Last-minute akkoord voorkomt begrotingafgrond

De Senaat stemde op de laatste dag van 2012 in met een akkoord om de ‘fiscal cliff’ te voorkomen. Maar de deal is weer een half compromis en zorgt dat belangrijke beslissingen over bezuinigen worden uitgesteld voor ongeveer twee maanden. Het is een déjà vu dat doet denken aan de verhoging van het schuldenplafond in de zomer van 2011 toen ook tot het allerlaatste moment werd gewacht. Ook dit akkoord brengt de polarisatie aan het licht. Het systeem lijkt zo langzaam failliet.

De deal, die door de Senaat, waar de Democraten de meerderheid hebben, met een capdomeoverweldigende 89 stemmen voor en 8 tegen werd aangenomen komt er op neer dat voor individuen die meer verdienen dan 400.000 dollar en koppels die meer verdienen dan 450.000 dollar gaan meer belasting betalen. Er is alleen afgesproken dat de allerrijksten dus meer belasting gaan betalen en dat de middenklasse geen extra belastingverhoging krijgt. Dat laatste was een belangrijke voorwaarde voor president Obama. Over extra bezuinigingen staat niets in het akkoord.

Het akkoord zorgt er voor dat voor het eerst in 20 jaar de belastingtarieven voor de rijkste capitol-hill-ii2Amerikanen omhoog gaan. President Obama heeft lang aangedrongen op zo’n maatregel, omdat hij wil dat de rijkste Amerikanen hun “fair share“ moeten bijdragen om de staatsschuld terug te dringen. Maar Obama had liever gezien dat de 2 procent rijkste Amerikanen en de mensen die meer dan 250.000 dollar per jaar verdienen meer belastingen gaan betalen. Het is dus, en dat is niet verrassend, een compromis. Obama gaf al eerder tijdens een persconferentie dat geen enkele partij geheel zijn zin zou krijgen. “Want ik ben niet van plan om de Bush belastingverlagingen te verlengen voor de rijkste 2% die we ons, volgens economen, niet kunnen veroorloven. Het zal een negatief effect op onze economie hebben”, aldus Obama.

Obama wilde dat de deal zou inhouden dat “98% van de Amerikanen en 97% van de kleine ondernemers uit een middenklasse geen belastingverhoging krijgen.” “Noch Democraten noch de Republikeinen hebben alles wat ze willen met dit akkoord, maar deze overeenkomst doet het juiste voor ons land en het Huis van Afgevaardigden moet voor dit akkoord stemmen zonder verdere vertraging”, aldus de president.

Het Huis van Afgevaardigden stemde uiteindelijk voor, maar het liet wel de grote boehner-story-topverdeeldheid zien in de Republikeinse partij. De deal werd met 257 stemmen voor en 167 tegen aangenomen. Zelfs Paul Ryan stemde voor. De voorzitter van het Huis, John Boehner, stem de mee, wat hoogst ongebruikelijk is. Nu heeft Boehner het de laatste weken moeilijk. Eerst moest hij zijn “Plan B” terug trekken en hij stemde voor de deal, terwijl de fractievoorzitter van de Republikeinen, Eric Cantor, tegen stemde. Er wordt zelfs gespeculeerd dat Boehner niet lang meer voorzitter zal zijn, omdat hij zijn eigen partij niet meer in de hand heeft en zijn invloed taande is.

President Obama erkende ook dat er nog veel werk te doen is. “Er is meer werk te doen om onze tekorten terug te dringen, en ik ben bereid om dat te doen. Maar overeenkomst zorgt ervoor dat, in de toekomst, door een combinatie van nieuwe bezuinigingen en nieuwe inkomsten we het tekort zullen verminderen.”

Het akkoord dat in de Senaat werd aangenomen en daarna door het Huis van Afgevaardigden werd aangenomen houdt het volgende in:

  • De belastingen gaan voor de meeste Amerikanen niet omhoog. Individuen die meer verdienen dan 400.000 dollar en koppels die meer verdienen dan 450.000 dollar gaan meer betalen. Hun belastingtarief gaat van het huidige 35 procent terug naar het Clinton-tijdperk tarief van 39,6 procent;
  • Gespecificeerde aftrek wordt afgetopt voor degenen die 250.000 dollar verdienen en voor koppels die meer verdienen dan 300.000 dollar;
  • Belastingen op erfelijke landgoederen loopt van 35 procent tot 40 procent;
  • Werkloosheidsuitkeringen voor 2 miljoen mensen worden met een jaar verlengd;
  • De Alternative Minimum Tax wordt permanent gecorrigeerd voor de inflatie;
  • Kinderopvang, onderwijs en onderzoek en ontwikkeling belastingkredieten worden verlengd;
  • De “Doc Fix” (vergoedingen voor artsen die patiënten met Medicare behandelen) blijft bestaan, maar het zal niet worden betaald uit de gezondheidszorg, de Affordable Care Act;
  • Een piek in de melkprijzen wordt vermeden.

Nu is er dus een akkoord en is de begrotingsafgrond vermeden, maar het volgende probleem dient zich al weer aan. De minister van Financiën, Tim Geithner, maakte namelijk op Oudejaarsdag bekend dat Amerika het plafond van het schuldenplafond heeft bereikt. Het Congres zal het schuldenplafond verhogen, maar het gevecht daar over en over de begroting die Obama voor 2014 zal indienen en de bezuinigingen waar dus nog geen akkoord over is, zal waarschijnlijk in februari of maart plaats vinden. Men spreekt al over een ‘Valentijnsafgrond.’ Het wordt dus een hete lente.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Twitter (@focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Begroting, Belastingen, Bezuinigingen, Huis van Afgevaardigden, John Boehner, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Senaat, Staatsschuld en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.