Waarom Donald Trump wel (niet) wordt herkozen

President Donald Trump is op de helft van zijn presidentschap. De afgelopen twee jaar zijn tumultueus verlopen en met een chaotisch Witte Huis waar medewerkers werden ontslagen of zelf vertrokken zullen de komende twee jaar niet rustig verlopen. Een president die naar niemand luistert, niets leest en medewerkers die bewust informatie achter houden was wat deze twee jaar kenmerkten.

De afgelopen twee jaar onder het presidentschap van Trump leverde zaken op die ongekend waren en men bij een andere president niet zou hebben plaats gevonden. Zo stapte Trump uit klimaatakkoord van Parijs, verplaatste hij de Amerikaanse ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem, verzuimde wit nationalisme en neo nazi’s te veroordelen en zat hij met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un aan tafel. Hoewel deze beslissing zowel werd bekritiseert als toegejuicht hangt een eventuele herverkiezing van Trump niet van deze zaken af.

Na de eerste helft van Trumps presidentschap zijn er andere zaken belangrijk die er voor zullen zorgen of Trump een tweede termijn in het Witte Huis krijgt of niet. Andere onderwerpen zijn belangrijker of Donald Trump wel of niet wordt herkozen.

Economie

Het gaat goed met de Amerikaanse economie. De werkloosheid is laag en het gaat goed op de aandelenbeurzen. Maar er zijn signalen dat de groei zal stagneren. President Trump tweette in het begin van zijn presidentschap veelvuldig over hoe goed het ging op Wall Street en over de lage werkloosheid en hoeveel banen er bij kwamen. Maar nu het wat minder gaat is de president minder uitbundig over hoe het gaat. Economen zien dat de groei terug loopt en zijn bezorgt over het handelsconflict met China en de shutdown, de langste in de Amerikaanse geschiedenis, die ook zeer schadelijk is voor vertrouwen van consumenten in de economie. De Amerikaanse economie kan wel een stootje hebben, maar dat de economie minder hard groeit dan in het begin van Trumps presidentschap is een feit. En de economie is een belangrijk thema waarop kiezers hun keuze maken.

Uit eerdere presidentsverkiezingen weten we dat als het slecht gaat met de economie gaat kiezers dit de zittende president aanrekenen. George H.W. Bush was na de Golfoorlog enorm populair, maar tijdens zijn herverkiezingscampagne ging het slecht met de economie en werd hij mede daarom verslagen door Bill Clinton. Clinton werd juist herkozen omdat het goed ging met economie. De economie is dus een belangrijke factor of de zittende president een goed kans heeft om herkozen te worden.

Democratische kandidaten

Tegen wie gaat Trump het in november 2020 opnemen? Er zijn al een aantal Democratische kandidaten bekend, zoals Elizabeth Warren, Julián Castro en Kirsten Gillibrand. Het is nog veel te vroeg om te zeggen wie de Democratische nominatie gaat winnen, maar de kans dat de tegenstander van Trump een vrouw wordt is aanzienlijk. Maar wie het ook wordt, deze kandidaat zal met een ijzersterk verhaal moeten komen en verbaal goed voor de dag moeten komen om door van het getoeter van Trump heen te komen. Daarnaast heeft de Democratische partij nog geen duidelijk koers en is voortborduren op de boodschap die men in 2018 had misschien niet de beste optie. De Democraten moeten met een sterke kandidaat komen. Een zwakke kandidaat zorgt er voor dat kiezers toch voor een zittende president kiezen. De geschiedenis laat zien dat het moeilijk is om een zittende president te verslaan.

Republikeinse tegenkandidaat

Hoewel het onwaarschijnlijk lijkt, kan het zijn dat een Republikeinse politicus besluit om het op te nemen tegen Donald Trump. Er zijn Republikeinen die zich ergeren aan de president en zien hoe hun partij de partij van Trump is geworden en hoe Trump bondgenoten schoffeert en de democratie langzaam uitholt en vinden dat hij ongeschikt is voor het presidentschap en zorgt dat Amerika niet meer gerespecteerd wordt in de wereld. Als er al een Republikeinse politicus opstaat, die niets te verliezen heeft, zoals John Kasich, die het tegen Trump durft op te nemen is het de vraag of hij de steun van de Republikeinse partij krijgt. Die kans is klein, omdat iedereen die zich tegen Trump keert de torn van de president over zich heen krijgt. En actieve politici die zich tegen Trump keren kunnen wel eens een moeilijke herverkiezing tegemoet gaan.

