Een clown, een racist en een leugenaar

Trump lapt alle debatregels aan zijn laars

Het eerste presidentiële debat tussen Donald Trump en Joe Biden was een drama. Woorden als rampzalig en chaotisch zijn niet overdreven om het debat te beschrijven. Het was een wanvertoning. Amerika heeft zich van zijn slechtste kant laten zien.

Donald Trump en Joe Biden kruisten in Cleveland, Ohio, voor de eerste keer de degens. Vooraf was wel voorspeld dat het een gevecht zou worden. Een bokswedstrijd in de zwaargewicht klasse. Omdat door het coronavirus er bijna geen campagne is gevoerd was dit debat belangrijker dan ooit. Het werd een memorabel debat, maar niet in de positieve zin van het woord. Wat zich op het podium afspeelde was ongekend.

Donald Trump had zich tot doel gesteld alle regels aan zijn laars te lappen. Tijdens het debat ontregelde hij alles en onderbrak Biden steeds als die aan het woord was. De moderator van het debat, Chris Wallace van Fox News, wist niet wat hem overkwam. Hij werd volledig overrompeld door Trumps verbale tactiek. Hij had een zware avond en riep Trump een aantal keer tot de orde.

Het debat was zeer onvriendelijk, zoals viel te verwachten. Het contrast tussen de kandidaten was groot. De beschuldigingen en onwaarheden vlogen over en weer. Biden noemde Trump een clown, een racist en een leugenaar.

Omdat de kandidaten elkaar voortdurend in de rede vielen en door elkaar heen praten kwam de inhoud nauwelijks aan bod, al probeerde Chris Wallace daar wel op aan te sturen. Toen het over racisme en ongelijkheid ging vroeg Wallace aan Trump of hij witte nationalisten en andere extreme groepen wilde veroordelen, maar dat deed Trump niet. Hij begon over radicaal links en Antifa. Hij draaide zijn ongefundeerde greatest hits af. Zelfs Hillary Clinton kwam voorbij.

Toen het ging over de betrouwbaarheid van de uitslag van de verkiezingen begon Trump weer over stemfraude waar geen bewijs voor is.

Ook vroeg Wallace naar de onthullingen van The New York Times dat Trump in 2016 en 2017 slechts 750 dollar aan inkomstenbelasting betaalde. Maar Trump ontkende het. Hij zei dat hij miljoenen dollars aan belastingen betaalde, zonder met bewijs te komen.

Chris Wallace sloot het debat af met de woorden dat het een ’interessant’ anderhalf uur was geweest. Ik denk dat Wallace blij was dat het erop zat.

De vraag blijft wat dit debat heeft opgeleverd. Trump ging er hard in en wilde Biden tot de grond toe afbranden, maar hij slaagde daar niet in. Zijn gedrag was presidentieel onwaardig. Trump beschadigde het presidentschap nog verder en zorgde voor nog meer verdeeldheid. Hij deed geen enkele poging om het land te verenigen en zich te presenteren als president van alle Amerikanen. Hij heeft de twijfelende kiezer niet over de streep getrokken.

Biden bleef overeind en hield zijn verhaal en zijn irritatie over Trumps gedrag groeide tijdens het debat. Hij keek soms naar Chris Wallace voor hulp. Biden deed wat hij moest doen, maar hij kwam niet heel krachtig over. Maar de momenten dat hij recht in de camera keek waren het sterkst.

De twijfelende kiezer is de grote verliezer van het debat. De zwevende kiezer is niets wijzer geworden. Daar was het debat te chaotisch voor. Het ging nauwelijks over de inhoud en ik denk dat veel kiezers die al weinig vertrouwen hadden in het politieke systeem na het zien van dit debat definitief zijn afgehaakt.

Trump en Biden gaan nog twee keer met elkaar in debat. Als dit debat het precedent schept voor de komende twee debatten dan gaan we nog heel wat mee maken. Voor het aanzien van de Amerikaanse politiek en de democratie was dit niet goed.

Het debat liet zien hoe groot de polarisatie is en dat er veel op het spel staat. Amerika is een land in verval. Dat legde dit eerste debat pijnlijk bloot.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Belastingen, Donald Trump/President Trump, Nieuws/Amerika/VS, President Biden/Joe Biden en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.