Muellerclimax

Speciaal aanklager Robert Mueller heeft na bijna twee jaar zijn rapport over de Russische inmenging en beïnvloeding van Amerikaanse verkiezingen in 2016 ingeleverd. Mueller had de opdracht om te onderzoeken of de Russen de Amerikaanse verkiezingen hebben beïnvloedt ten gunste van Donald Trump. De tweede vraag waar Mueller onderzoek naar deed was of de campagne van Trump en zijn medewerkers actief met de Russen hebben samengewerkt om de verkiezingen te beïnvloeden. Kortom, was er een actieve samenzwering en samenwerking met een buitenlandse mogendheid.

Over de vraag of de Russen, de Russische geheime dienst, al dan niet in opdracht van het Kremlin, de verkiezingen hebben gemanipuleerd en hebben beïnvloedt is de uitkomst helder. In de samenvatting die minister van Justitie William Barr naar het Congres stuurde staat dat de Russen op twee manieren de verkiezingen hebben beïnvloedt. Enerzijds hebben ze via social media veel nepnieuws verspreidt en anderzijds hebben ze de Democratische partij gehackt, waarbij ze duizenden vertrouwelijke e-mails en andere gevoelige informatie stolen. Voor deze beschuldiging heeft Mueller dus bewijs gevonden en heeft Mueller 34 Russische personen en drie Russische organisaties aangeklaagd. Eigenlijk was dit geen verrassing. Uit de aanklachten die Mueller naar buiten bracht en uit andere onderzoeken door de media was duidelijk dat de Russen wel degelijk de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 hebben beïnvloedt. De inlichtingendiensten zijn daar duidelijk over. De enige die dat niet gelooft is president Trump.

De tweede vraag, of de Trump campagne samen met de Russen heeft samengewerkt om te zorgen dat Trump de verkiezingen zou winnen is Mueller ook duidelijk. Er is geen sprake van actieve samenwerking met de Russen of sprake van een samenzwering tussen de Russische overheid of andere Russische diplomaten of personen. Althans, Mueller heeft er geen bewijs voor gevonden.

Met Mueller rapport waar de speciaal aanklager bijna twee jaar in stilte aan werkte eindigt zo met een anticlimax. Na bijna twee jaar heeft Mueller geen aanwijzingen of bewijs gevonden voor eventuele samenwerking tussen de Russen en medewerkers van de Trump campagne om de verkiezingen te beïnvloeden.

Trump en het Witte Huis haalde opgelucht adem en riep de overwinning uit. Trump zag zijn gelijk bevestigt en de Republikeinen besloten meteen munt te slaan uit dit succes, getuige dit spotje.

Er is dus geen sprake van samenzwering en de Trump campagne heeft niet samengewerkt met de Russen. Dat wil niet zeggen dat er geen contact is geweest, de Russen hebben wel hulp aangeboden. En er zijn er nog meer vragen. Waarom logen medewerkers van de campagne over de ontmoeting in onder andere de Trump Tower als er toch niet was? En waarom logen Michael Flynn en George Papadopoulos? En waarom is Trump toch zo aardig voor Vladimir Poetin?

Trump die het onderzoek een grote heksenjacht en een hoax noemde heeft nu dus gelijk. Hij heeft altijd gezegd dat er geen samenwerking was met de Russen en Mueller heeft geen bewijs gevonden dat het tegendeel bewijst.

Maar de brief van de minister van Justitie bestond uit twee delen, In het eerste deel schrijft Barr dat Mueller dus geen bewijs voor samenspanning of samenwerking tussen de Trump campagne en de Russen heeft plaats gevonden. Maar het tweede deel van de brief ging over het feit dat Trump wellicht de rechtsgang heeft belemmerd. Het gaat hier waarschijnlijk om het ontslag van oud FBI directeur James Comey, de aanvallen via Twitter en niet met het onderzoek mee te werken. Mueller zegt niet dat Trump bewust de rechtsgang heeft belemmerd, maar pleit hem ook niet vrij. Letterlijk staat er in de brief: “The Special Counsel states that “while this report does not conclude that the President committed a crime, it also does not exonerate him.”

Mueller laat het aan de minister van Justitie over om te beslissen of Trump vervolgd moet worden voor belemmering van de rechtsgang. Mueller doet daar geen uitspraak over. Barr schrijft dan ook: “The Special Counsel’s decision to describe the facts of his obstruction investigation without reaching any legal conclusions leaves it to the Attorney General to determine whether the conduct described in the report constitutes a crime. […] I have concluded that the evidence developed during the Special Counsel’s investigation is not sufficient to establish that the President committed an obstruction-of-justice offense.” Maar Barr heeft dus besloten dat hij Trump niet vervolgd, ondanks dat Mueller de president niet volledig vrijpleit.

