Voorzichtig optimisme

De historische ontmoeting tussen president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in Singapore zorgt voor een voorzichtig optimisme. Zowel Trump als Kim Jong-un zullen claimen dat de top een groot succes was, maar dat is maar hoe je er naar kijkt.

De beide leiders ondertekende een slotverklaring, maar daar stond niets concreets in. Het was een intentieverklaring. En als je beter naar de verklaring kijkt, dan staan er afspraken in die in 2008 ook al zijn gemaakt. Maar toen hield Pyongyang zich niet aan deze afspraken en ging door met het ontwikkelen van lange afstandsraketten en het nucleaire programma. Maar Trump gaat er nu van uit dat Kim Jong-un, in tegenstelling tot zijn vader, zich wel aan de afspraken houdt. Maar waarom zou Pyongyang zich nu wel aan zijn woord houden?

Als je een winnaar van de ontmoeting wil aanwijzen dan is dat zeker Kim Jong-un, al zal Trump dat ontkennen. Voor Trump was de ontmoeting goed voor zijn imago; de vredesduif Trump die de wereld komt redden van een kernoorlog. Maar voor Trump gaat het om zijn eigen ego en hij wees er in zijn persconferentie dan ook fijntjes op dat Obama en de vorige presidenten dit nooit hadden bereikt. Met andere woorden, laat die Nobelprijs maar mijn kant op komen. Ook zorgt het voor afleiding van de binnenlandse beslommeringen.

Maar de winnaar is de Noord-Koreaanse leider. Hij werd als een popster onthaald en kreeg een toeristische rondleiding door Singapore en maakte een selfie met de premier van Singapore, Lee Hsien Loong. Kim Jong-un werd behandeld al een normale regeringsleider, terwijl hij gewoon een ordinaire dictator is die mensen van zijn eigen familie heeft laten vermoorden en er duizenden Noord-Koreanen in interneringskampen zitten. Maar mensenrechten stonden niet op de agenda.

Daarnaast haalde Kim-Jong-un ook het meeste uit de onderhandelingen. Trump beloofde dat Amerika geen bedreiging meer zal vormen voor Noord-Korea en zegde ook toe dat Amerika stopt met de gezamenlijke militaire oefeningen die Amerika met Zuid-Korea houdt. Die zijn een doorn in het oog van Noord-Korea en ook de Chinezen worden er zenuwachtig van. Maar zoals gebruikelijk had Trump daarover niet iedereen ingelicht. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in wist van niets en eist nu enige uitleg van Trump.

Trump heeft op de top voorkomen dat er een kernoorlog komt, al was de kans dat die er echt zou komen klein. Daarnaast heeft Amerika bereikt dat het gehele Koreaanse schiereiland wordt gedenucleariseerd. Maar hoe en wanneer dat gaat gebeuren blijft onduidelijk. In de intentieverklaring staat geen tijdsplanning of een datum. Daarom begint het echte werk nu pas. Minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo en zijn Noord-Koreaanse ambtsgenoot en hun delegaties moeten nu vervolg afspraken maken en zorgen dat de intenties worden omgezet in daden. Volgens Trump zijn ze daar al mee bezig.

Wat op viel is hoe Trump over de Noord-Koreaanse dictator sprak. Trump is, zo lijkt het, dikke vrienden met Kim Jong-un. Het klikte blijkbaar zo goed dat Trump Kim Jong-un uitnodigde om even in zijn ambtsauto, “The Beast” te kijken en hem uit te nodigen voor een bezoek aan het Witte Huis. Kim Jung-un nodigde Trump vervolgens uit voor een bezoek aan Pyongyang.

In Amerika is de ontmoeting met gematigd enthousiasme ontvangen. Zowel de Republikeinen als Democraten geven aan dat er weinig concreets is afgesproken en willen eerst zien en dan pas geloven. Vooral conservatieve commentatoren prijzen de moed van Trump en kunnen maar niet ophouden over hoe historisch dit allemaal is. Maar als Obama met een dictator aan tafel was gaan zitten en een akkoord had gesloten dan hadden de Republikeinen meteen zijn aftreden geëist, merkte een commentator fijntjes op.

Nu is dat niet zo. Het geeft aan hoe snel het politieke klimaat kan veranderen. Feit blijft dat Kim Jong-un nog steeds een dictator is, maar Trump heeft daar geen moeite mee. Zo heeft hij bewondering voor Vladimir Poetin en Recep Tayyip Erdogan en is hij dikke vrienden met de president van de Filipijnen, Rodrigo Duterte. Trump noemde Kim Jong-un een man met veel talent en die houdt van zijn land.

Trump en Kim Jong-un spraken ongeveer 45 minuten 1 op 1 met elkaar en daar liet Trump de onderstaande video aan de Noord-Koreaanse leider zien.

Het is bizarre video van aan elkaar geplakte stockfoto’s en –beelden. Wie heeft dit in het Witte Huis bedacht?

Al met al zorgt de ontmoeting voor een voorzichtig optimisme. Omdat er eigenlijk geen concrete afspraken zijn gemaakt en het werk nu pas begint, kunnen we pas achteraf zeggen of deze top echt een doorbraak was en of dit een nieuwe fase betekent in de relatie tussen Amerika en Noord-Korea.

Er is dus geen tijdsplanning en het blijft onduidelijk wanneer er verdere onderhandelingen plaats gaan vinden. Dit val wat tegen. Maar misschien was dat ook naïef en te veel van het goede. Aan de andere kant is een oorlog tussen de beide landen en de onrust die dat in de regio zou brengen met landen als China, Japan en natuurlijk Zuid-Korea afgewend. Als Pyongyang nu wel de afspraken nakomt dan zou dat als historisch kunnen worden beschouwd.

En als het niets wordt en Trump heeft zich in Kim Jong-un vergist? “Ik kan er naast zitten, maar dan verzin ik wel een excuus”, aldus Trump tijdens zijn persconferentie.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump/President Trump, Kim Jong-un, Nieuws/Amerika/VS, Noord-Korea en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.