Hoogspanning

Nieuwe rechter Hooggerechtshof onder vuur

In juli droeg president Donald Trump rechter Brett Kavanaugh voor als nieuwe rechter van het Hooggerechtshof. Kavanaugh moet de afgetreden rechter Anthony Kennedy vervangen. Meteen kwam er kritiek op de voordracht.

De Democraten leverde snel kritiek op de conservatieve rechter. Ze zijn bang dat als hij eenmaal benoemd is hij verworvenheden, zoals abortus en het homohuwelijk, wil terug draaien. Daarnaast zijn de Democraten bang dat Kavanaugh een verlengstuk van Donald Trump wordt. Als het Rusland-onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller met een beschuldiging aan het adres van Trump komt kan Kavanaugh, als de zaak voor het Supreme Court komt, eventueel tegen de vervolging stemmen. Daarnaast zorgt de benoeming van Kavanaugh ook dat het Hooggerechtshof verder naar rechts schuift. De verhouding is dan 5 conservatieve rechters tegen 4 liberale rechters en dit kan de koers van Amerika voor decennia bepalen, zeker omdat rechters voor het leven worden benoemd en Kavanaugh slechts 53 jaar oud is.

De Republikeinen en vooral de conservatieve evangelische achterban van Trump waren blij met de voordracht van Kavanaugh. Voor velen zien zij in Kavanaugh de rechter die hun conservatieve waarden zal verdedigen en wellicht restricties kan opleggen voor het recht op abortus en de rechten van LGBTQ mensen kan inperken.

Een benoeming van een rechter tot het Hooggerechtshof moet door de Senaat worden goedgekeurd. Aangezien de Republikeinen de meerderheid hebben zou de benoeming niet veel problemen opleveren. Met de tussentijdse verkiezingen inzicht willen de Republikeinen Kavanaugh voor 6 november benoemen.

Niets leek dus de benoeming van Kavanaugh in de weg te staan. De hoorzittingen voor de juridische commissie van de Senaat waren rumoerig, maar leverden geen problemen op voor Kavanaugh. De commissie zou een stemming houden, waar de Republikeinen de meerderheid hebben en dan zou de voltallige Senaat stemmen.

Maar toen kwam er onverwacht een kink in de kabel. Er gingen verhalen rond dat een vrouw Kavanaugh van aanranding beschuldigde. En in het #MeToo tijdperk kan dat het einde van je carrière betekenen. De identiteit van de vrouw was lang onduidelijk. De Republikeinen zeiden dat de beschuldiging te vaag was en ze te weinig informatie hadden en de Republikeinen hadden sowieso weinig trek om de stemming over Kavanaugh uit te stellen.

Maar uiteindelijk trad de vrouw in de publiciteit. Het gaat om Christine Blasey Ford een professor aan een universiteit in Californië. In een interview met The Washington Post kwam ze naar buiten en gaf ze meer details.

Volgens Ford vond de aanranding plaats in 1982 toen Kavanaugh een 17-jarige scholier was aan een prestigieuze privéschool in Bethesda, een stad even buiten Washington. Christine Blasey Ford was 15. Beiden waren op een zwembadfeestje op een countryclub. Op een gegeven moment belandden Kavanaugh, zijn vriend Mark Judge en Ford in een kamer. Judge en Kavanaugh waren volgens haar stomdronken. Kavanaugh sprong boven op haar en probeerde haar kleren af te rukken. Judge zette de muziek harder zodat anderen haar geschreeuw niet konden horen. Kavanaugh bedekte haar mond en Blasey Ford dacht dat ze zou stikken. “Ik was bang dat hij me per ongeluk zou vermoorden.“ Toen Judge op een gegeven moment bovenop het worstelende tweetal sprong, wist ze te ontvluchten. Ze sloot zich op in de badkamer en toen ze hoorde dat de jongens stomdronken de trap af stommelde kwam ze pas weer tevoorschijn.

Voor Ford was het een traumatische ervaring, maar ze vertelde het aan niemand. Pas in 2012 sprak ze voor het eerst met anderen over haar ervaring toen ze naar een therapeut stapte. Zelfs haar man hoorde toen voor het eerst haar verhaal. Aantekeningen van de therapeut komen overeen met haar verhaal in The Washington Post. Toen de naam van Kavanaugh begon te circuleren als mogelijke kandidaat voor het Supreme Court stuurde ze in juli een brief naar de Democratische senator Dianne Feinstein, die ook lid is van de juridische commissie. Feinstein stuurde de brief naar de FBI die het toegevoegde aan het dossier met achtergrondinformatie over Kavanaugh. Ook had ze contact opgenomen met The Washington Post. Ze vertelde haar verhaal op voorwaarde dat ze niet in de publiciteit zou komen. Ze was bang dat publiciteit zou leiden tot bedreigingen. Toen journalisten probeerde te achterhalen waar de beschuldiging vandaan kwam en sommigen van hen bij Ford uitkwamen, besloot zij alsnog open kaart te spelen. “Dit was alle ellende die ik probeerde te vermijden”, aldus Ford tegen The Washington Post. Op advies van haar advocaat onderging ze ook een test met een leugendetector. Volgens die test sprak ze de waarheid. Haar vrees is overigens uitgekomen. Ze heeft doodsbedreigingen gekregen, haar e-mail is gehackt en Trump-supporters hebben een reeks valse beschuldigingen over haar verspreid. Ze is inmiddels met haar gezin ondergedoken.

