Positieve onruststoker

Alexandria Ocasio-Cortez vertegenwoordigt nieuwe generatie

Een jaar geleden was nog een serveerster en buurtwerker en nu is ze met haar 29 jaar het jongste Amerikaanse congreslid ooit. Maar Alexandria Ocasio-Cortez uit de Bronx is niet naar Washington D.C. gekomen om deel te nemen aan de status quo. Al voor haar beëdiging liet ze van zich horen. Ze wil de Democratische partij wakker schudden en is van mening dat zaken moeten veranderen.

Een jonge vrouw met Puerto Ricaanse wortels heeft zichzelf in korte tijd op de kaart gezet. Ocasio-Cortez is ambitieus en is de rijzende ster onder links en progressief Amerika. Tijdens haar campagne, waar ze in de voorverkiezingen de gedoodverfde winnaar Joe Crowley, die al decennia in Washington mee liep, verrassend versloeg sprak ze over progressieve onderwerpen, zoals het klimaat en een ziektekostenverzekering voor iedereen. Ocasio-Cortez besloot geen geld van lobbyisten of grote bedrijven en organisaties aan te nemen. Haar campagne werd gefinancierd door gewone mensen die in de Bronx en Queens wonen en die kleine donaties maakten. Door echt met mensen in gesprek te gaan en langs de deuren te gaan en hen te overtuigen won Ocasio-Cortez uiteindelijk de verkiezingen.

De jonge 29 jarige New Yorkse afgevaardigde weet zichzelf goed op de kaart te zetten. Ze zet daar onder andere social media voor in. Ze is actief op Twitter (@AOC) en Instagram (@ocasio2018). Ze zendt vaak live via Instagram uit en bespreekt dan de politiek en haar ideeën vanuit haar keuken terwijl ze aan het koken is. Het levert interessante conversaties op en ze heeft op Instagram 2 miljoen volgers en op Twitter meer dan 2,6 miljoen volgers. Ze heeft zelfs andere oudere congresleden social media training gegeven om hun achterban te bereiken. Met het bereik van Ocasio-Cortez zit het wel goed.

Maar ze heeft ook ambitieuze plannen. Ze wil wat aan het klimaatverandering doen en lanceerde de Green New Deal, wat inhoudt dat het Congres stappen moet nemen om de verdere opwarming van de aarde te voorkomen en dat Amerika moet overstappen op schonere energie. Er was eerst weerstand, maar steeds meer Democratische politici omarmen haar idee. Dat zelfde geldt voor Medicare for all, een ziektekostenverzekering voor alle Amerikanen. Dit houdt in dat de overheid moet zorgen dat elke Amerikaan een betaalbare ziektekostenverzekering krijgt. Het idee werd al door Bernie Sanders geopperd en wordt nu door meer Democratische politici, onder andere de Democratische presidentskandidaten opgepakt. Volgens conservatieven gaat het heel veel geld kosten, maar Ocasio-Cortez heeft veelvuldig en overtuigend uitgelegd dat het uiteindelijk het zich terug verdiend. Gezonde Amerikanen leveren de maatschappij en de economie immers meer op dan ongezonde en zieke Amerikanen.

Een ander plan waar conservatieven van gruwelen is het plan van Ocasio-Cortez om de rijkste Amerikanen meer belasting te laten betalen. Zij zouden 70 procent inkomstenbelasting moeten gaan betalen. Heel rechts en conservatief Amerika stond op zijn achterste benen en schreeuwde moord en brand nog voordat Ocasio-Cortez haar plan had uitgelegd. Haar plan is dat als iemand meer dan 10 miljoen dollar per jaar verdiend 70 procent belasting gaat betalen over elke dollar boven die 10 miljoen dollar. Dus tot 10 miljoen dollar betaalt iemand gewoon het huidige belastingtarief dat in Amerika ongeveer op 37 procent ligt. Het plan is helemaal niet nieuw, In de jaren ‘50 onder president Eisenhower was er een belastingtarief van 95 procent boven een bepaald inkomen.

Republikeinen beledigen Ocasio-Cortez, maken neerbuigende en soms racistische opmerkingen. Ze noemen haar gevaarlijk omdat ze ‘socialistische’ ideeën zou hebben. Ze zou geen idee hebben hoe de politiek werkt en ze zou naïef zijn. Maar Alexandria Ocasio-Cortez ligt er niet wakker van. Ze weet wat ze wil en dient de Republikeinen en de conservatieve media via social media van repliek. .

Of haar ambitieuze plannen er ook komen is afwachten, maar Ocasio-Cortez is er van overtuigd dat het nodig is om Amerika te laten werken voor iedereen. De harde politieke realiteit in Washington D.C. is soms weerbarstig, maar Alexandria Ocasio-Cortez laat zich er niet door tegen houden. De angst van Republikeinen is terecht, want Ocasio-Cortez is niet naar Capitol Hill gekomen om stil in een hoekje te gaan zitten. Zij wil echt wat betekenen voor de mensen die haar naar Washington hebben gestuurd. En ze weet dat je alleen wat kunt bereiken als je hier en daar wat onrust stookt.

Ocasio-Cortez is een vrouw met een missie. Ze vertegenwoordigd een nieuwe generatie. Ze is er van overtuigd dat Amerika kan en moet veranderen. Zelf is ze het bewijs dat je van serveerster en buurtwerker het kunt schoppen tot afgevaardigde. Alexandria Ocasio-Cortez begint nog maar net, maar we gaan nog veel horen van deze 29 jarige positieve onruststoker.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in (Nieuwe) Media/Sociale media, Belastingen, Medicare, New York, Nieuws/Amerika/VS, Puerto Rico en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.