Drastische koerswijziging

Nieuwe rechter Hooggerechtshof zorgt voor feest bij Republikeinen

Conservatief Amerika viert feest. En daar ze hebben alle reden voor. De Republikeinen zijn blij. Wat je ook van president Donald Trump vindt, hij komt zijn beloften na. Of het waarmaken van die beloften iets goeds is, daar is Amerika hevig verdeeld over. Maar de wispelturige en onvoorspelbare president houdt conservatief Amerika wel tevreden. Onder Republikeinse kiezers is Trump mateloos populair. Maar liefst 90 procent van de Republikeinen vindt dat Trump zijn werk goed doet. Dit is een ongekend hoog percentage. President George W. Bush haalde hetzelfde percentage vlak na de aanslagen van 11 september 2001.

Het succes van Trump heeft hij mede te danken aan beslissingen van het Hooggerechtshof. Trump droeg vlak na zijn aantreden de conservatieve rechter Neil Gorsuch voor als nieuwe rechter voor het Hooggerechtshof na het overlijden van de conservatieve rechter Antonin Scalia. De Republikeinen gebruikte een controversiële procedure om Gorsuch te benoemen. Maar de benoeming van Gorsuch betaald zich nu uit.

Het Hooggerechtshof heeft met een stemming van 5 stemmen voor en 4 tegen het inreisverbod voor inwoners uit een aantal moslimlanden definitief goed gekeurd. De travel ban was al twee keer aangepast, nadat eerdere versies door rechtbanken met succes werden aangevochten. De derde versie die eind 2017 werd ingediend werd door het Hooggerechtshof goed gekeurd, maar het hof gaf aan nog een definitieve uitspraak te doen. Dat heeft het nu gedaan. Volgens de vijf rechters valt het inreisverbod binnen de bevoegdheid van de president en mag hij het vanwege de nationale veiligheid handhaven.

De wet betekent dat inwoners uit Libië, Somalië, Iran, Syrië, Noord-Korea, Venezuela en Jemen toegang tot Amerika mag worden ontzegd. Tjsaad is van de lijst gehaald. Omdat ook Noord-Korea en Venezuela op de lijst staan gaat het niet meer primair om moslims. Eerdere rechtbanken hadden de wet verboden, omdat de wet moslims uitsloot en het dus om discriminatie ging. Trump heeft ook de bevoegdheid om landen aan de lijst toe te voegen. Het inreisverbod maakt Amerika helemaal niet veiliger. Veel terroristen die aanslagen in Amerika pleegden kwamen uit andere landen of woonden al jaren in Amerika.

Er kwam veel kritiek op het besluit van het Supreme Court. Democraten noemde de beslissing een slecht signaal en vinden dat er nog steeds sprake is van discriminatie. Trump leek zelf ook enigszins verbaasd dat de derde versie van de wet wel stand houdt, maar liet via Twitter weten verheugd te zijn.

Het Hooggerechtshof kwam met nog meer goed nieuws voor conservatief Amerika. De bakker uit Colorado die weigerde om een taart te bakken voor de bruiloft van een homostel kreeg gelijk. Het Hooggerechtshof gaf hem gelijk. Op basis van zijn geloofsovertuiging mocht hij het homostel als klant weigeren. Homo organisaties zijn teleurgesteld en zien in het besluit dat met een conservatieve rechter en de regering Trump LGBTQ rechten nog niet echt een prioriteit zijn.

Ook de vakbonden kregen van het Hooggerechtshof ongelijk. Er was een zaak aangespannen door vakbondsleden. Vakbonden zouden het geld van hun leden gebruiken om vooral Democratische politici te steunen, zoals werkgevers vaak Republikeinse politici steunen. Volgens het Hooggerechtshof is het bezwaar van de leden van de vakbonden gegrond en dus mogen vakbonden het lidmaatschapsgeld hier niet voor gebruiken.

En daarnaast gaf het Hooggerechtshof de regering Trump toestemming om eerdere besluiten rondom het recht van immigrantentieners die een abortus laten plegen naast zich neer te leggen. Ook op dit besluit kwam veel kritiek, Volgens veel progressieve groepen en Democraten moeten vrouwen over hun eigen lichaam kunnen beschikken, dus ook over abortus. Het Supreme Court gaf geen duidelijke uitleg en sprak zich dus niet uit over abortus in het algemeen. Het recht op abortus ligt vast in de uitspraak Roe v. Wade zaak. Hier ging om een migrantentiener die zonder tussenkomst van de rechter een abortus had laten plegen.

Het Hooggerechtshof keurde ook het herindelen van kiesdistricten, het zogenoemde gerrymandering, waar Democraten tegen zijn, goed. Gerrymandering werkt op dit moment in het voordeel van de Republikeinen.