De hele brief van minister William Barr is hier te lezen.

De Democraten nemen hier vanzelfsprekend geen genoegen mee en roepen dat Barr bevooroordeeld is en dat het hele rapport openbaar moet worden gemaakt, omdat ze willen weten waarom Barr deze beslissing heeft genomen. Voor de Democraten is de uitkomst van het onderzoek van Mueller teleurstellend. Verschillende Democraten hebben de afgelopen twee jaar veelvuldig in de media gezegd dat er wel degelijk sprake was van samenzwering. Er waren genoeg aanwijzingen voor. De leugens over de ontmoetingen met Russen en de aanklachten van Mueller. Maar geen van de mensen die de cel in gaan zijn veroordeeld op basis van samenwerking met de Russen tijdens de verkiezingscampagne van 2016. Michael Cohen gaat onder andere voor liegen tegen het Congres drie jaar de cel in en Paul Manafort onder andere voor belastingontduiking en fraude. Als Mueller wel bewijs had gevonden dan had hij Donald Jr. en Jared Kushner bijvoorbeeld kunnen aanklagen. Hij heeft daar geen bewijs voor gevonden

De brief van Barr geeft een aantal antwoorden, maar leidt ook tot vragen. En de Democraten, maar ook Republikeinen politici, willen antwoord op die vragen. En daarom wordt de roep om het rapport zo snel mogelijk openbaar te maken steeds sterker.

Als het volledige rapport of een geredigeerde versie daarvan openbaar wordt zullen we wellicht antwoord krijgen op de vraag waarom Barr heeft besloten, ondanks dat Mueller president Trump niet vrijpleit, niets te doen. De Democraten zullen daar geen genoegen mee nemen. Zij willen dat het hele rapport en de onderliggende stukken openbaar worden. Zij richten zich vooral op het tweede deel van de brief van Barr en zullen hierop blijven hameren. De Democraten kunnen ook besluiten Robert Mueller of Barr voor een commissie te gaan verhoren over zijn onderzoek.

De uitkomst van het Rusland-onderzoek van Robert Mueller is dus goed voor nieuws voor Trump. Het onderzoek, dat bijna twee jaar duurde, hing als een donkere wolk boven het Witte Huis en overschaduwde het presidentschap van Donald Trump. Het is nu eindelijk over. Dit kan Trump nu in zijn herverkiezingscampagne gebruiken en dit zullen de Republikeinen maximaal uitbuiten.

Maar de juridische problemen voor Trump zijn nog niet voorbij. Er lopen nog verschillende onderzoeken naar onder andere de Trump organisatie, de stichting van Trump, die inmiddels is opgeheven en de verschillende commissies in het Congres doen onderzoek naar Trump en willen zijn belastingaangiften opvragen, Ook loopt er een onderzoek naar financiële stromen met betrekking tot het inauguratiecomité van Trump. En het onderzoek van de betaling van zwijggeld aan porno-actrice Stormy Daniels en een Playboy-model waar wellicht de campagnefinancieringsregels zijn overtreden loopt nog. Ook de rechtszaak tegen Trump vertrouweling Roger Stone die waarschijnlijk contact had met Wikileaks over de gestolen e-mails van de Democratische partij moet nog beginnen.

Maar het belangrijkste onderzoek over samenspanning tussen de Russen en de campagne medewerkers van Trump om de verkiezingen te beïnvloeden is nu achter de rug, Het eindigt voor de mensen die hoopte dat Mueller met bewijs zou komen over een samenzwering in een anticlimax.

De openbaarmaking van het hele rapport zal wellicht een nieuw licht op een aantal zaken werpen en de Democraten zullen regel voor regel uitpluizen of ze nieuwe informatie kunnen gebruiken om onderzoeken naar Trump te starten of lopende onderzoeken uit te breiden. De kans dat er een impeachment procedure komt na het Mueller rapport is wel een stuk kleiner geworden. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, heeft al eerder aangegeven hier niets voor te voelen.

Trump is opgelucht en kan nu van dit moment genieten en dit kan zijn kansen op zijn herverkiezing vergroten, maar de Democraten zullen het Mueller rapport op een voor hen gunstig manier framen. Zij kijken uit naar het hele rapport.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Democraten/Democratische partij/DNC, Donald Trump/President Trump, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Rusland en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.