Doorgedraaide advocaat

Stormy zorgt voor nieuwe storm

President Donald Trump kan de zaak rondom porno-actrice Stephanie Clifford, beter bekend als Stormy Daniels, maar niet achter zich laten. Na de inval van de FBI in het huis, kantoor en hotelkamer van Trumps advocaat en persoonlijke fixer, Michael Cohen, lijken de probleem alleen maar groter te worden. Met betrekking tot de 130.000 dollar zwijggeld en waar dat geld vandaan kwam zei Trump eerder aan boord van Air Force One dat hij van niets wist.

Het team van advocaten dat Trump adviseert bij het Rusland-onderzoek van speciale aanklager Robert Mueller is ondertussen behoorlijk uitgedund. Na dat advocaat John Dowd opstapte heeft nu ook Ty Cobb het team verlaten. Als reactie heeft Trump voormalig burgemeester van New York, voormalig presidentskandidaat en tevens advocaat Rudy Giuliani aangesteld. Met de aanstelling van Giuliani wil Trump een hardere lijn inzetten tegen Mueller. Dit alles volgens Trumps filosofie: Als je een klap krijgt dan sla je twee keer zo hard terug.

Maar of Trump blij is met de aanstelling van Giuliani is de vraag. Giuliani maakte verschillende ronden langs alle grote televisiezenders. Maar bij zijn eerste optreden bij het programma van Sean Hannity op Fox News ging het al fout. Hannity vroeg Giuliani vooral dingen over het Rusland-onderzoek, maar Giuliani begon zelf over het geld dat aan Stormy Daniels is betaald. Giuliani wilde zo aangeven dat het zwijggeld niet uit de campagnekas afkomstig was en er dus geen campagne financieringsregels zijn overtreden. En Giuliani zei dat Trump het geld aan Cohen, die zegt dat hij het uit eigen zak heeft betaald, heeft terug betaald.

Hiermee haalde Giuliani in één klap de bewering van Trump onderuit. Aan boord van Air Force One zei Trump dat hij niets wist over de betaling.

Het Witte Huis had toen Giuliani beter kunnen adviseren zijn televisieoptredens even te staken. Maar dat gebeurde niet. Giuliani ging vrolijk verder. Bij Fox & Friends ging hij nog een stapje verder.

Hier suggereert Giuliani min of meer dat het zwijggeld wel degelijk was betaald om het verhaal tijdens de verkiezingsrace onder het tapijt te schuiven, omdat het anders Trumps kansen om de verkiezingen te winnen zou verkleinen. Donald Trump was ongetwijfeld niet blij met het optreden van zijn nieuwe advocaat, maar zei dat Giuliani nog even de feiten op een rijtje moest krijgen en hij zich nog niet in het onderwerp had verdiept.

Waarom laat je hem dan dag in dag uit in televisie talkshows dingen zeggen die je eigen verhaal ondermijnen? In een interview bij ABC sprak Giuliani zichzelf steeds tegen en werd zijn geloofwaardigheid met de minuut kleiner. Door de optredens van Giuliani is Trump zijn regie over de Stormy Daniels-zaak aan het kwijt raken. Alles wat hij in het verleden zei over de zaak blijkt allemaal niet waar te zijn. Trump was wel degelijk op de hoogte van de betaling. Het is de zoveelste leugen. The Washington Post die dit allemaal bijhoudt liet weten dat Trump sinds hij president is al meer dan 3000 keer onjuistheden of leugens heeft verteld.

Maar wat als de optredens van Giuliani onderdeel zijn van een strategie? Geef interviews aan grote televisiezenders om zo de publieke opinie te beïnvloeden. Zeker is dat er voor een meer agressieve benadering wordt gekozen. Vooral richting Mueller die steeds dieper in zaken duikt en met Michael Cohen steeds dichterbij komt. Trumps voormalige advocaten, hebben in de ogen van de president, te weinig gedaan en dingen op zijn beloop gelaten. Een agressieve en meer confronterende koers lijkt de nieuwe strategie.

Of daardoor Trump de Stormy Daniels-zaak achter zich kan laten is onduidelijk. Wat als Cohen besluit, in ruil voor strafvermindering, met de FBI samen te werken? Cohen die in het verleden al in een schimmige wereld, onder andere met de Russische en Italiaanse maffia, opereerde heeft alles te verliezen. The New York Times schreef daar een fascinerend artikel over.

Misschien is de belangrijkste vraag: Hoe lang is Rudy Giuliani nog Trumps advocaat? Strategie of niet, de storm in het Witte Huis rondom Stormy Daniels en het Rusland-onderzoek gaat voorlopig niet liggen. En dat leidt af van waar het eigenlijk over zou moeten gaan (Iran, Noord-Korea, etc.). De chaos en leugens duren voort. En dat is mede te danken aan Rudy Giuliani.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump/President Trump, Nieuws/Amerika/VS, Noord-Korea, Rusland en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.