Vrouwengolf

De voorverkiezingen voor de tussentijdse verkiezingen voor het Congres op 6 november zijn in volle gang. En deze tussentijdse verkiezingen zijn het domein van (jonge) zelfverzekerde vrouwen. Een record aantal vrouwen doet mee voor een zetel op lokaal, regionaal of nationaal niveau.

Op regionaal niveau gaat om verkiezingen voor het gouverneurschap, want op 6 november stemt Amerika niet alleen voor het gehele Huis van Afgevaardigden en een derde van de Senaat, maar in veel staten ook voor een nieuwe gouverneur en een nieuwe staatsparlement.

De recorddeelname van vrouwen was bekend, maar wat opvalt, is dat de vrouwelijke (vooral Democratische) kandidaten, ook hun voorverkiezing weten te winnen. Als ze ook in november van hun Republikeinse tegenstander weten te winnen komen op veel posities een vrouwen. En dan wordt er weer een grote barst in het zogenoemde glazenplafond geslagen.

Ook de diversiteit onder het aantal vrouwen is opvallend. Zo zagen we al eerder dat de slechts 28 jarige buurtwerker en lerares Alexandria Ocasio-Cortez in de voorverkiezing in New York haar Democratische tegenstander Joe Crowley, die al decennia in het Huis van Afgevaardigden zat, met ruime cijfers versloeg.

Maar de diversiteit zit niet alleen in leeftijd. In de staat Vermont won Christine Hallquist de voorverkiezing voor het gouverneurschap. Hallquist is de eerste openlijke transgender vrouw die de voorverkiezing wint voor een grote politiek partij. Hallquist heeft overigens aangegeven dat het feit dat ze transgender is geen reden moet zijn voor mensen om op haar te stemmen.

Jahana Hayes, die in 2016 werd uit geroepen tot leraar van het jaar, won haar voorverkiezing in het 5de district in Connecticut en kan als ze wint in november de eerste zwarte vrouw worden die de staat Connecticut zal vertegenwoordigen.

In Minnesota won Ilhan Omar haar voorverkiezing in het 5de district, Als zij in november wint van haar Republikeinse tegenstander wordt ze de eerste Somalisch-Amerikaanse politica die in het Congres zal plaats nemen.

Democratische senatoren Amy Klobuchar en Tammy Baldwin van respectievelijk Minnesota en Wisconsin wonnen beide hun voorverkiezing.

De opkomst is altijd laag bij tussentijdse verkiezingen. Maar in het Trump-tijdperk kan het wel eens anders zijn. De Democraten zijn, mede door het aantal vrouwen wat mee doet, zeer gemotiveerd. Tijdens de voorverkiezingen Connecticut, Minnesota, Vermont en Wisconsin kwamen meer Democratische kiezers stemmen dan Republikeinen. De opkomst bij de primaries bij de Democraten is nu 80 procent hoger dan tijdens de tussentijdse verkiezingen in 2014.

Voor de Democraten bestaat nu de helft van de Democratische kandidaten voor een zetel voor de Huis van Afgevaardigden, de Senaat en het gouverneurschappen uit vrouwen. Daarnaast heeft de Democratische partij voor het eerst veel LGBTQ kandidaten en kandidaten die niet blank zijn. Veel van deze kandidaten doen voor het eerst aan een verkiezing mee.

Het feit dat president Donald Trump in het Witte Huis zit en zijn retoriek zijn een belangrijke reden dat zo veel vrouwen zich verkiesbaar hebben gesteld en dat de opkomst onder de Democraten zo hoog is.

Of de vrouwengolf ook zorgt voor veel meer vrouwen op het Capitol Hill weten we op 6 november. Maar de prognoses zien er goed uit.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Connecticut, Democraten/Democratische partij/DNC, Donald Trump/President Trump, Huis van Afgevaardigden, Minnesota, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Senaat, Vermont, Wisconsin en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Vrouwengolf

  1. Pingback: Referendum | Focus on America

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.