Ramkoers

President Donald Trump en het Congres liggen op ramkoers. Sinds de Democraten de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben zijn de verschillende commissies, van onder andere Justitie en Financiën, allemaal onderzoeken gestart naar Trump.

Zo willen de Democraten dat het Mueller-rapport over de inmenging van de Russen in de verkiezingen van 2016 volledig openbaar wordt gemaakt. Het Congres heeft nu alleen een bewerkte versie ontvangen waar verschillende passages in zijn weggelakt. Daarnaast hebben de Democraten de belastingaangiften van Trump opgevraagd en willen de financieringsgegevens van zijn organisaties zien en de Democraten willen weten wat Trump allemaal met de Russische president Vladimir Poetin heeft besproken.

Maar het Witte Huis weigert enige informatie te overhandigen en negeert daarmee de wet. Het Congres heeft namelijk de wettelijke macht om documenten op te vragen als zij dit noodzakelijk acht. De Democraten zien die na aanleiding van het rapport van Robert Mueller genoeg aanknopingspunten om informatie op te vragen, vooral als het gaat om eventuele belemmering van rechtsgang door Trump. Iets waar Mueller Trump niet van vrij sprak.

Zo stelde de verschillende commissies waar de Democraten de macht hebben een aantal deadlines waardoor de Amerikaanse belastingdienst de belastinggegevens van Trump moest overhandigen en wanneer het volledige Mueller-rapport aan te Congres diende te zijn overhandigt. De deadlines verstreken, maar er gebeurde niets. De minister van Financiën weigerde de belastingaangiften van Trump te overhandigen en ook het ministerie van Justitie kwam niet over de brug met het gehele rapport. Trump beroept zich op zijn executive privilege om het rapport niet openbaar te maken.

De Democraten zijn woedend en hebben nu dagvaardingen gestuurd, maar daar is het Witte Huis niet van onder de indruk. En minister van Justitie, William Barr, die voor een tweede keer in Congres zou getuigen kwam niet opdagen. De Democraten spreken van minachting van het Congres. Het Congres heeft de wettelijke macht om de regering te controleren en mensen op te roepen om onder ede te getuigen, maar Donald Trump opereert alsof hij boven te wet staat.

Nu is het niet uitzonderlijk dat het Witte Huis niet zomaar documenten overhandigt. Ook tijdens de regering Obama was het Witte Huis niet scheutig met het overhandigen van informatie, maar tot dagvaardingen kwam het vrijwel nooit.

De Democraten zijn woest en hebben de minister van Justitie nu bestraft voor contempt (minachting). Maar de kans dat het ministerie van Justitie de eigen minister van Justitie gaat vervolgen is nul. Verschillende Democraten riepen Barr op om af te treden andere Democraten willen een impeachmentprocedure tegen Trump starten, omdat men op alle manieren het Congres tegenwerkt. Trump heeft aangeven alle dagvaardingen te zullen aanvechten.

Omdat de Democraten alleen de macht in het Huis van Afgevaardigden hebben en de Republikeinen de meerderheid in de Senaat hebben zal elke vorm van vervolging van Trump die door Democraten in het Huis wordt aangenomen stranden in de Senaat. En de voorzitter van het Hus, Nancy Pelosi, wil niet dat een afzettingsprocedure tegen Trump wordt gestart, want ze is bang dat dit Trump zal helpen tijdens de verkiezingen in 2020. Ze geeft dan ook aan dat Trump de Democraten uitdaagt om hem te vervolgen, maar dat haar Democratische collega’s niet moeten toehappen.

Het Witte Huis en het Congres liggen dus op ramkoers en de zaken zullen waarschijnlijk in de rechtszaal beslecht worden en dat kan leiden dat de zaken voor het Hooggerechtshof komen. En de rechtszaken kunnen lang duren en zullen een schaduw werpen over de verkiezingen van 2020. En ook al krijgen de Democraten gelijk van de rechter en krijgen ze belastingaangiften van Trump te zien en levert de getuigenis van Robert Mueller misschien genoeg informatie op en komt er nog meer informatie boven over eventuele Russische connecties, dan is de vraag wat de Democraten gaan doen. To impeach, or not to impeach, dat is dan de vraag.

President Trump ligt ook op ramkoers met China. Amerika en China kunnen maar geen handelsakkoord sluiten en het geduld van Trump is op. Hij verhoogde de importtarieven voor een waarde van 200 miljard dollar van Chinese producten van 10 procent naar 25 procent. Volgens Trump zal dit de Chinezen schaden, maar Trump snapt nog steeds niet hoe importheffingen werken. De Amerikaanse bedrijven die Chinese producten importeren betalen de importtarieven en zullen dit door berekenen aan de Amerikaanse consument. Dus uiteindelijk gaat de Amerikaanse consument meer betalen en dat kan nooit de bedoeling zijn. Maar Trump blijft, op ramkoers of niet, in zijn eigen filosofie geloven en leugens verkondigen.

Hoe het afloopt weet eigenlijk niemand. Extreme polarisatie en chaos zijn normaal in het Trump-tijdperk en als de rook is opgetrokken zien we de politiek puinhopen.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in China, Democraten/Democratische partij/DNC, Donald Trump/President Trump, Huis van Afgevaardigden, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.