Boekrecensie: Weirdo’s in het Witte Huis – Donald J. Trump en zijn zonderlinge voorgangers

In het boek “Weirdo’s in het Witte Huis” legt docent, politicoloog en journalist Peter van der Heiden president Donald Trump langs de meetlat en vergelijkt hem met zijn voorgangers.

Van der Heiden neemt de voorverkiezingen van 2016 als uitgangspunt. Trumps Republikeinse tegenstanders, onder andere Ted Cruz, Marco Rubio en Jeb Bush. maakte Trump uit voor alles wat lelijk is. Trump was een oplichter, racist, bullebak, vrouwenhater, narcist, een pathologische leugenaar, ongeschikt als leider en volgens Jeb Bush had Trump therapie nodig. Van der Heiden vraagt zich af of deze kwalificaties ook van toepassing zijn op Trumps voorgangers. De vraag is of Trump wel zo erg verschilt van de andere presidenten die in de Oval Office zaten? Kortom, woonde er meer weirdo’s in het Witte Huis?

En dat blijkt zo te zijn. Van George Washington tot aan de beide presidenten Bush is er op elke president wel wat aan te merken. Aan elke presidenten kleven één of meerdere schandalen. James Garfield nam smeergeld aan om stemmen te kopen. President John F. Kennedy pleegde verkiezingsfraude en werd met hulp van de maffia president. En president Richard Nixon is bekend vanwege het Watergate schandaal, maar er was meer met hem aan de hand.

Als het om racisme gaat heeft Amerika helaas een lange traditie. George Washington had slaven. President Woodrow Wilson stimuleerde segregatie. Lyndon B. Johnson noemde de zwarte Amerikanen steevast niggers en Nixon was geobsedeerd door joden.

Dat Trump bekend staat als een bullebak is ook bekend. Zo schoffeerde hij oorlogsheld en senator John McCain. Maar ook zijn voorgangers konden er wat van. Zo had LBJ de ‘Johnson treatment’ waarmee hij mensen intimideerde. En Richard Nixon gebruikte ook niet altijd beschaafde woorden.

Als het aankomt op vrouwen hebben bijna alle presidenten buitenechtelijke affaires en minnaressen en trouwden ze meer dan eens. Het meest bekend is natuurlijk JFK die seksverslaafd was en met veel vrouwen het bed deelde. De bekendste is Marilyn Monroe.

Volgens Van der Heiden moet je als president wel enige narcistische trekjes hebben. President Chester A. Arthur was een ijdeltuit, John Adams kon niet tegen kritiek en Andrew Jackson gedroeg zich als een koning en trok zich niets aan van het Congres. En het ego van Kennedy was snel gekwetst.

Liegen is wat elke president doet. Zo beloofde Franklin D. Roosevelt dat Amerika niet aan de Tweede Wereldoorlog zou mee doen, maar dat veranderde na de aanval op Pearl Harbor. JFK beloofde Cuba niet binnen te vallen, maar toch landen er militairen in de Varkensbaai. Nixon loog over Vietnam, Ronald Reagan over het leveren van wapens aan Iran en George W. Bush loog over massavernietigingswapens in Irak.

Presidenten die ongeschikt als leider zijn waren onder andere invalide (Wilson en FDR), dementerend (Reagan) en of had veel versprekingen (George W. Bush).

Therapie kun je op veel manieren uitleggen. Alleen van Richard Nixon is bekend dat hij psychiatrische hulp heeft gezocht. Maar er waren meer weirdo’s die beter hulp hadden kunnen zoeken. President Franklin Pierce was een depressieve alcoholist. Abraham Lincoln was vaak depressief. Theodore Roosevelt had een bipolaire stoornis en Calvin Coolidge toonde sadistisch gedrag.

In het tweede deel van het boek behandelt Van der Heiden alle 45 presidenten kort en legt hij uit hoe de presidenten aan hun bijnamen komen.

Het boek is vlot geschreven. In het boek is plaats voor humor en het staat vol met grappige anekdotes. Alle presidenten zijn bij elkaar een rariteitenkabinet en je kunt geruist stellen dat er genoeg weirdo’s in het Witte Huis hebben gezeten. En Donald Trump is daarop geen uitzondering.

Peter van der Heiden

Weirdo’s in het Witte Huis – Donald J. Trump en zijn zonderlinge voorgangers

Boom Uitgevers, Amsterdam

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump/President Trump, George W. Bush en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.