Referendum

Democraten moeten zich nog niet rijk rekenen

Op 6 november mag de Amerikaanse kiezer naar de stembus om te stemmen voor een nieuw Huis van Afgevaardigden en voor een derde van de zetels in de Senaat. Met de populariteit van president Donald Trump die schommelt rond de 50 procent en de groeiende ontevredenheid en polarisatie staat er voor zowel voor Republikeinen als Democraten veel op het spel.

Veel Republikeinse congresleden hebben besloten zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen. Zelfs voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, heeft besloten om Capitol Hill te verlaten. Zowel voor Ryan als andere Republikeinse afgevaardigden geldt dat ze een moeilijke herverkiezing tegemoet gaan. Ze zijn gegijzeld door het chaotische presidentschap van Donald Trump. Felle kritiek op de president uitten zal tot een Twitter storm en openbare vernedering door de president leiden, maar Trump openlijk omarmen kan in het kiesdistrict voor problemen zorgen. Veel Republikeinse politici zitten in een spagaat. Moeten we Trump omarmen om te zorgen voor een herverkiezing of moeten we staan voor de Republikeinse ideologische principes en waarden waar Trump niets mee heeft?

Drie Republikeinse senatoren hebben ook besloten zich niet verkiesbaar te stellen en hebben de afgelopen maanden dan ook kritiek op Trump geuit. Zij vrezen ook een lastige herverkiezing tegen een kandidaat die meer in de lijn met Trump is en besluiten de eer aan zichzelf te houden. Aangezien de Republikeinse meerderheid in de Senaat uiterst klein is (51 tegenover 49 zetels) bestaat de kans dat de Democraten na november misschien een nipte meerderheid in de Senaat hebben.

President Trump wordt steeds meer een probleem voor de Republikeinen. Na zijn verkiezing hebben veel Republikeinen Trump omarmt al ging dat met tegenzin. Nu merken ze dat weerstand tegen de president eigenlijk niet helpt. Trump is zijn eigen stafchef, nationaal veiligheidsadviseur en minister van Buitenlandse Zaken. Hij luistert naar niemand en verkondigt zijn beleidsplannen via Twitter. Daarnaast hangen zaken als het Rusland-onderzoek (waar hij zich openlijk mee bemoeit) en de vermeende affaire met porno-actrice Stormy Daniels als een donkere wolk boven zijn presidentschap. Na de FBI-inval in het kantoor en hotelkamer van zijn advocaat Michael Cohen (wat is goedgekeurd door onderminister van Justitie, Rod Rosenstein, die door Trump zelf is aangesteld) komt Trump steeds meer in een isolement en wordt zo steeds onvoorspelbaarder.

De Democraten verkeren in een opperbeste stemming. Zij denken dat ze tijdens de tussentijdse verkiezingen de meerderheid in het Congres kunnen veroveren op de Republikeinen. Gesteund door het winnen van de tussentijdse verkiezingen in Virginia, New Jersey en de verrassende winst van een senaatszetel in het dieprode en conservatieve Alabama en in een dieprood district in Pennsylvania en de benoeming van een gematigde rechter in Wisconsin is de reden voor optimisme terecht. Om het de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden te krijgen hoeven de Democraten slechts 23 zetels te winnen.

Ook de speciale verkiezing in het 12de district in de staat Ohio waar de Republikein Troy Balderson maar nipt won van zijn Democratische tegenstander maakt de Republikeinen ongerust, Trump won in 2016 met 11 punten verschil van Clinton en de Republikeinen zouden deze zetel makkelijk kunnen behouden. Het district is al decennia in Republikeinse handen. Het district is een afspiegeling van districten waar op 6 november Republikeinen hun zetel verdedigen. Als een Democratische kandidaat met een miniem verschil wordt verslagen kan het wel eens zo zijn dat in andere districten waar de verschillen niet zo klein zijn de Democraat de winst pakt. De morele winnaar in het 12de district was de Democratische kandidaat Danny O’Connor.

De moeizame overwinning in het 12de district in Ohio laat ook zien dat de populariteit van Trump in sommige delen van het land afneemt. Onder zijn vaste achterban is hij populair, maar die komt niet altijd tijdens de midterms stemmen. Vooral de (vrouwelijke) kiezers in de buitenwijken van de grote steden die in 2016 op Trump stemden hebben moeite met zijn presidentschap en zullen, zo is de verwachting, in november op een Democraat stemmen.

