Schandalige opmerkingen en klein succes

Waar je mee omgaat daar je raak je mee besmet. En zo waart er een besmettelijk virus rond in het Witte Huis. Trump schoffeert en vernederd voortdurend tegenstanders en maakte onder andere Mexicanen uit voor drugscriminelen en verkrachters en beschimpte een gehandicapte journalist tijdens de verkiezingscampagne. Ook vond hij senator John McCain geen oorlogsheld omdat die tijdens de Vietnam-oorlog gevangen was genomen. Trump hield meer van mensen die niet gevangen worden genomen.

Maar als het aanzien van het hoogste ambt in de Amerikaanse politiek zo wordt aangetast en de lat zo laag ligt dan nemen andere medewerkers en adviseurs in Trumps Witte Huis dat gedrag over. En dat is precies wat er gebeurde.

Adviseur Kelly Sadler, een vrij onbekende adviseur, zei over senator John McCain: ”It doesn’t matter, he’s dying anyway.” Een schandalige opmerking van iemand die Amerika heeft gediend en zeer wordt gerespecteerd. McCain is tot frustratie van het Witte Huis tegen de benoeming van de nieuwe CIA directeur, Gina Haspel. En daarnaast heeft McCain niet meer lang te leven omdat hij een hersentumor heeft. Toch was er binnen het Witte Huis iemand die ook vond dat deze “grap”, want zo werd het naar buiten gebracht, niet kon en lekte dat naar de media. Een storm van kritiek stak op. Trump moest er iets over zeggen en Sadler diende ontslagen te worden. Maar vaak in dit soort kwesties liet Trump niets van zich horen. Sadler had inmiddels haar excuses aan de dochter van McCain, Meghan McCain, aangeboden, maar is niet ontslagen. McCain zelf, die al niet meer wakker van dit soort dingen, hield wijselijk zijn mond.

Ook stafchef John Kelly ging in de fout. Over de illegale immigranten die aan de Amerikaans-Mexicaanse grens proberen Amerika in te komen zei Kelly “they don’t have the skills” om te integreren. Kelly vergeet dat veel immigranten een belangrijke bijdrage leveren aan de Amerikaanse maatschappij. Maar als volgens Kelly immigranten niet de vaardigheden hebben om in Amerika te wonen, dan was Amerika nu een zeer onderontwikkeld land geweest. Alle Italiaanse, Ierse, Duitse en alle andere immigranten uit Europa die in de 17e eeuw en daarna naar Amerika zijn gekomen zijn allemaal immigranten. Zij hebben Amerika opgebouwd en gemaakt tot wat het nu is. Kelly stamt zelf af van Ierse immigranten die naar Amerika kwamen voor een beter leven. En zij werden eerst ook niet met open armen ontvangen. Politieke commentator Ana Navarro herinnerde Kelly er bij CNN aan waar hij zelf vandaan komt. En ging nog even in op de opmerking van Sadler over John McCain.

President Trump had ook nog een buitenlands succes. In aanloop naar de ontmoeting tussen president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un liet Noord-Korea drie Amerikaanse gevangenen vrij. Een van de gevangenen was veroordeeld tot 10 jaar werkkamp vanwege vermeende spionage.

Maar president Trump besloot ook dat Amerika eenzijdig uit de Iran-deal stapt. Volgens Trump houdt Iran zich niet aan de afspraken en werkt het toch stiekem aan een atoombom. Trump noemde het eerder de slechtste deal ooit. Maar wat is het alternatief? Is er een plan B om te voorkomen dat Iran uranium verrijkt en het nucleaire programma weer opstart zo als in de huidige deal wordt voorkomen? Zowel het Witte Huis als het ministerie van Buitenlandse Zaken kwamen niet met een antwoord op deze vraag. Ze hebben niet over de consequenties nagedacht. Er is geen plan B om Iran (terug) aan de onderhandelingstafel te krijgen om een nieuwe akkoord te sluiten wat strenger is; iets wat Trump wil. Zoals met de invoering van tarieven op staal en aluminium en de terugtrekking uit het klimaatakkoord van Parijs heeft het Witte Huis geen alternatief en denkt men niet na over de eventuele negatieve gevolgen.

Maar dit is hoe het gaat in het Trump-tijdperk. Het virus wat in het Witte Huis rond waart is besmettelijk. Met Trump heeft het Witte Huis als zijn geloofwaardigheid inmiddels verloren. Leugens en onjuistheden zijn de norm. Een buitenlands succes leidt even af van de chaos, maar om eenzijdig uit akkoorden te stappen zonder een alternatief is nogal kortzichtig. En het schofferen en vernederen van mensen is normaal geworden. Het is en blijft verontrustend.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump/President Trump, Iran, John McCain, Kim Jong-un, Nieuws/Amerika/VS, Noord-Korea en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.