Republikeinse keuze

De Republikeinse partij is in verwarring en moet een nieuwe koers bepalen. Wat wil de partij? Donald Trump heeft het Witte Huis verlaten en de Republikeinen zijn ook de meerderheid in de Senaat kwijt De Republikeinen moeten een keuze maken. Kiezen ze voor Donald Trump en het Trumpisme of keert men terug naar de traditionele conservatieve waarden?

Vier jaar lang liepen de Republikeinen braaf achter Donald Trump aan. Het monster dat ze zelf de partij hadden binnen gehaald en die de partij van Lincoln en Reagan transformeerde tot een extreemrechtse beweging waar QAnon-aanhangers en andere radicale figuren een thuis hebben gevonden. Veel van wat Donald Trump deed vonden de Republikeinen eigenlijk verwerpelijk, maar opportunisten doen alles om aan de macht te blijven, ook al moet je daar de democratie voor opzij zetten. Macht en corruptie zijn belangrijker dan het democratische proces.

Maar na de bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers, opgehitst door hun grote roerganger, waren zelfs Republikeinen geschokt. Maar dit hadden ze kunnen aan zien komen. Volgens hen was de president was toch mede verantwoordelijk voor het geweld. Hij had de relschoppers toch aangestuurd wat leidde tot vijf doden en het bedreiging van politici. Dit kon toch niet onbestraft blijven. Democraten en Republikeinen veroordeelde het geweld. De Democraten stelde snel een impeachment aanklacht op en voor het eerst in de Amerikaans geschiedenis werd een president twee keer geïmpeacht.

Naast alle Democraten stemde ook tien Republikeinse afgevaardigden van het Huis van Afgevaardigden voor de impeachment van Donald Trump waar hij in staat van beschuldiging werd gesteld voor het aansturen van een opstand. De Senaat moet nu besluiten of Donald Trump nu ook veroordeeld wordt.

De Republikeinen in de Senaat, onder de leiding van Mitch McConnell, gaan hun knopen tellen. Ze besloten het impeachmentproces uit te stellen. Zo kochten ze tijd. Moscow Mitch die achter gesloten deuren gezegd zou hebben dat hij wel voor de voordeling van Trump wilde stemmen gaat dat nu zeker niet doen. Een eventuele veroordeling van Trump, waar naast de 50 Democraten ook 17 Republikeinse senatoren voor moeten stemmen zou betekenen dat Trump nooit meer een politiek ambt kan bekleden. Die twee derde meerderheid van 67 zetels komt er niet. Dat komt omdat senator Rand Paul een motie indiende waarin stond dat het vervolging van een president die niet meer president is ongrondwettig is. De motie werd door 45 Republikeinse senatoren gesteund, waaronder Mitch McConnell. Het betekent dat vijf Republikeinen met de Democraten meestemde en dat de meerderheid dus wil dat het impeachmentproces door gaat. Maar de 45 Republikeinen die de motie van Paul steunde zullen ook tegen de veroordeling van Trump stemmen daarmee heeft de Republikeinse partij zijn eigen lot voor de komende jaren bezegeld.

De afweging van de opportunistische Republikeinen is op zich wel te begrijpen. De 74 miljoen kiezers die op Donald Trump stemde wil je niet tegen je in het harnas jagen. Daarnaast hoopt McConnell in 2022 bij de tussentijdse verkiezingen voor het Congres weer de meerderheid in de Senaat te krijgen. Als hij zich dan nu tegen Trump keert kan het zijn dat Trump allemaal radicale kandidaten tegenover de Republikeinse senatoren zet in de voorverkiezingen met de kans dat die de zittende Republikeinse senator verslaan. Daarnaast mort de achterban van verschillende Republikeinse politici om Trump niet aan te vallen. McConnell maakt neemt de gok en denkt dat Trump nog wel jaren de Republikeinse partij blijft domineren. Maar of dat de Republikeinen helpt is maar zeer de vraag. Ze nemen een groot risico.

Tachtig procent van de Republikeinen denkt dat de verkiezingen niet eerlijk zijn verlopen en dat de verkiezingen van Donald Trump zijn ‘gestolen’, zoals Trump nog steeds beweerd zonder daar enig bewijs voor te hebben geleverd. Verschillende Republikeinse zullen die leugen en onvrede blijven voeden omdat ze weten dat er electoraal succes mee te halen is. Trump heeft met zijn retoriek het land verdeeld en van de Republikeinse partij de Trump partij gemaakt. Traditionele Republikeinen herkennen zich niet meer in de partij. Dat is ook de reden dat bezorgde Republikeinse strategen The Lincoln Project oprichtte om met harde spotjes te zorgen dat Trump en zijn lakeien zouden worden verslagen. De Republikeinse partij is al lang niet meer de partij van Lincoln en Reagan. Deze presidenten, waar de partij trots op is en die de Grand Old Party (GOP) groot hebben gemaakt, draaien zich om in hun graf als zien wat er nu over is van de traditionele conservatieve waarden waar de partij decennia op kon bouwen. Maar dat heeft de partij ingeleverd van een man die de afgelopen vier jaar angst heeft gezaaid, mensen tegen elkaar heeft opgezet, de media als ‘vijand van het volk’ bestempelde, complottheorieën omarmde en de democratie ondermijnde. Voor macht is kennelijk alles geoorloofd.

Wat de Republikeinen niet beseffen is dat Trump niet loyaal is en alleen denkt aan zichzelf. Misschien weten ze het wel, maar het kan ze het niets schelen. Daar kunnen ze in de toekomst wel eens een hoge prijs voor betalen. Ze zouden zichzelf een dienst bewijzen door zich van Trump te ontdoen om zo de traditionele conservatieve Republikeinse kiezer weer aan zich te binden. De weg die ze nu bewandelen is uiteindelijk een doodlopende weg. Onder Trump hebben de Republikeinen alleen maar verloren. Ze verloren de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en de meerderheid in de Senaat en ze verloren ook het Witte Huis. McConnell houdt Trump verantwoordelijk voor het verlies van de twee Senaatszetels in Georgia. Het zijn tekenen aan de wand.

Met Trump raakt de partij steeds verder verwijderd van waar het ooit voor stond. Maar eigenlijk is dat al gebeurd. De partij is onder Trump steeds rechtser en extremer geworden. Dat verklaart ook de scheuring in de partij tussen enerzijds de Trump loyalisten als Josh Hawley en Ted Cruz en de Republikeinse die nog enige ruggengraad hebben, zoals Mitt Romney en Lisa Murkowski. Die laatste twee respecteren de democratie en zijn zich bewust welke schade Trump heeft aangericht en proberen te redden wat er te redden valt.

Hoe loyaal en opportunistisch sommige Republikeinen zijn laat fractievoorzitter in het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy zien. CNN liet zien wat een opportunist hij is en hoe bang hij is voor de toorn van Donald Trump. Het laat zien hoe ver de Republikeinse partij en de politici zijn afgegleden. McCarthy en de Republikeinen hebben hun keuze gemaakt.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in (Nieuwe) Media/Sociale media, Donald Trump/President Trump, Huis van Afgevaardigden, Mitch McConnell, Mitt Romney, Nieuws/Amerika/VS, Rand Paul, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Senaat, Ted Cruz en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.