Culturele beeldenstorm

Donald Trump lijkt het thema voor zijn herverkiezingscampagne te hebben gevonden. Trump lijkt te gokken op een campagne die vooral gericht is op de culturele waarden en geschiedenis van Amerika. Een culturele beeldstorm ontketenen en zo nog meer verdeeldheid te zaaien lijkt de strategie te zijn.

Trump dacht dat hij met een bloeiende economie zijn tweede termijn zou krijgen. Maar als gevolg van de coronacrisis is de economie ingestort, is de werkloosheid tot enorme proporties opgelopen en zijn inmiddels meer dan 125.000 Amerikanen aan het coronavirus overleden. En het einde lijkt nog niet in zicht. Dus moet Trump uit een ander vaatje tappen om te zorgen dat zijn achterban in november naar de stembus gaat.

Op Independence Day werd duidelijk welke tactiek Trump gaat gebruiken om zijn fanatieke achterban, die alles wat hij zegt voor zoete koek slikt, naar de stembus te krijgen. Trump hield een toespraak bij Mount Rushmore waar hij een donker en sombere boodschap over Amerika gaf. Amerika ligt volgens de president onder vuur en de Amerikaanse waarden worden aangevallen. Volgens Trump willen, ‘extreem linkse fascisten’ de standbeelden en monumenten van patriottische helden vernielen, willen ze de Amerikaanse geschiedenis uitwissen en Amerikaanse kinderen indoctrineren met on-Amerikaanse (lees: linkse) ideeën. Een cultuuroorlog is iets wat Trump van tijd tot tijd aanwakkert. Zo was hij woedend toen sporter Colin Kaepernick en later ook andere sporters knielde tijdens het volkslied om zo te protesteren tegen racisme en politiegeweld. Volgens Trump moesten ze ontslagen worden.

Trump denkt dat hij met een boodschap die gaat over de Amerikaanse waarden die elke Amerikaan zou moeten koesteren een groot deel van het Amerikaanse electoraat kan bereiken. Het is vooral gericht op zijn eigen achterban. Andere mensen sluit hij juist uit. Trump lijkt niet (meer) de moeite te nemen om het midden op te zoeken. Maar met alleen zijn fanatieke achterban wint hij niet op 3 november. Gematigde en onafhankelijke kiezers heeft hij nodig om herkozen te worden.

Met het ontketenen van een culturele beeldenstorm zorgt Trump voor nog meer verdeeldheid, terwijl hij juist in een tijd van een grote crisis het over verbinding en verzoening zou moeten hebben. Maar door op te roepen om Amerikaanse historische helden te verdedigen en te zorgen dat de Amerikaanse geschiedenis niet ‘gewist’ wordt vindt hij gehoor bij een deel van het electoraat. Trump probeert ook de Black Lives Matter beweging in een slecht daglicht te stellen. Volgens Trump zitten er radicalen, anarchisten en relschoppers tussen die het Amerikaanse culturele erfgoed willen vernielen en de Amerikaanse culturele waarden aanvallen.

De discussie over standbeelden en monumenten die doen denken aan de Confederatie en of die moeten worden verwijderd loopt al langer in Amerika. Maar na de dood van George Floyd en de sociale onrust is de focus van politiegeweld en institutioneel racisme verschoven naar alles wat te maken heeft met het slavernijverleden. Het is nu een belangrijk onderdeel van de protesten geworden. Als gevolg daarvan worden standbeelden van generaals van de Confederatie van hun sokkel getrokken en wordt de vlag van de Confederatie verwijderd. Ook moeten andere historische figuren, zoals Columbus, het ontgelden. Doordat hier onenigheid over ontstaat, speelt Trump hier handig op in. Dat hij hiermee de polarisatie in de Amerikaanse samenleving nog meer vergroot is niet belangrijk. Het doel van Trump is om de verschillende groepen in de Amerikaanse samenleving tegen elkaar uit te spelen. Xenofobie speelt hier ook een rol. Alles is geoorloofd als het Trump maar een tweede termijn oplevert.

Het is een verontrustende en gevaarlijke ontwikkeling om culturele waarden die als gevolg van andere tijden veranderen, onderdeel te maken van een verkiezingsstrijd. De culturele beeldenstorm die Trump probeert te ontketenen kan uiteindelijk alleen maar zorgen dat mensen steeds verder tegen over elkaar komen te staan. En dat gaat tegen de Amerikaanse waarden in. Er staat in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring dat mensen gelijk zijn en het recht hebben op “…Life, Liberty and the pursuit of Happiness.” En dat zouden de belangrijkste waarden moeten zijn. En elke Amerikaan onderschrijft die. Als president Trump ook de Declaration of Independence heeft gelezen dan zou hij niet tot een cultuuroorlog oproepen, maar het land juist verbinden. Maar het zaaien van verdeeldheid en spelen op de emotionele angst dat Amerikaanse waarden onder druk staan lijkt zijn laatste houvast te zijn om een reële kans te maken op een tweede termijn.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump/President Trump, Independence Day/Fourth of July, Nieuws/Amerika/VS en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.