Het lijkt president Joe Biden niet te lukken om zijn Build Back Better plan door het Congres te krijgen. Twee Democratische senatoren, Joe Manchin van West Virginia en Kirsten Sinema van Arizona, zien niets in het 1.750 miljard dollar plan (oorspronkelijk 3.500 miljard dollar) om betaald ouderschapsverlof, verlagen van de medicijnprijzen, gratis kinderopvang en klimaatmaatregelen en nog meer sociale maatregelen.
Maar dat het Biden niet lukt om zijn eigen partij op één lijn krijgt komt niet als een verassing. Er zijn een aantal redenen waarom het Biden niet lukt om het plan door het Congres (waar de Democraten een meerderheid hebben) te loodsen.
Ten eerste is het plan veel te groot. Biden heeft gekozen voor een enorm plan waar hij alles op sociaal gebied wil regelen. Build Back Better is eigenlijk een groot plan dat alles regelt van de wieg tot het graf. Een sociaal plan, zoals we dat in Nederland en in veel Europese landen kennen. Kinderopvang, ouderschapsverlof, zwangerschapsverlof, lage medicijnprijzen, klimaatmaatregelen en het uitbreiden van Medicare. Biden wil veel in één groot plan.
De tweede reden vloeit voort uit de eerste reden. Het enorme prijskaartje. De plannen kosten veel geld en veel politici willen niet zoveel geld uitgeven. Biden wilde 3.500 miljard dollar investeren, maar intussen is dat terug gebracht naar ongeveer 1.750 miljard dollar.
De derde reden is dat geen enkele Republikein het plan van Biden wil steunen. De Republikeinen roepen dat het te veel geld kost en dat als de Build Back Better agenda wordt uitgevoerd Amerika een socialistisch land dreigt te worden. En socialisme is wat de Republikeinen ook tijdens de tussentijdse verkiezingen in 2022 zullen gebruiken als argument om de macht in het Congres te heroveren.
Daarnaast zijn de belangen heel groot. Joe Manchin heeft aandelen in een steenkolenmaatschappij in zijn thuisstaat en Kirsten Sinema heeft voor haar verkiezingscampagne veel geld van de farmaceutische industrie ontvangen en zij ziet dus niets in het feit dat de overheid de prijzen van medicijnen gaat regelen.
De laatste reden ligt bij de Amerikaanse bevolking. Hoewel 70 procent van de Amerikanen achter de plannen van Biden staat, willen ook veel Amerikanen dat de overheid zich zo weinig mogelijk bemoeit met hun leven. De overheid moet zo weinig mogelijk doen. De markt moet zijn werk kunnen doen. Dat is ook het devies van de Republikeinen.
Maar er is ook goed nieuws. Na lang getouwtrek hebben de Democraten in het Huis van Afgevaardigden toch besloten om de infrastructuur wet van zo’n 1.000 miljard dollar, voor onder andere wegen, bruggen, viaducten, drinkwaterleidingen en snel internet, aan te nemen. De wet was al door de Democraten in de Senaat en een handvol Republikeinse senatoren goedgekeurd. Het is een kleine overwinning voor president Biden.
Maar nu het grootste deel van Build Back Better dreigt te sneuvelen moet Biden kijken hoe hij toch nog iets van zijn plannen (waarschijnlijk in grote afgeslankte vorm) voor elkaar kan krijgen. En dat wordt in een sterk gepolariseerd politieke landschap een hels karwei.