Daarnaast maakte rechter Anthony Kennedy bekend dat hij met pensioen gaat. Dit geeft president Trump de mogelijkheid om een nieuwe rechter voor te dragen. En dit zal een conservatieve rechter zijn waar de Republikeinen blij mee zijn. Kennedy was een rechter die vaak een doorslaggevende rol speelde en stemde onder meer voor het homohuwelijk. Door de benoeming van een nieuwe rechter kan het Hooggerechtshof drastisch veranderen. De verhouding is nu 5 conservatieve rechters en 4 liberale rechters. Twee van die rechters zijn door president Obama zijn aangesteld. Zeker bij ingewikkelde zaken kan de verhouding belangrijk zijn. Trump heeft nu kans om de verhouding tussen conservatieve versus liberale rechters van 5-4 naar 6-3 te veranderen. En een rechter wordt voor het leven benoemd en dus kan Trump de koers van het Amerika met deze rechter voor decennia beïnvloeden.

Progressieve belangengroepen maken zich zorgen. LGBTQ-activisten zijn bang dat met een nieuwe conservatieve rechter het Hooggerechtshof misschien het homohuwelijk wil afschaffen. Belangengroepen die opkomen voor vrouwenrechten zijn bang dat er misschien opnieuw zaken over abortus worden aangespannen. Abortus was niet ongrondwettelijk in de Roe vs. Wade rechtszaak. Daarnaast staat ook Obamacare op het spel. Het Hooggerechtshof oordeelde eerder dat de zorgwet niet ongrondwettelijk is.

Trump heeft dus de kans om met een nieuwe rechter de koers van het land voor de komende decennia drastisch te wijzigen. Conservatief Amerika likt zijn vingers er bij af. Trumps presidentschap is nu al geslaagd. Door de benoeming van een nieuwe rechter voor het Hooggerechtshof zal Trump voor decennia zijn stempel drukken op de koers die Amerika gaat varen.

Niet alleen de bekendmaking dat rechter Anthony Kennedy met pensioen gaat zorgde voor opschudding in Washington. Er was nog iets wat werd gezien als een drastische koerswijziging. Ook bij de Democraten was er opschudding. De 28 jarige Alexandria Ocasio-Cortez uit New York zorgde bij de voorverkiezingen voor een zetel in het Huis van Afgevaardigden voor een verrassing. De Democratische kandidaat versloeg de zittende afgevaardigde Joe Crowley.

In het district dat de New Yorkse wijken The Bronx en Queens bestrijkt versloeg Ocasio-Cortez Crowley met een ruime voorsprong. Ze kreeg 57,13 procent van de stemmen. Crowley zat voor dit kiesdistrict al 10 termijnen in het Huis en dacht een makkelijke herverkiezing tegemoet te gaan. Hij had de steun van de Democratische partij en beschikte over veel meer geld dan Ocasio-Cortez. Maar Crowley, die werd gezien als de opvolger van Nancy Pelosi, was arrogant en al het contact met zijn kiezers verloren. De Democratische partijtop moet zich afvragen waar het fout ging. De winst van Ocasio-Cortez geeft wel aan dat Democratische partij linkser wordt en steeds meer activistische mensen naar voren brengt. Is dit ook een teken dat de koers wijzigt?

Alexandria Ocasio-Cortez heeft een Puerto Ricaanse moeder en groeide op in The Bronx. Ze werkte als serveerster en als opbouwwerker. Ze is welbespraakt, energiek en weet wat ze wil. De jonge 28 jarige ging wel de deuren langs en zocht echt contact met haar kiezers. Alexandria Ocasio-Cortez noemt zich zelf een Democratische socialist en voerde eerder campagne voor Bernie Sanders. Ze is voor een gratis ziektekostenverzekering voor iedere Amerikaan, gratis hoger onderwijs, de garantie op een baan, strengere wapenwetgeving, een einde aan de privatisering van gevangenissen en ze wil de ICE, de organisatie die verantwoordelijk is voor het opsporen en de deportatie van illegalen afschaffen. Als ze in november wint kan ze de jongste vrouwelijke afgevaardigde in het Huis van Afgevaardigden ooit worden.

Zo kan Amerika dus drastisch veranderen, Het Hooggerechtshof is de laatste jaren verder gepolitiseerd en kan voor decennia de koers van Amerika bepalen. De kans bestaat dat met een zeer conservatief Hooggerechtshof verworvenheden waar jaren lang voor is gestreden worden terug gedraaid. Dat zal overigens niet zonder slag of stoot gaan. Mensen als Alexandria Ocasio-Cortez zullen de oude elite ter verantwoording roepen en vechten voor het behouden van de verworvenheden die men heeft. De jonge generatie laat zich dit niet meer afnemen, ondanks het feest bij de Republikeinen.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Abortus, Democraten/Democratische partij/DNC, Donald Trump/President Trump, Homohuwelijk, Huis van Afgevaardigden, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.