Staat van verdeeldheid

President Donald Trump gaf zijn jaarlijkse toespraak tot het Congres, de State of the Union. Hoewel Trump eenheid predikte en wellicht zocht naar compromissen om samen te werken met de Democraten was het vooral een verkiezingstoespraak en de aftrap voor zijn herverkiezingscampagne.

De praktijk was dat de toespraak van de president alleen maar verder bijdroeg aan de verdeeldheid in het land. Het Congres is verdeeld nu de Democraten de macht in het Huis van Afgevaardigden hebben de Republikeinen de meerderheid in de Senaat hebben. Maar tijdens zijn State of the Union  leek het niet of het tot Trump is doorgedrongen dat hij, wil hij de komende twee jaar iets voor elkaar krijgen, hij toch echt de Democraten nodig heeft.

Trump sprak over de economie en somde op wat hij, uiteraard als enige president in de Amerikaanse geschiedenis, voor elkaar heeft gekregen. Hij riep de Democraten op om met hem samen te werken om iets aan de infrastructuur te doen en de kosten van medicijnen te verlagen. De Democraten willen daar best aan mee werken, maar de vraag blijft waarom Trump daar de afgelopen twee jaar toen de Republikeinen het Congres controleerden daar geen werk van heeft gemaakt.

Het ging dus over de economische groei onder het presidentschap van Donald Trump. De Amerikaanse economie groeit, er komen veel banen bij en de lonen stijgen ook. Tot zover een succes verhaal, alleen zette het herstel al onder Obama in. En de bewering van Trump dat dit de grootste groei was onder zijn presidentschap is maar gedeeltelijk waar.

Trump sprak ook over de opioïde crisis. Trump wil deze crisis oplossen net als de HIV epidemie. Maar de opioïde crisis is ook het gevolg van illegale immigratie, aldus Trump. Doordat er geen muur staat aan de Amerikaanse-Mexicaanse grens komen er grote hoeveelheden drugs het land in. En zo kwam Trump bij zijn favoriete stokpaardje: de muur aan de Amerikaanse zuidgrens.

Trump riep het Congres op om geld te vrij te maken voor de muur die hij wil bouwen aan de grens met Mexico. Er is een humanitaire crisis gaande. Toen Trump eerder geen geld kreeg voor de muur leidde dit tot een shutdown en zorgde dit er voor dat zijn populariteit daalde en de State of the Union werd uitgesteld. Illegale immigratie is een thema dat Trump tijdens zijn herverkiezingscampagne veel zal gebruiken om de Amerikaanse bevolking angst aan te praten. Hij zal daar, zoals hij eerder deed, de getallen enorm overdrijven.

Trump nam ruim de tijd om over grensbeveiliging, vooral de muur bij Amerikaans-Mexicaanse grens en illegale immigratie, te praten. De Republikeinen klapten enthousiast, maar de Democraten waren minder blij toen Trump klinkklare onzin vertelde en het gevaar groter maakte dan het eigenlijk is. De Democraten willen best geld vrij maken voor grensbeveiliging, maar als de regering Trump kinderen van hun ouders scheidt en ze in kooien stopt dan willen de Democraten daar geen geld voor vrij maken.

Trump sprak ook over de hervorming van het strafrecht. Personen die voor een licht vergrijp vastzitten, komen nu voortijdig vrij. Trump had ook twee personen uitgenodigd om zijn State of the Union bij te wonen die eerder vrij zijn gekomen. Het is een algemeen gebruik dat de First Lady en de president de gasten uitnodigen voor de State of the Union. Zo was astronaut Buzz Aldrin een gast en waren er D-Day veteranen en mensen die de Holocaust hadden overleefd.

Trump riep op om met domme oorlogen, refererend aan de oorlog in Syrië en Afghanistan, te stoppen. Trump wil de Amerikaanse troepen terugtrekken. En hij riep op met politieke spelletjes en onderzoeken te stoppen, refererend aan het Rusland-onderzoek van Robert Mueller.

Trump had ook nieuws tijdens zijn speech. Trump ontmoet de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un op 27 en 28 februari in de Vietnamese hoofdstad Hanoi voor de tweede keer. Of er dan wel concrete afspraken worden gemaakt is de vraag. Het zal voor Trump en Kim Jong-un vooral weer een publicitair spektakel worden.

De verzoenende toon, voor daar echt sprake van was, was maar van korte duur. Toen de Democraten na de State the of Union aankondigde een onderzoek in te starten naar Trumps financiën en ze zijn belastingaangiften willen opvragen sprak Trump van “presidential harassment.”

De State of the Union was dus het startschot voor Trumps herverkiezingscampagne. De Democraten zullen de komende twee jaar allemaal onderzoeken starten. De toon van Trumps toespraak geeft goed aan hoe de komende twee jaar er uit gaan zien. Een harde verkiezingscampagne die het land nog meer zal verdelen. De State of the Union droeg daar aan bij.

Maar de persoon die de show stal tijdens de State of the Union was niet president Trump of voorzitter Nancy Pelosi. Nee, het was de 11 jarige Joshua Trump, die door de First Lady was uitgenodigd omdat hij op school gepest wordt vanwege zijn achternaam. Maar de jongen was niet onder indruk van de toespraak van Trump. Hij viel tijdens de speech in slaap. Dit was wellicht illustratief voor de weinig inhoudelijke speech.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Democraten/Democratische partij/DNC, Donald Trump/President Trump, Huis van Afgevaardigden, Immigratie, Kim Jong-un, Melania Trump, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Senaat, State of the Union en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.