Waarom Joe Biden de kandidaat van de Democraten is

Focus on America krijgt al sinds Joe Biden de Democratische presidentsnominatie op zak heeft steeds vaker de vraag waarom de Democratische kiezers voor een bejaarde man van 77 jaar oud hebben gekozen. Daarom is het nu eens tijd om deze vraag te beantwoorden. Er zijn verschillende verklaringen en redenen waarom de Democratische kiezers in Joe Biden de beste kandidaat zien om het tegen Donald Trump op te nemen.

Er melden zich maar liefst 28 Democratische kandidaten die allemaal president wilde worden. Veel maakte geen serieuze kans en er vielen er ook al veel af voor de voorverkiezingen begonnen. Dat kwam onder andere door een slechte organisatie of gebrek aan geld. Maar toen het voorverkiezingsseizoen in Iowa begon was er nog een handje vol serieuze kandidaten over. Kandidaten als Joe Biden en Bernie Sanders hadden al veel naamsbekendheid. Kandidaten als Pete Buttigieg en Amy Klobuchar hadden minder naamsbekendheid, maar deden het in New Hampshire en Nevada beter dan Joe Biden.

De campagne van Joe Biden was na de voorverkiezing in New Hampshire op sterven na dood. Maar dat veranderde na de voorverkiezing in South Carolina. Biden won met overmacht de voorverkiezing door de steun van de zwarte kiezers in de staat. Na die uitslag besloten de meeste andere kandidaten zich achter Biden te scharen. Bernie Sanders wilde nog niet opgeven, maar al snel was duidelijk dat hij niet van Biden zou kunnen winnen. Maar hoe kwam het dat Biden zo’n comeback kon maken?

Dat heeft te maken met zijn naamsbekendheid. Joe Biden is jaren senator geweest en was acht jaar lang vice-president onder president Barack Obama en heeft dus landelijke bekendheid. De mensen weten wie hij is. En landelijke naamsbekendheid is ontzettend belangrijk.

Maar er is nog iets wat in het voordeel van Biden werkt. Naast de naamsbekendheid is ook de ervarenheid van Biden belangrijk. Kiezers weten waar hij voor staat en wat hij in zijn tijd als senator en als vice-president voor elkaar heeft gekregen. Veel kiezers weten welk beleid hij samen met Barack Obama heeft gevoerd. Bij andere kandidaten weten kiezers dat niet of maar voor een deel. Dus nemen ze geen gok en spelen op safe en stemmen ze op wat ze kennen. Mensen vertrouwen snel iemand waar ze van weten waar die persoon voor staat die de ervarenheid en de bagage heeft om het tegen Donald Trump op te nemen.

Landelijke naamsbekendheid en ervarenheid zijn belangrijk. Maar het feit dat Joe Biden de nominatie heeft gewonnen komt ook doordat er niet zo veel jong talent in de top van de partij zit. Pete Buttigieg is met zijn 38 jaar een uitzondering. Maar het establishment bestaat uit veel oude mensen die nog veel invloed hebben. De Clintons hebben bijvoorbeeld nog steeds invloed. In 2016 kon alleen Bernie Sanders het tegen Hillary Clinton opnemen. Andere (jongere) kandidaten werden ontmoedigt of gewoon genegeerd. Met de komst van politici als Alexandria Ocasio-Cortez en Ilhan Omar en de keuze van Biden om Kamala Harris als zijn running mate te kiezen komt er wel langzaam verandering. Steeds meer jonge Democratische politici dagen het establishment uit.

Maar zijn alle Democratische kiezers die hebben gezorgd dat Joe Biden de nominatie heeft nu echt blij met hem. Dat valt nogal tegen. Er is bij een groot deel, vooral onder jonge kiezers, weinig enthousiasme voor Biden. Maar ze stemmen toch op hem. De belangrijkste reden waarom ze toch op Biden gaan stemmen is dat zij denken dat hij van alle kandidaten de beste kans maakt op Donald Trump te verslaan. De Democratische kiezer zijn dan niet echt enthousiast over Biden en wellicht het ook niet eens met al zijn plannen, maar dat is deze verkiezingen van ondergeschikt belang. Het belangrijkste doel is om te zorgen dat Donald Trump het Witte Huis moet verlaten. En de kiezers denken dat Joe Biden de meeste kans heeft om dat voor elkaar te krijgen ook al is hij voor hen niet de ideale kandidaat.

Voor veel Democraten is Joe Biden een compromiskandidaat. Zijn naamsbekendheid, ervaring en het feit dat hij veel meer likeable is dan bijvoorbeeld Hillary Clinton heeft er voor gezorgd dat hij de nominatie heeft gewonnen. Beter op safe spelen dan een relatief onbekende en minder ervaren kandidaat.

Of de Democraten met Joe Biden de juiste keuze hebben gemaakt weten we op 3 november. Mocht Joe Biden winnen dat wordt hij de oudste president ooit en wacht hem een hels karwei, want Amerika kampt met veel grote problemen en is tot op het bot verdeeld. Als Joe Biden verliest dan is het echt tijd dat de Democratische partij serieus aan verjonging gaat werken.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Democraten/Democratische partij/DNC, Donald Trump/President Trump, Nieuws/Amerika/VS, President Biden/Joe Biden en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.