Stelling: De Republikeinse partij moet zich (zo snel mogelijk) los maken van Donald Trump

Amerika-kenners Stan Bos (@StanSchrijft) en Marco van den Doel (@focusonamerica) zullen regelmatig op deze website een stelling over de Amerikaanse politiek innemen. De één is voor de stelling, de ander is tegen. Gezien de turbulente tijd waarin Amerika verkeert levert Focus on America in deze opzet vanuit een ander perspectief analyse, duiding en commentaar op de Amerikaanse politiek.

Stelling: De Republikeinse partij moet zich (zo snel mogelijk) los maken van Donald Trump

Voor:

Donald Trump noemt de Republikeinse Senaatsleider Mitch McConnell een “dour, sullen, and unsmiling political hack.” De liefde tussen de voormalig president en leider van de Republikeinen in de Senaat is definitief over. Vier jaar hadden ze elkaar nodig, maar nu kunnen ze niet meer door één deur.

Donald Trump is woedend op McConnell, omdat de Senaatsleider na het tweede impeachmentproces (waar McConnell tegen de veroordeling stemde) een betoog hield op de Senaatsvloer waar hij Trump verantwoordelijk hield voor de bestorming van het Capitool op 6 januari. Hij denkt dat Trump voor andere zaken wel vervolgd zou kunnen worden. Dat wekte de woede van Trump die Republikeinse senatoren opriep om zich tegen McConnell te keren, Volgens Trump zullen de Republikeinen onder leiding van McConnell nooit meer winnen. Maar de vraag is of dat zo is?

In 2016 won Donald Trump tot ieders verbazing de presidentsverkiezingen. De Republikeinen hadden de meerderheid in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat. In 2018 verloren de Republikeinen de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Dat had een teken aan de wand moeten zijn. In 2020 verloren ze het Witte Huis en de meerderheid in de Senaat. In vier jaar tijd zijn de Republikeinen onder leiding van Trump alles kwijtgeraakt. McConnell houdt Trump ook persoonlijk verantwoordelijk voor het verlies van de twee cruciale zetels in Georgia, waarmee ze de meerderheid in de Senaat verloren.

Met Donald Trump en zijn gedachtegoed valt eigenlijk geen electoraal succes meer te behalen. In het tweede impeachmentproces stemden zeven Republikeinen tegen de veroordeling van Trump. Een jaar geleden was dat ondenkbaar geweest. Dat betekent dat de stevige wurggreep waar Trump de Republikeinse partij in hield niet meer zo stevig is. Steeds meer Republikeinen durven afstand van de voormalige president te nemen. Een scheuring dreigt in de partij en als dat gebeurt, hebben de Republikeinen een groot probleem.

Donald Trump zal de schuld krijgen van die eventuele scheuring. Hij heeft van de Republikeinse partij een extreemrechtse beweging gemaakt waar QAnon-aanhangers als Marjorie Taylor Greene en opportunistische populisten als Josh Hawley en Ted Cruz het nu voor het zeggen lijken te hebben.

Donald Trump en het Trumpisme vertegenwoordigen niet de toekomst van de Republikeinse partij. Het zorgt er voor dat traditionele conservatieve Republikeinse kiezers zich niet meer herkennen in de partij en dat zorgt voor grote electorale verliezen. Wil de Republikeinse partij dat scenario in de toekomst voorkomen, dan moet de partij zich zo snel mogelijk ontdoen van Donald Trump.

Tegen:

De Republikeinse partij heeft zich de afgelopen vier jaar met huid en haar uitgeleverd aan Donald Trump. Zijn invloed op de partij zal nog jaren voelbaar zijn, met of zonder de instemming van Mitch McConnell. Uit een peiling blijkt al dat Trump de grote favoriet is onder de Republikeinse achterban om de partij in 2024 aan te voeren. Op de tweede plek – gevolgd op een grote achterstand – volgt zijn vicepresident Mike Pence. Op plek drie Trumps zoon Donald junior. Dit drietal heeft bij elkaar meer dan zeventig procent steun.

Als Republikeinen in de Senaat echt om de toekomst van hun partij hadden gegeven, dan was Trump officieel afgezet. Hij had dan geen federale functie meer mogen bekleden, maar politiek opportunisme is de meesten in de partij niet vreemd. Politici die tijdens de voorverkiezingen van 2016 nog hard naar Trump uithaalden (denk aan Marco Rubio en Lindsey Graham) zijn nu z’n slippendragers. Ze weten hoe populair Trump is bij de achterban. En stemmen ze toch tegen Trump, dan krijgen ze in voorverkiezingen voor de Senaat, het Huis of een gouverneurspost te maken met een uitdager uit het kamp Trump.

Wat er ook gebeurt, Trump blijft de komende jaren onlosmakelijk verbonden met de Republikeinse partij. Daar zijn ze zelf schuldig aan. De Republikeinse Huis-leider Kevin McCarthy toog al naar Mar-a-Lago in Florida voor een sitdown met Trump. Niemand neemt echt afstand, behalve Republikeinse senatoren die net zijn herkozen (Susan Collins) of niets meer hebben te verliezen (Mitt Romney). En vergeet niet hoe opportunistisch McConnell is. Vier jaar verdedigde hij het beleid van Trump, liet hem twee zetels in het Hooggerechtshof stelen en stopte de rechtbanken door heel Amerika vol met oerconservatieve rechters. Als Trump over vier jaar de voorverkiezingen en het presidentschap wint, schuift ook McConnell aan in de Oval Office om zijn ultraconservatieve agenda bij Trump aan te prijzen.

Afstand nemen is iets anders dan het daadwerkelijk doen. Trump heeft de partij in een houdgreep. Niet alle Republikeinse politici zijn er blij mee, maar een groot deel van zijn kiezers loopt nog altijd met hem weg. Trump weet dat en handelt ernaar. De partij kijkt toe en ziet hoe de interne scheuring groter en groter wordt.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump/President Trump, Huis van Afgevaardigden, Mitch McConnell, Nieuws/Amerika/VS, Peilingen, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Senaat en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.