Rusland-onderzoek

Het hangt al sinds het begin van het presidentschap van Trump als een donkere wolk boven het Witte Huis. Het Rusland-onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller. Mueller, die zo gesloten is als een oester, werkt nog altijd gestaag door aan zijn onderzoek of de Russen de Amerikaanse verkiezingen van 2016 hebben beïnvloedt ten gunste van Donald Trump en of Trump en medewerkers daarvan wisten en (actief) samenwerkte met de Russen om de verkiezingen te verstoren en te beïnvloeden. Maar het onderzoek van Mueller gaat niet meer zo zeer over of de Russen de verkiezingen hebben beïnvloedt, maar hoe ze dat hebben gedaan. Het onderzoek van Mueller heeft al geleidt tot de aanklacht tegen twaalf Russische officials en ook Trumps voormalige campagnevoorzitter Paul Manafort en de voormalige advocaat en ‘fixer’ van Trump, Michael Cohen zijn aangeklaagd en veroordeeld. Manafort blijkt data van peilingen te hebben doorgespeeld aan de Russen en Cohen zou in opdracht van Trump zwijggeld hebben betaald aan een pornoster en een Playboy model, waar Trump en affaire zou mee hebben gehad. Hij zou daarmee de campagnefinancieringsregels hebben overtreden, want voor de transacties is gebruik gemaakt van campagnegeld.

Wat de uitkomst ook is van het onderzoek van Mueller, het zorgt voor ongerustheid bij de president. Wist Trump ervan of wisten zin kinderen Donald Jr. en Ivanka ervan? Cohen heeft Mueller, in ruil voor strafvermindering, heel veel informatie gegeven. Maar Cohen loog tegenover het Congres. Binnenkort, voor dat hij drie jaar de cel in gaat, wordt hij nogmaals door het Congres ondervraagd. Aangezien de Democraten de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben en de voorzitter zijn van verschillende commissies zal het geen gemakkelijke dag voor Cohen worden. De Democraten willen de onderste steen boven hebben.

Impeachment

De getuigenis van Cohen is het eerste wapenfeit van de Democraten om het president Trump de komende twee jaar heel lastig te maken, Ze willen de belastingaangiften van Trump hebben en die openbaar maken en daarnaast zullen ze, zonder Robert Mueller voor de voeten te lopen, in Trumps financiën duiken en zijn banden met Rusland onderzoeken. Als ze denken dat Trump over deze zaken heeft gelogen tegen de Amerikaanse bevolking, is dat niet strafbaar en Mueller tot de conclusie komt dat er geen duidelijk bewijs is van collusion, maar dan bestaat de kans dat de Democraten een impeachmentprocedure tegen Trump zullen starten. De kans dat die poging succesvol is, is uitgesloten omdat de Senaat met twee derde moet stemmen om deze procedure in gang te zetten, Aangezien de Republikeinen daar de meerderheid hebben is het vrijwel uitgesloten dat het zover komt. Maar toch zal als de Democraten deze uitzonderlijke maatregel toe te passen zal dit zijn schaduw werpen over de verkiezingen van 2020. Trump zal, al is de druk nog zo hoog, nooit uit zichzelf opstappen.

De kans dat Donald Trump wel of niet wordt herkozen hangt dus van een heleboel verschillende factoren af. Het gaat vooral om binnenlandse onderwerpen. Ontwikkelingen op buitenlands gebied hebben veel minder invloed of een zittende president wordt herkozen of niet. Als het dus minder met economie gaat er een sterke Democratische kandidaat tegen over Trump staat en Robert Mueller bijvoorbeeld familieleden van Trump beschuldigd, dan wordt het voor president heel moeilijk. Als het allemaal meevalt en de Democraten nomineren iemand die tot de oude garde behoort dan kan Trump zo maar een tweede termijn in het Witte Huis winnen.

Maar Trump heeft nog wee jaar te gaan. Deze twee jaar zullen zeker weer leiden tot gefronste wenkbrauwen en regelmatig felle kritiek en protesten over wat Trump allemaal roept en van plan is. Het beloven in ieder geval nog twee interessante en soms hemeltergende jaren te worden.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Democraten/Democratische partij/DNC, Donald Trump/President Trump, Kim Jong-un, Nieuws/Amerika/VS, Noord-Korea, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Rusland en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.