Onverwachte wending

Joe Biden had zich zijn presidentschap waarschijnlijk heel anders voorgesteld. Biden wil zich richten op de binnenlandse problemen, maar de oorlog in Oekraïne gooit nu roet in het eten.

Het presidentschap van Joe Biden loopt anders dan verwacht. Biden wil zich richten op de binnenlandse politiek. Hij wilde de corona pandemie aanpakken en de torenhoge inflatie bestrijden. Maar het loopt allemaal anders dan verwacht.

De aanpak van de corona pandemie begint zijn vruchten te werpen. Steeds meer staten schaffen de mondkapjesplicht af en de besmettingsgolf als gevolg van de omikron variant lijkt ook af te nemen. Met de economie gaat het ook goed. Het werkloosheidspercentage is gedaald tot 3,8 procent, het laagste in twee jaar. Hoewel de werkloosheid dus daalt en er meer mensen werk hebben kampt Amerika met een hoge inflatie. Alles wordt duurder. In het dagelijks leven betekent dat hoge benzineprijzen en duurdere boodschappen.

De binnenlandse problemen zorgen er voor dat het populariteitspercentage van Biden rond de 40 procent schommelt. Veel Amerikanen zijn ontevreden over hoe Biden het doet. En de inflatie is daar de voornaamste reden van. Dat heeft invloed op het dagelijks leven en voelen de Amerikanen meteen.

Lage populariteitscijfers door binnenlandse uitdagingen die president Biden ook in zijn State of the Union benoemde. Hij gaf aan dat hij er alles aan zal doen om de problemen op te lossen. Maar echt concreet werd het niet. Zijn Build Back Better-plan is al lang dood, maar Biden zal er alles aan doen om sommige delen van het plan alsnog door het Congres proberen te loodsen. Zo had hij het over het verlagen van medicijnprijzen van onder andere insuline.

Maar de oorlog in Oekraïne zal ook invloed hebben op de wereldwijde economie. Ook Amerika zal last hebben van de sancties die Amerika en haar bondgenoten hebben opgelegd aan Rusland.

In de State of the Union toespraak tot het Congres gaat vooral over de binnenlandse plannen die de aandacht krijgen. Maar na de inval in Oekraïne door Rusland moest Biden zijn hele toespraak waar al lang aan was gewerkt omgooien. Hij begon zijn toespraak dan ook met de oorlog in Oekraïne en gaf aan dat hij alles zou doen om Vladimir Poetin en zijn entourage hard aan te pakken. Biden heeft al harde sancties aangekondigd tegen Poetin en Rusland. Biden waarschuwde Poetin dat hij een hoge prijs gaat betalen voor de oorlog in Oekraïne. Ook gaf hij aan dat Rusland na de oorlog in Oekraïne zwakker zal zijn. Biden hamerde ook op de grote eensgezindheid tussen Amerika en haar bondgenoten om Poetin aan te pakken.

De oorlog in Oekraïne heeft een onverwachte wending gegeven aan het presidentschap van Joe Biden. Biden wilde zich vooral met het binnenlandse politiek bezig houden, via de infrastructuurwet, Build Back Better en Made in America, maar zijn tijd wordt nu vooral opgeslokt door de oorlog in Oekraïne.

Op het buitenlands gebied wil Biden zich vooral op China richten die als een grote bedreiging werd gezien dan Rusland. Door de oorlog in Oekraïne is dat nu naar de achtergrond verdwenen, waarschijnlijk tot genoegen van de Chinezen.

Zo neemt het presidentschap van Biden een wending en staat het nu in het teken van oorlog in Oekraïne en buitenlands beleid om alle bondgenoten op één lijn te houden en te zorgen dat Poetin tot de conclusie komt dat deze oorlog zinloos is en dat hoewel Amerika niet militair zal ingrijpen wel alles zal doen om te zorgen dat Rusland economisch en financieel hard wordt getroffen. Dat heeft misschien op de korte termijn geen effect, maar is iets van lange adem. De Amerikaanse burger steunt Biden in zijn stappen, zowel Democraten als Republikeinen, prijzen Biden in zijn aanpak tegen Rusland.

Maar de Amerikanen willen op korte termijn zien dat Biden wat aan de binnenlandse malaise doet. Hoe erg de oorlog ook is, het heeft geen top prioriteit voor de gemiddelde Amerikaan. De gemiddelde Amerikaan kan wellicht niet op de wereldkaart aangeven waar Oekraïne ligt.

En Republikeinse kiezers die slaafs achter Trump aanlopen zullen het met de uitspraken van Trump, dat de inval in Oekraïne ‘geniaal’ was, eens zijn. Zijn op geen enkele manier te overtuigen en vinden dat Biden een slappe president is.

Maar ondanks de oorlog in Oekraïne is de State of the Union “strong.” Hij riep op tot samenwerking en eenheid. Dat dit er niet echt in zit in een verkiezingsjaar doet niets af aan de oproep van Biden.

Vooralsnog wordt Bidens tijd opgeslokt door de Russische invasie van Oekraïne. Maar hij is vast besloten dat Amerika er sterker uit komt. Er is hoop. Of zoals Biden tijdens zijn State of the Union zei: “But I want you to know: We’re going to be okay. We’re going to be okay.”

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in China, Nieuws/Amerika/VS, President Biden/Joe Biden, Rusland, State of the Union en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.