Crisistoestand

De noodtoestand die je wist dat zou komen is dan hier. President Donald Trump riep de noodtoestand uit vanwege, de in zijn ogen, nationale crisis aan de Amerikaans-Mexicaanse grens. Trump kreeg niet de 5,7 miljard dollar van het Congres voor het bouwen van de muur.

Trump speelde al weken met het idee om de noodtoestand af te kondigen, Na de langste shutdown in de Amerikaanse geschiedenis en een begroting die Trump tekende waarin hij ongeveer 1,4 miljard dollar kreeg voor grensbeveiliging, maar niet om de muur te bouwen, besloot Trump alsnog de noodtoestand uit te roepen.

De president heeft de macht om een noodtoestand uit te roepen, maar doet dit alleen als er echt een nationale crisis is of dat er noodzakelijke maatregelen moeten worden genomen, zoals in het geval van een terroristische dreiging of aanval of bij natuurrampen, zoals de orkaan Harvey die Texas teisterde en de bosbranden in Californië. Trump gebruikt nu geld wat gebruikt zou worden om deze gebieden er boven op te helpen voor zijn muur.

De crisis waar Trump de noodtoestand voor afgekondigde is geen crisis. Uit allerlei data en documenten blijkt dat het aantal mensen dat illegaal de Amerikaans-Mexicaanse grens oversteekt al jaren daalt en dat de grote hoeveelheden drugs die Amerika binnen komt vooral via reguliere grensovergangen binnenkomt.

Trump roept de noodtoestand uit vanwege de crisis die helemaal geen crisis is. Of de noodtoestand ook legaal is en of het stand houdt, zal in de rechtszaal worden uitgevochten. Democraten hebben meteen al een rechtszaak aangespannen. Maar Trump voelt de hete adem van conservatieve commentatoren en zijn hondstrouwe achterban, die hij beloofde dat de muur gebouwd zou worden en betaald door Mexico, in zijn nek. Volgens Trump wordt er al aan de muur gebouwd, maar dat klopt niet. Er staan slechts prototypes en de bestaande hekken en prikkeldraad wordt alleen vernieuwd. Daarnaast is veel land waar de muur op zou moeten worden gebouwd niet in handen van de federale overheid. In Arizona zijn bijvoorbeeld veel delen in particulier bezit en de overheid kan die grond niet zomaar onteigenen.

De crisis, die geen crisis is en een noodtoestand die niet noodzakelijk is laat zien dat Trump verlies niet accepteert en alles doet om zijn achterban tevreden te houden. Immigratie en de muur zal ook een belangrijk, zo niet het belangrijkste, verkiezingsthema van zijn herverkiezingscampagne worden. De Democraten zullen daarom dit onderwerp ook aangrijpen om te pleiten voor een humaan immigratie beleid en dat een muur niet zal helpen. De muur zal er niet komen, zeker niet voor de verkiezingen in 2020. Terwijl Trump de afgelopen twee jaar de meerderheid had in het Congres was er bij de Republikeinen ook niet echt veel animo om miljarden dollars vrij te maken om een muur te bouwen. Deze Republikeinen zijn nu wel zo hypocriet om de noodtoestand van Trump te steunen.

Dat Trump de noodtoestand uit roept laat zien hoe het Witte Huis en vooral president Trump zelf omgaat met verliezen. De president heeft geen meerderheid meer in het Congres en de Democraten hebben nieuw vertrouwen en proberen alles wat president Trump doet te dwarsbomen. Trump zelf maakt ook geen aanstalten om te proberen met de Democraten samen te werken. Trump isoleert zich nog meer en heeft nog steeds niet door dat politieke realiteit is veranderd en dat hij meer nodig heeft dan zijn achterban in 2020 om herkozen te worden. En het uitroepen van de noodtoestand laat zien dat hij bereidt is om verstrekkende maatregelen te nemen om zijn zin te krijgen.

Dit soort drastische maatregelen laten zien dat het presidentschap van Trump zich in een crisistoestand bevindt. Maar dat is niet nieuw. De afgelopen twee jaar worden gekenmerkt door permanente chaos en crisis in de Oval Office.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Begroting, Donald Trump/President Trump, Immigratie, Nieuws/Amerika/VS en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.