Jim Crow 2.0

De gouverneur van Georgia, Brian Kemp, ondertekende onlangs een omstreden kieswet die het vooral voor zwarte kiezers moeilijk maakt om te stemmen. Volgens de Republikeinen zorgt de wet er voor dat de “integriteit van de verkiezingen verzekert.” Kemp zei dat de kieswet zorgt voor “veilige, toegankelijke en eerlijke verkiezingen.” Maar met de wet wordt juist het tegendeel bereikt. De wet sluit juist kiezersgroepen uit en is een smoes om voter suppression toe te passen.

De verkiezingen van 2020 waren de veiligste verkiezingen in de Amerikaanse geschiedenis. Zelfs medewerkers van de regering Trump waren het daar over eens. Zij spraken de ongefundeerde beschuldigingen van Donald Trump over grootschalige fraude, vooral poststemmen, tegen.

Door de wet die in Georgia is aangenomen worden de verkiezingen helemaal niet toegankelijker. Het tegenovergestelde is het geval. Vooral in wijken waar veel zwarte kiezers wonen worden stemlokalen juist gesloten en zijn de eisen voor een identificatiebewijs aangescherpt. Ook gaan stembureaus eerder dicht. De wet raakt dus evenredig hard minderheidsgroepen. Voor hen worden de mogelijkheden om te stemmen juist minder toegankelijk.

Daarnaast beweert gouverneur Kemp dat de verkiezingen eerlijker zullen verlopen. Maar als je het voor veel kiezers, vooral zwarte kiezers, die over het algemeen Democratisch stemmen, lastiger maakt om te stemmen, maakt dat het proces juist oneerlijk. Het wetsvoorstel om ook het poststemmen af te schaffen haalde het niet, maar de nieuwe wet stelt wel strengere identificatie-eisen aan kiezers die per post stemmen. Ook het aantal plekken waar je poststemmen kan inleveren wordt beperkt.

De meest bizarre aspect in de wet is dat kiezers die in de rij staan om te stemmen geen water of wat eten mag worden aangeboden. Dat is strafbaar. Vooral in zwarte arme wijken, waar dus als gevolg van de wet minder stembureaus zijn, staan mensen soms urenlang in de rij. Mensen mogen dan dus geen flesje water of iets te eten krijgen.

De wet zorgt dus helemaal niet voor dat de verkiezingen toegankelijker en eerlijker worden. De wet werkt vooral in het voordeel van de Republikeinen. In het parlement van Georgia, waar de Republikeinen de meerderheid hebben, stemden alle Republikeinen voor de wet en alle Democraten tegen.

Georgia is niet de enige staat waar kieswetten, die vooral in het voordeel van de Republikeinen werken en zwarte, vooral Democratische, kiezers moet ontmoedigen om te gaan stemmen wordt aangepast. Republikeinen hebben 250 (!) voorstellen ingediend om kieswetten te veranderen in staten als Pennsylvania, Arizona, Florida en Wisconsin. In totaal gaat het om 43 staten.

Dat in verschillende staten de kieswetten worden aangepast past in een patroon. In de staten waar de wetten worden aangepast zijn de Republikeinen aan de macht die trouw zijn aan Trump. Het zijn de Trump-lakeien die nu met strengere wetten die het vooral zwarte kiezers lastig maakt om te stemmen en zo te zorgen dat ze de volgende verkiezingen winnen.

De strengere kieswetten kunnen worden gezien als Jim Crow 2.0. President Biden noemde het “Jim Crow in de 21ste eeuw.” Met Jim Crow wetten worden de kieswetten bedoeld die segregatie in het zuiden van Amerika in stand tot hielden tot 1965. President Lyndon B. Johnson tekende de Voting Rights Act in 1965 die zwarte Amerikanen het recht gaf om te stemmen. Maar sindsdien proberen de Republikeinen in zuidelijke staten het zo lastig mogelijk te maken voor zwarte Amerikanen om hun stem uit te brengen. De strengere kieswet in Georgia is daar een voorbeeld van.

Dat er nieuwe barrières worden opgeworpen voor zwarte kiezers door de Republikeinen is een overwinning voor Donald Trump. Door de leugen te blijven verkondigen dat hij de verkiezingen niet heeft verloren zullen de Trump-adepten met de macht die ze hebben er voor zorgen dat de Republikeinen in de toekomst wel in de staten winnen. Biden won in Georgia vooral omdat heel veel zwarte kiezers gingen stemmen. En dat willen de Republikeinen in de toekomst voorkomen.

De wet in Georgia kan worden gezien als racistisch en het is een pure vorm van voter suppression. Omdat dat minderheidsgroepen door de wet onevenredig hard worden getroffen zeggen de Democraten dat wet racistisch is.

President Joe Biden riep het Congres op om een nieuwe kieswet aan te nemen om te zorgen dat de praktijken in Georgia niet kunnen plaats vinden.

President Biden noemde de strengere kieswet een “On-Amerikaanse gruwel.” En dat is wat het is. Daar hoeft niets aan te worden toegevoegd.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Democraten/Democratische partij/DNC, Donald Trump/President Trump, Georgia, Nieuws/Amerika/VS, President Biden/Joe Biden, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Jim Crow 2.0

  1. Pingback: Somber vooruitzicht | Focus on America

  2. Pingback: Biden wil Amerika transformeren | Focus on America

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.