Jong enthousiasme

Senator van Vermont, Bernie Sanders weet duizenden mensen op de been te brengen. Er staan dan ook voor dat Sanders een campagnebijeenkomst houdt lange rijen. Iedereen lijkt een campagnebijeenkomst van de socialistische Sanders te willen meemaken. Sanders maakt er dan ook een spektakel van. Geen saaie inleidingen, zoals bij veel ander kandidaten, nee, het is een happening.

Bij een campagnebijeenkomst in de sportzaal van Keene State College in Keene, in het westen van New Hampshire, traden eerst twee rockbands op. Vervolgens hield acteur Tim Robbins (onder andere bekend van de film The Shawshank Redemption) een praatje. Het publiek werd zo goed opgewarmd. Je voelde het enthousiasme en energie in de zaal. Uiteindelijk werd onder een luid gejuich Bernie Sanders aangekondigd. De 78 jarige senator ziet er energiek uit, ondanks dat hij aan het begin van de campagne met hartproblemen kampte. In Keene is daar niets van te merken.

Sanders steekt zijn gebruikelijke praatje af: tegen het grote geld, een ziektekostenverzekering voor iedereen die de overheid regelt (Medicare for All) en het afschaffen van het collegegeld. Vooral dat laatste wordt door de veelal jonge kiezers met luid gejuich beantwoordt.

Wat opvalt, is dat het er veel jonge mensen aanwezig zijn. Er zijn zelfs jongeren die niet eens oud genoeg zijn om te stemmen. De oudere kiezers zijn veelal en alternatieve mensen die waarschijnlijk ook in 2016 op Sanders hebben gestemd en hem trouw zijn gebleven.

Als Sanders ook nog Trump uitmaakt voor leugenaar en fraudeur is het publiek niet meer te houden. Sanders weet hoe hij zijn publiek moet bespelen en weet wat ze willen horen. Zijn socialistische boodschap gaat er in als zoete koek. Na een dik half uur zit de toespraak er op. Iedereen gaat tevreden naar huis. De vraag die blijft hangen is: mooi, al die plannen en gratis voorzieningen, maar wie gaat dat betalen? Zijn z’n plannen realistisch? Zijn ze haalbaar? Daar zijn de supporters niet mee bezig. Een jonge dame die op hem gaat stemmen heeft zijn plannen niet eens gelezen.

De tactiek van Sanders werkt. Hij wint de voorverkiezing in New Hampshire. De grote menigte die hij op de been weet brengen en het entertainment werkt goed. Vooralsnog gaat Sanders aan de leiding in veel landelijke peilingen.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Bernie Sanders, Democraten/Democratische partij/DNC, New Hampshire, Nieuws/Amerika/VS en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.