Voorspel

De sluiting van de overheid, de zogenoemde shutdown, is de langste in de Amerikaanse geschiedenis. President Trump en de Democraten kunnen het niet eens worden over een nieuwe federale begroting en staan mijlen ver uit elkaar met betrekking tot de beveiliging van de Amerikaans-Mexicaanse grens. President Trump houdt vast aan 5,7 miljard dollar voor een muur, maar de Democraten weigeren een begroting te tekenen waar dit bedrag voor een muur is opgenomen.

Er zijn 800.000 ambtenaren die de dupe zijn van deze impasse. Ze krijgen niet betaald. Sommige zitten thuis, zoals parkwachters, postbodes en mensen die het vuilnis ophalen. Andere ambtenaren, zoals beveiligers en douane beambten op vliegvelden moeten verplicht onbetaald door werken, wat er tot heeft geleid dat deze mensen zich massaal hebben ziek gemeld of ontslag hebben genomen. Mensen kunnen de huur en de boodschappen niet meer betalen.

De vraag is wie het eerst met zijn ogen knippert. Geeft Trump toe en komt hij zo zijn verkiezingsbelofte niet na en stelt zo zijn achterban teleur? Of denken de Democraten wel aan het landbelang en aan alle mensen die de dagelijkse kosten niet meer kunnen betalen en gaan ze akkoord met het geld voor een muur? Vooralsnog wil geen van de partijen water bij de wijn doen. Uiteindelijk zal er een compromis komen, waarbij beide partijen zullen claimen dat ze gewonnen hebben. Maar er zijn geen winnaars, alleen verliezers. En de grootste verliezer is de Amerikaanse burger. En hoe langer de shutdown duurt, hoe meer de maatschappij raakt ontregeld.

De shutdown en de muur die Trump wil laten bouwen zijn een voorbode van hoe de komende twee jaar van het presidentschap van Donald Trump er uit komen te zien. Het is een hoogoplopend conflict tussen het Witte Huis en de Democraten die tot aan de presidentsverkiezingen van 2020 zal voortduren. Trump en de Democraten, in de persoon van Nancy Pelosi, zullen nog vaak met elkaar overhoop liggen over plannen die Trump voor elkaar wil krijgen, maar die de Democraten zullen blokkeren. Daarnaast starten de Democraten onderzoeken naar de handel en wandel van Trump. Zij willen zijn belastingaangiften opvragen en verschillende mensen laten getuigen voor een commissie, zoals Michael Cohen.

Trump had twee jaar lang een Republikeinse meerderheid in het Congres. Hij kon daar optimaal gebruik van maken om zijn plannen door te voeren. Maar hij heeft vrijwel niets voor elkaar gekregen. Er zijn twee conservatieve rechters benoemd en er is een enorme belastingverlaging voor de rijkste Amerikanen gekomen. De muur staat er niet (en komt er ook niet) en op het gebied van de infrastructuur is er niets gebeurd. En een poging om Obamacare om zeep te helpen (ook een verkiezingsbelofte) is jammerlijk mislukt.

Trump heeft zich de afgelopen jaren vooral bezig gehouden met gescheld via Twitter, vrienden worden met Rusland en Noord-Korea, bondgenoten geschoffeerd en, in zijn ogen, de heksenjacht van Robert Mueller. Daarnaast heeft een record aantal mensen het Witte Huis verlaten, wat er toe heeft geleid dat Trump nu alleen maar jaknikkers om zich heen heeft die doen wat de wispelturige en onvoorspelbare president wil.

Het voorspel in de vorm van de shutdown laat zien hoe ziek de Amerikaans democratie is. Als de president de overheid op slot gooit en de polarisatie zijn hoogtepunt bereikt laat dit zien dat het Amerikaanse politieke systeem niet meer werkt en failliet is. En de Amerikaanse burger is hiervan de dupe.

Het hoogtepunt van deze impasse is op 3 november 2020 als een Democratische kandidaat het tegen Trump opneemt. De shutdown zal dan over zijn, maar er staat dan nog steeds geen muur.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Democraten/Democratische partij/DNC, Donald Trump/President Trump, Nancy Pelosi, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.