Voorzichtige verschuivingen

De dood van George Floyd en de massale protesten die daarop volgde hebben iets los gemaakt in Amerika en in de rest van de wereld. Niet alleen in Minneapolis, waar Floyd door een nekklem van een blanke politieagent om het leven kwam, waren er protesten. Ook in andere Amerikaanse steden, waaronder Los Angeles, Denver, New York, Chicago, Philadelphia, Atlanta en Washington D.C., waren duizenden mensen op de been. Als reactie daarop waren er demonstraties in de hele wereld. In steden als Londen, Parijs, Berlijn en Sydney gingen mensen de straat op om tegen racisme te demonstreren. In Nederland waren er demonstraties in onder andere Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Nijmegen. Het laat zien dat de dood van George Floyd een kantelpunt lijkt te zijn.

In Amerika lijkt president Donald Trump de ernst van de protesten, de woede en de roep om verandering nog niet helemaal te beseffen. Na de protesten en Trumps reactie is zijn populariteit sterk gedaald. En toen Trump het plein voor het Witte Huis door de politie en de Nationale Garde liet schoonvegen zodat hij een propaganda momentje kon hebben klonk er ook vanuit het Witte Huis kritiek. Toen Trump dreigde het leger in te zetten om de straten schoon te vegen en de gouverneurs ‘zwak’ noemde en zei dat ze de straten moesten ‘domineren’ zwol de kritiek verder aan. Binnen het Witte Huis heerst verdeeldheid over de te voeren strategie. Dat de strategie die tot nu wordt gevoerd niet werkt mag duidelijk zijn.

Ook van voormalige medewerkers komt kritiek. Voormalig minister van Defensie, James Mattis, noemt Trump een ‘gevaar voor de grondwet’ en beschuldigt Trump ervan dat hij al zijn hele presidentschap verdeeldheid zaait. Voormalig stafchef John Kelly is het met Mattis eens en onderschrijft zijn mening. Volgens Trump nam Mattis ontslag, maar dat klopt niet. Mattis stapte zelf op uit onvrede over het beleid van Trump ten aanzien van Syrië.

De kritiek van de voormalige medewerkers is opmerkelijk. De meeste oud-medewerkers leveren geen kritiek en houden hun mond. Ook Mattis hield lang zijn mond, maar nadat hij zag dat Trump het leger wilde inzetten tegen vreedzame demonstranten en zijn gevoelloze uitspraken was de maat vol en vond hij het nodig om zijn mond open te doen. Ook de huidige minister van Defensie, Mark Esper, durfde tegen Trump in te gaan en weigerde het leger in te zetten.

President Trump heeft nog steeds niets gezegd over het excessieve politiegeweld. Maar het politiegeweld is niet het echte probleem. De demonstranten oproepen om de politiekorpsen flink te bezuinigen of de politie te ontmantelen. Bezuinigen op politiekorpsen is niet de oplossing. De korpsen moet wel hervormt worden en er moeten grote veranderingen komen. Daarom hebben de Democraten ook een wet ingediend waar onder andere de nekklem wordt verboden. De hervormingen en veranderingen zullen langzaam gaan maar er zijn voorzichtige verschuivingen. Martin Luther King zei: “The arc of moral universe is long, but it bends towards justice.” Sommige taken die de politie voorheen uitvoerde moeten bij buurtwerkers en straatcoaches terecht komen. Mensen die midden in de gemeenschap staan en die zaken kunnen signaleren voordat de politie (hard) hoeft op te treden. De politie houdt zich dan niet meer bezig met het oppakken van drugsverslaafden en daklozen, maar met de echte criminaliteit.

Ook binnen de Republikeinse partij groeit de kritiek op de president. Senator van Utah, Mitt Romney, die altijd al kritisch is op Trump, liep in een Black Lives Matter mars mee in Washington D.C. en gaf aan in november niet op Trump te stemmen. De senator van Alaska, Lisa Murkowski, zegt ook dat zij grote moeite heeft met het gedrag van Trump. Oud-president George W. Bush en zijn vrouw zullen in november niet op Trump stemmen. De vrouw van de overleden senator John McCain, Cindy, twijfelt hevig en voormalig minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell gaat op Joe Biden stemmen. Zo zijn er dus prominente Republikeinen die zeggen dat ze Trump niet langer kunnen steunen.

Dat de steun alleen maar verder afneemt komt ook opnieuw door politiegeweld. De politie van Buffalo, New York, duwde een 75 jarige man zo hard dat hij viel. De man bloede hevig en belandde in het ziekenhuis. (de video kan als schokkend worden ervaren)

Maar wat deed president Trump? Die beschuldigde in een tweet dat de man wel eens van Antifa kon zijn en dat het incident ‘vooropgezet’ zou zijn. Het is de zoveelste samenzweringstheorie die op niets is gebaseerd. Republikeinse politici werd gevraagd wat ze van de tweet vonden, maar in al hun hypocrisie zeiden ze dat ze de tweet niet hadden gezien. Maar er kwam felle kritiek van onder andere van de gouverneur van New York, Andrew Cuomo.

Maar president Trump zal het allemaal een zorg zijn. Hij denkt vooral aan zichzelf en zijn herverkiezing, En daar is alles in geoorloofd. En als je tijdens een persconferentie de dood van George Floyd kan gebruiken om je eigen gebrek aan empathie te laten zien dan doe je dat. Dat het walgelijk is en ongepast is doet er niet toe.

En ook op Twitter geeft Trump de radicale linkse demonstranten en natuurlijk de media de schuld van alle onrust. Dat hij daar zelf mede schuldig aan is en meer verdeeldheid zaait, zoals James Mattis aangeeft, komt niet bij Trump op. En de voorzichtige verschuivingen zal Trump negeren.

Maar het is duidelijk dat Trump vrijwel naar niemand luistert en het sentiment in de Amerikaanse maatschappij niet snapt. Na de dood van George Floyd en Trumps reactie is de keuze die Amerika heeft op 3 november nog duidelijker geworden.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump/President Trump, George W. Bush, Martin Luther King, Mitt Romney, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.