Somber vooruitzicht

Stel je voor dat Donald Trump meedoet aan de presidentsverkiezingen van 2024 en de uitslag (weer) niet accepteert. Hij zal de uitslag alleen accepteren als hij wint. Als hij verliest zal hij beweren dat er gefraudeerd is en complottheorieën verkondigen over ‘gestolen’ verkiezingen.

Het lijkt misschien nog vroeg, maar als Trump besluit mee te doen aan de verkiezingen dan zal hij dat pas op zijn vroegst in 2023 bekend maken. Daar zijn twee redenen voor. Als eerste zouden adviseurs van Trump willen voorkomen dat Trump verantwoordelijk wordt gehouden voor het geval de tussentijdse verkiezingen van 2022 tegenvallen voor de Republikeinse partij. Als tweede reden wordt, als Trump formeel kandidaat is, zijn fondsenwerving in het volle licht van het federaal toezicht geplaatst en dat wil de voormalige president liever niet. De kans dat hij opnieuw een poging gaat doen wordt wel steeds duidelijker, zoals Trump aangaf in een rally in Iowa.

Trump legt het fundament voor een verkiezingsrace in 2024. Hij blijft zeggen dat de verkiezingen van 2020 zijn ‘gestolen.’ Er is gefraudeerd dus wil hij dat er in 2022 mensen gekozen worden die loyaal aan hem zijn en hem onvoorwaardelijk steunen. Trump heeft zich als doel gesteld om te zorgen dat er op zo veel mogelijk plekken politici zitten die hem kunnen helpen en de verkiezingen kunnen manipuleren. Gouverneurs, parlementsleden in belangrijke staten moeten ervoor zorgen dat ze doen wat Trump wil. Daarnaast haalt Trump miljoenen dollars aan donaties binnen.

Trump heeft nog steeds een stevig grip op de Republikeinse partij. Alles draait om hem. Donald Trump is de Republikeinse partij.

Trump en de Republikeinen die hem volgen leggen het fundament om te zorgen dat als Trump meedoet ze er alles aan gaan doen om te zorgen dat de kansen zo groot mogelijk zijn dat hij wint. Als daar het democratische proces voor moet worden ondermijnt dan maalt bijna geen enkele Republikein daar om.

En de eerste stappen zijn gezet. In staten als Georgia, Texas en Florida zijn de regels om te stemmen aangescherpt. Stemmen per post wordt beperkt, er komen minder stemlokalen in wijken waar overwegend minderheidsgroepen wonen en ook worden de tijden dat een stembureau open is beperkt. Het doel is om te zorgen dat zo weinig mogelijk mensen gaan stemmen. En om kiezers uit minderheidsgroepen te ontmoedigen om te gaan stemmen. Een lage opkomst werkt in het voordeel van de Republikeinen. En kiezers uit minderheidsgroepen stemmen over het algemeen Democratisch.

Ook blijven Republikeinen in verschillende staten stemmen hertellen en onderzoek doen of er gefraudeerd is met de stemmen in verkiezingen van 2020, ondanks dat daar totaal geen aanwijzingen voor zijn of bewijs voor is. En zijn al verschillende hertellingen geweest en daar was de uitslag steeds hetzelfde. Een hertelling in Arizona, die maanden duurde, kwam tot de conclusie dat Joe Biden uiteindelijk nog meer stemmen had dan Donald Trump.

Stap voor Stap zorgen de Republikeinen, met goedkeuring van Trump, ervoor dat alles in het werk wordt gesteld dat als Trump meedoet en de uitslag pakt verkeerd uit deze gemanipuleerd of gewoon ongedaan kan worden gemaakt. De Republikeinen die door Trump worden gesteund zullen braaf doen wat hen gevraagd wordt en zullen daarmee het democratische proces aan de kant schuiven.

De Amerikaanse democratie wordt daarmee op het spel gezet. De uitkomst van de verkiezingen wordt in twijfel getrokken. Het vertrouwen in een eerlijk verkiezingsproces wordt ondermijnt. Het zorgt voor wantrouwen, angst en kan leiden tot de wildste complottheorieën. En dat is precies wat Trump wil. Er moet chaos zijn en desinformatie worden verspreidt over de verkiezingen, stembiljetten en stemmachines. Zodat zijn aanhang gelooft dat geen enkele verkiezing meer eerlijk verloopt. Elke uitslag is verdacht. En het werkt, want tweederde van de Republikeinse kiezers gelooft niet dat Joe Biden de verkiezingen eerlijk heeft gewonnen. En dat is een gevaarlijke ontwikkeling.

Als Donald Trump meedoet in 2024 en hij weet te winnen of niet zal de Amerikaanse democratie nog meer op de proef worden gesteld. En dat is een somber vooruitzicht.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump/President Trump, Nieuws/Amerika/VS, President Biden/Joe Biden, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.