Kavanaugh ontkent de beschuldiging en zegt dat hij niet op het zwembadfeestje was. Ook zijn jeugdvriend Mark Judge zegt dat de aanranding nooit heeft plaats gevonden. Judge weigert echter deze ontkenning onder ede te verklaren voor de senaatscommissie. “I have no more information to offer the committee and I do not wish to speak publicly regarding the incidents described in Dr. Ford’s letter”, aldus Judge in een brief aan de commissie. Maar verschillende Republikeinse senatoren willen meer weten over de beschuldiging voordat ze over de benoeming van Kavanaugh stemmen.

Zowel Kavanaugh als Ford toonden zich bereid te getuigen voor de Senaat. Een hoorzitting is nu ingepland. De getuigenis van Ford stond vervolgens een paar dagen op losse schroeven. Ze wilde pas getuigen als de FBI onderzoek doet naar haar beschuldiging, maar volgens de Republikeinen is het niet een zaak voor de FBI. Ford wil een onafhankelijk onderzoek omdat ze denkt dat de Republikeinse senatoren van de juridische commissie partijdig zijn en hun oordeel al klaar hebben. Dat FBI onderzoek komt er niet. Maar Ford wil nu toch onder bepaalde voorwaarden getuigen.

President Trump reageerde in eerste instantie rustig. Hij staat nog steeds achter Kavanaugh, maar zei ook dat Ford gehoord moet worden. Maar een paar dagen later stuurde Trump de volgende tweets.

Dit alles gebeurt in de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen voor het Congres op 6 november. Dat geeft het schandaal meteen een politieke lading. Als de Republikeinen in de Senaat de benoeming van Kavanaugh doorzetten, is dat koren op de molen van de Democraten. Ze kunnen dan de Republikeinen wegzetten als de partij die altijd de kant van de man kiest en beschuldigingen van vrouwen nooit serieus nemen. De Republikeinen weten dat ze op dit punt kwetsbaar zijn. Zeker met een president die vrouwen die hem beschuldigen als onbetrouwbaar wegzet. Trump is zeer populair bij zijn eigen achterban, maar er is één groep Republikeinen die afwijkt, namelijk witte hoogopgeleide vrouwen die in de buitenwijken van de grote steden wonen. Veel van deze vrouwen stemden op Trump in 2016, maar de afgelopen twee jaar is de twijfel onder deze belangrijke groep kiezers gegroeid. De beschuldigingen over Kavanaugh kunnen hen het laatste zetje richting de Democraten geven. Het is waarschijnlijk om die reden dat Trump tot nu toe niet (te) hard heeft uitgehaald naar Christine Blasey Ford.

Maar de kwestie rond Brett Kavanaugh kan ook gunstig zijn voor de Republikeinen. Kavanaugh is voor conservatieven de ideale kandidaat. Zijn benoeming kan de balans in het Supreme Court voor lange tijd laten doorslaan naar de conservatieve zijde. Republikeinen beschuldigen Democraten ervan dat ze de beschuldigingen van Ford misbruiken om Kavanaughs benoeming te blokkeren.

Als Kavanaugh dit schandaal niet overleeft, kan de Senaat pas na de Congresverkiezingen voor een nieuwe kandidaat stemmen. De Republikeinen moeten dan ook de meerderheid in de Senaat behouden. Dit alles kan Republikeinse kiezers motiveren om naar de stembus te gaan.

Het onderzoek van de FBI dat Ford graag wil komt er dus niet, maar de advocaten van Ford hebben laten weten dat Ford voor de Senaat gaat getuigen. Wie haar ondervraagt, de overwegende oude mannelijke Republikeinse senatoren of een aparte jurist daar wordt nog over onderhandeld. Ook of er extra getuigen komen wordt besproken. De stemming is uitgesteld en als de getuigenis van Ford overtuigend is dan zullen verschillende Republikeinse senatoren Kavanaugh, die ook over de vermeende aanranding wordt gehoord, kritisch ondervragen.

De verwachting is dat de Republikeinen er alles aan zullen doen om te zorgen dat Brett Kavanaugh alsnog wordt benoemd. Ze hebben de meerderheid in de Senaat dus kunnen ze ongehinderd de benoeming van Kavanaugh in stemming brengen. De verwachting is dat de Republikeinen de rijen zullen sluiten en ook kritische senatoren, zoals Jeff Flake van Arizona en Susan Collins van Maine, voor de benoeming van Kavanaugh zullen stemmen. Het benoeming van Kavanaugh staat in ieder geval onder hoogspanning.

De inhoud en informatie in dit artikel is onder andere afkomstig van een artikel uit de Volkskrant van 18-9-2018.. Overige inhoud en informatie is geredigeerd en aangevuld.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Democraten/Democratische partij/DNC, Donald Trump/President Trump, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Senaat en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.