Koning Trump

Draaien, dreigen en impulsieve acties. Het is het patroon van een president die internationale instituties, verdragen en bondgenoten minacht. Een voorbeeld van die minachting zagen we tijdens de G7 top in Canada.

President Trump gedraagt steeds meer als een koning. Dat Trump dictatoriale trekjes heeft en dat hij bewondering heeft voor sterke leiders, in het bijzonder voor Vladimir Poetin, is bekend. Maar Trump laat steeds meer merken dat democratische normen en waarden voor hem niet belangrijk zijn. Hij heeft lak aan regels en protocol. Dat dit op lange termijn grote schade oplevert deert hem niet.

Trump liet een staaltje van onbeschoft en koninklijk gedrag zien tijdens de G7 in Charlevoix, Quebec, Canada. Naast Trump waren daar ook de leiders van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Canada en vertegenwoordigers van de Europese Unie aanwezig. Trump besloot de slotverklaring die gebruikelijk is aan het eind van top niet te ondertekenen. Het is nog nooit voorgekomen dat een slotverklaring niet door alle landen wordt ondertekend.

Trump ging met tegenzin naar Canada. Hij wilde niet gaan, omdat hij niet geconfronteerd wilde worden met zijn beleid, maar zijn adviseurs haalde hem over om toch te gaan. Op de top stonden de importtarieven die Amerika had ingesteld tegen de EU, Canada en Mexico op het programma. Al jaren roept Trump dat landen misbruik maken van Amerika omdat ze importtarieven en heffingen opleggen. En Trump besloot om nu importtarieven te heffen op staal en aluminium. Het argument dat werd gebruikt is dat dit in het belang is van de nationale veiligheid. Die wordt volgens Trump bedreigd. Premier van Canada, Justin Trudeau, reageerde voor de G7 daar al furieus op. Canada is niet in oorlog met Amerika en vormt helemaal geen bedreiging voor Amerika. Het argument is dan ook onzin.

Voor de top liet Trump alvast een bommetje ontploffen. Volgens hem moet Rusland weer tot de G7 worden toegelaten. De G7 bestond uit de G8, maar nadat Rusland de Krim annexeerde werd Rusland uit de overlegforum gezet. Volgens Trump moet Rusland, omdat het een grote mondiale speler is, weer worden toegelaten. Volgens Trump is de annexatie van de Krim de fout van president Obama. De andere landen van de G7, met uitzondering van Italië, willen Rusland niet toelaten.

Op de tweede dag die Trump vroegtijdig verliet omdat hij naar Singapore vloog voor de historische ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un kwam hij te laat bij een vergadering over de empowerment van vrouwen. Een onderwerp wat Trump weinig interesseert. Trump kwam veel te laat tot ongenoegen van de overige leiders en vertegenwoordigers. Bij de vergadering over klimaatverandering en het milieu kwam Trump helemaal niet opdagen.

Koning Trump doet wat hij wil en kijkt neer op bondgenoten en minacht vertegenwoordigers. De leiders van de G7 en de EU waren dan ook zeer ontsteld. Maar een koning die denkt dat hij alle macht heeft is niet de onder indruk. En dat leverde deze iconische foto op. Bondskanselier Angela Merkel deelde deze foto op haar Instagram account. Het is een foto voor in de geschiedenisboeken.

De sfeer op de top was dus gespannen, maar Trump sprak van wederkerigheid en riep zelfs op om alle handelsbarrières op te heffen. Er zou een slotverklaring komen, maar Trump kwam daar al snel op terug na een de persconferentie van Trudeau waar de premier zei dat Canada “will not be pushed around.”

Trump reageerde zoals gebruikelijk per tweet.

De Republikeinen roeren zich even niet. De Republikeinse partij, groot voorstander van vrijhandel, is waarschijnlijk niet blij met de importtarieven van Trump en zullen met afschuw naar zijn optreden op de G7 hebben gekeken. Maar ze zijn opvallend stil. Met de tussentijdse verkiezingen in aantocht komen ze niet in opstand tegen Trump. Ze weten dat dit ook geen zijn heeft. Trump luistert toch niet en doet wat hij wil.

Zo komt Trump afspraken niet na. Het maakt hem allemaal niet uit. Deze koning kan doen, zo lijkt het, wat hij wil. Grilligheid en onvoorspelbaarheid zijn karaktereigenschappen van koning Trump en hij duldt geen tegenspraak of kritiek. Mensen die dat wel doen krijgen een veeg uit de pan. En in dit geval wil je niet in ongenade vallen bij deze wispelturige koning.

Ook TIME magazine is opgevallen dat Trump zich steeds meer ziet en gedraagt als een koning.

 

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Angela Merkel, Donald Trump/President Trump, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.