De Republikeinen zeggen het niet hardop, maar beschouwen het Huis als verloren. Zij gaan er vanuit dat ze de meerderheid kwijt raken. De vraag is hoe groot het verlies zal zijn. Republikeinen zullen er alles aan doen om de schade te beperken. Met het vertrek van Paul Ryan zal dat nog een hele opgave zijn.

Door de verkiezing van Trump is het activisme, vooral onder vrouwen, enorm toegenomen. Een record aantal vrouwen doet mee aan de verkiezingen, zowel op lokaal, regionaal als nationaal niveau. En ze winnen de voorverkiezingen van mannelijke kandidaten. En dat maakt Republikeinen nerveus.

Maar de Democraten hebben ook een luxe probleem. Gaan ze proberen tijdens de verkiezingen de fabrieksarbeider en boer voor zich terug te winnen? Een groep kiezers die in 2016 massaal op Trump stemde. Of richt zich meer op de hoog opgeleide gematigde Republikein in de buitenwijken die in 2016 met volle overtuiging op Trump stemde, maar nu hevig teleurgesteld is en zelfs gefrustreerd is door het beleid van de president?

De Democraten moeten dus keuzes maken. Ze moeten vooral niet overmoedig worden, zoals in 2016 gebeurde. Toen voerde de Democraten in Texas en Georgia campagne, omdat ze daar zetels zouden kunnen winnen. Ook Hilary Clinton voerde daar campagne, terwijl ze Michigan en Wisconsin nauwelijks bezocht. De Democraten kunnen zich nu beter wel op deze staten richten. Daar valt meer te halen en is al een heel campagneapparaat opgebouwd. In een staat als Texas moet dat nog gedaan worden en dat kost miljoenen dollars, die beter ergens anders kunnen worden ingezet. De vraag is of de Democraten van hun fouten hebben geleerd. Er zijn dus kansen, maar ook valkuilen.

Daarnaast hebben de Democraten nog wel een probleem. Wat is de boodschap? Alleen maar anti-Trump zijn helpt niet en zal geen kiezers naar de stembus krijgen. Welke boodschap gaan de Democraten verkondigen? Er is geen leiderschap en er zijn verschillende fracties binnen de partij die bakkeleien over de koers.

De winst van de jonge socialistische Democratische kandidaat Alexandria Ocasio-Cortez, ie in New York in de voorverkiezing Joe Crowley versloeg, die werd gezien als de opvolger van fractievoorzitter Nancy Pelosi, laat zien het establishment worstelt met de koers van de partij. En dat zorgt er voor dat Republikeinen niet heel erg pessimistisch zijn. De Democraten kunnen zich nog niet rijk rekenen.

Maar de lage populariteit van Trump, de chaos in het Witte Huis en het groeiende activisme werkt wel in het voordeel van de Democraten. En aangezien de Republikeinen wat betreft het Huis al de handdoek in de ring hebben gegooid en ze zeker nog 2 jaar aan Trump vastzitten die de hele partij heeft getransformeerd, waardoor veel Republikeinen hun partij niet meer terug kennen, zal er naar november een realiteitscheck komen voor de Republikeinse partijtop.

De tussentijdse verkiezingen zijn een referendum over het presidentschap van Donald Trump. En als de Democraten zowel in het Huis als in de Senaat een meerderheid krijgen zal het voor Trump lastig worden om zijn plannen uit te voeren. Ook zullen de Democraten dan waarschijnlijk een afzettingsprocedure tegen hem starten.

Maar zo’n afzettingsprocedure is niet zo maar een feit. Een meerderheid van het Huis moet voor stemmen. Als de Democraten daar na de tussentijdse verkiezingen de meerderheid hebben is de eerste hobbel genomen. Daarnaast moet twee derde (= 60 zetels) van de Senaat voor stemmen. De kans bestaat, al is die erg klein, dat Democraten ook de meerderheid in de Senaat krijgen, maar niet 60 zetels of meer. Dus strandt een poging tot impeachment in de Senaat.

Tussentijdse verkiezingen in een jaar dat er geen presidentsverkiezingen zijn, zijn altijd een referendum over het presidentschap. De opkomst is vaak laag en de partij die het Witte Huis in handen heeft krijgt dan altijd klappen. De vraag is hoe groot de klap voor de Republikeinen is en hoe groot de winst voor de Democraten zal zijn.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Democraten/Democratische partij/DNC, Donald Trump/President Trump, Huis van Afgevaardigden, Nieuws/Amerika/VS, Ohio, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Senaat en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Referendum

  1. Pingback: Tussentijdse leugens | Focus on America

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.