Even afleiding

President Joe Biden was in Europa. Biden bezocht de Britse premier Boris Johnson, nam deel aan de G7, bezocht de NAVO in Brussel en had tot slot een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin in Geneve.

Voor Biden was het even een afleiding van de binnenlandse problemen. Want voor dat Biden in de Air Force One stapte mislukte de onderhandelingen met de Republikeinen om tot een akkoord te komen over Bidens infrastructuurplan (American Jobs Plan). Ook twee wetten om iets te doen aan de strenge kieswetten die in staten waar Republikeinen de macht hebben, zoals Georgia en Texas, aan te pakken hebben het niet gehaald. De Democratische senator van West Virginia, Joe Machin, wil niet dat de filibuster wordt afgeschaft. En dan waren er niet genoeg stemmen om de wetten aan te nemen. Ook met Machin was er een meerderheid van 60 stemmen nodig. Maar alle Republikeinen stemden tegen.

In Europa verkondigde Biden een boodschap van eenheid. Biden verklaarde dat Amerika terug is op het wereldtoneel. Het contrast met zijn voorganger, Donald Trump, kon niet groter zijn. Biden zei dat Amerika zijn rol weer serieus neemt en zich weer inzet voor vrijheid en welvaart.

Maar de Europese leiders en andere leden van de G7 zullen zich ook hebben gerealiseerd dat niet alles weer terug is bij het oude. Zo wil Biden ook dat de andere landen meer betalen aan de NAVO en wil hij harder optreden tegen China. Dat zijn punten waar Trump ook op hamerde tijdens zijn presidentschap, al was zijn stijl anders dan die van Biden.

De Europese bondgenoten willen niet zo hard tegen China optreden. Zij willen, juist vanuit economisch oogpunt, een constructieve relatie met Beijing onderhouden. Biden denkt daar anders over. Amerika dreigt de (technologische) voorsprong met China te verliezen. Daarom nam het Congres een wet aan om geld vrij te maken om technologische ontwikkelingen te steunen.

Het infrastructuurplan van Biden moet miljoenen banen opleveren. Biden wil de Amerikaanse economie stimuleren en beschermen en zorgen dat alle banen en alle producten die nodig zijn voor de infrastructuur, zoals staal, in Amerika wordt geproduceerd en gekocht. De betekent dat er veel minder uit China moet komen. Biden ziet dan ook China als een grotere bedreiging dan Rusland. Europa zou dat ook moeten doen. De opmars en invloed van China wordt steeds groter en wordt onderschat.

De ontmoeting met de Russische president Poetin gebruikte Biden vooral om aan de Russische president duidelijk te maken dat als Rusland door gaat met cyberaanvallen en verkiezingen probeert te beïnvloeden Amerika zal reageren. Maar Biden wilde ook kijken of hij met Poetin kan samenwerken op het gebied van klimaat en om het aantal nucleaire wapens te verminderen. Biden en Poetin spraken af dat de ambassadeurs van beide landen terug keren op hun post. En men gaat gezamenlijk kijken of ze kunnen werken aan cybersecurity. Maar Biden heeft Poetin een lijst met zestien cruciale sectoren, zoals elektriciteitscentrales, gegeven waarvan Biden heeft aangegeven als die worden aangevallen door de Russen Amerika zal optreden. Maar echt concrete afspraken werden er niet gemaakt.

President Biden kijkt hoogst waarschijnlijk terug op een geslaagde eerste buitenlands optreden en heeft de bondgenoten proberen gerust te stellen dat Amerika zijn verantwoordelijkheid neemt en weer terug is. Maar de Europese bondgenoten zullen zich toch afvragen wat dit waard is. Wat gebeurt er als Biden in 2024 vertrekt en er misschien weer een andere president komt en er een andere wind uit Washington gaat waaien? Maar Biden heeft gedaan wat hij voor ogen had.

Maar zijn prioriteiten liggen toch in Amerika zelf. Amerika is bijna van het coronavirus af en Biden wil aan de slag om Amerika te transformeren dus zijn plannen met betrekking tot de infrastructuur, klimaat en ander andere binnenlandse problemen het belangrijkst. Daarom wil hij zo min mogelijk afleiding. Hij houdt zijn ogen op de bal en zal de belangen van Amerika op de eerste plek zetten. En daarmee zal ook voor Biden een America First agenda de komende jaren leidend zijn en blijven. Daar veranderde zijn reis naar Europa niets aan.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in China, Nieuws/Amerika/VS, President Biden/Joe Biden en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.