200 dagen Biden: Voorzichtig optimisme

President Joe Biden zit zes maanden in het Witte Huis. In deze tijd heeft Biden niet stil gezeten. Al snel loodste Biden een plan van 1900 miljard dollar, het American Rescue Plan, door het Congres. Het plan werd door geen enkele Republikein gesteund.

In het plan was geld opgenomen voor het distribueren van coronavaccins en het opzetten van vaccinatiecentra. Ook kregen werklozen een uitkering en mensen, die als gevolg van de coronacrisis, hun baan waren verloren kregen een uitkering. Ook was er geld voor huurtoeslag, voedselbonnen en kinderzorg in het plan opgenomen. En zelfstandige ondernemers konden een doorstart maken.

Het Witte Huis claimt dat het beleid van president Biden werkt en pronkt graag met de resultaten die er in de eerste 200 dagen zijn behaald. Zo is zijn er meer dan 165 miljoen Amerikanen gevaccineerd. Dit is ongeveer 50 procent van de bevolking. Er zijn meer dan vier miljoen banen gecreëerd. En is de snelste economische groei in 40 jaar gerealiseerd en is er een infrastructuur plan van 1000 miljard dollar aangenomen.

Het aannemen van het infrastructuur plan is het belangrijkste succes van Biden. Dat het plan is aangenomen door Democraten en Republikeinen, bipartisan dus, laat zien dat beide partijen het dus wel over iets eens kunnen worden. Het was een verkiezingsbelofte van Biden. Hij zei dat hij wilde samenwerken met de Republikeinen en hamerde er vaak op dat hij een infrastructuur plan wilde dat door beide partijen zou worden gesteund. Dat is Biden gelukt. Het bedrag is wel veel lager dan wat Biden oorspronkelijk wilde. Veel Republikeinen wilde geen geld uittrekken voor de klimaatplannen. Dus werd een groot deel van die plannen geschrapt. In het plan is er geld opgenomen voor wegen, bruggen, vliegvelden, havens en oplaadpalen voor elektrische auto’s. Ook is er geld voor het terugdringen van de CO2 uitstoot, het aanleggen van snel internet en het vervangen van loden waterleidingen. De Democraten hadden graag gezien dat er meer geld voor klimaat was vrijgemaakt en ook willen progressieve Democraten dat er ook geld zou komen voor thuiszorg, kinderopvang en verlofregelingen. De Democraten proberen dit nu in een ‘humanitaire’ infrastructuur plan te bewerkstelligen.

Biden heeft dus, zoals beloofd, laten zien dat links en rechts kunnen samenwerken in een verder hevig verdeeld Washington. Maar er zijn ook problemen.

Maar waar het Witte Huis het niet over heeft zijn de problemen aan de Amerikaans-Mexicaanse grens. Elke dag steken veel immigranten de grens over. De Republikeinen roepen al maanden dat de regering Biden niet genoeg doet om de stroom immigranten te stoppen. Het Witte Huis heeft het er liever niet over.

Ook is de terugtrekking van Amerikaanse militairen uit Afghanistan zo goed als voltooid. Maar na het vertrek van de internationale troepenmacht nemen de Taliban steeds meer van het land over. Ze veroveren steeds meer terrein. Biden kondigde het vertrek van Amerika na 20 jaar oorlog aan en zei dat de doelstellingen waren bereikt. Hoe zou Biden daar nu over denken nu hij ziet dat de Taliban overal de macht dreigen te grijpen? Het lijkt dat de Taliban rustig hebben gewacht totdat de Amerikanen waren vertrokken.

Zo zijn er dus positieve en minder positieve dingen te melden na de eerste 200 dagen van Biden. Niet als gaat goed, maar er wordt vooruitgang geboekt. Het gezamenlijke infrastructuur plan is een mooie opsteker voor de president. Maar er is nog veel werk aan de winkel in een verdeeld land. Na 200 dagen is er voorzichtig optimisme, maar er is nog een lange weg te gaan. Biden wacht nog een zware tijd.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Democraten/Democratische partij/DNC, Immigratie, Klimaat, Milieu, Nieuws/Amerika/VS, President Biden/Joe Biden, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.