Amerika wordt steeds rechtser

Het politieke midden in de Amerikaanse politiek lijkt verdwenen. De Republikeinen in het Congres zijn de laatste jaren steeds verder naar rechts opgeschoven, terwijl de Democraten in het Congres steeds verder naar links zijn opgeschoven. En de verdeeldheid is nog nooit zo groot geweest.

Uit onderzoek van het Pew Research Center blijkt dat de huidige polarisatie in het Congres zijn oorsprong vindt meer dan vijftig jaar terug. Uit het onderzoek blijkt dat sinds de jaren ’70 beide partijen, Democraten en Republikeinen, verder zijn opgeschoven van het ideologische midden. Democraten zijn gemiddeld meer liberaler en linkser geworden. Republikeinen zijn gemiddeld meer conservatiever en rechtser geworden.

Maar het is niet een nieuw verschijnsel. In 2012 schreven politieke wetenschappers Norm Ornstein en Thomas Mann over de ruk naar rechts van de Republikeinen in het Congres. De twee schreven: “De Republikeinse partij is een opstandige partij geworden in de Amerikaanse politiek. Het is ideologisch extreem geworden. Het minacht compromissen, het geeft niet om feiten of wetenschappelijke bewijzen en staat afwijzend tegenover de legitimiteit van de andere politieke kant. Als een partij zich zo ver van de mainstream verwijdert, wordt het voor het politieke systeem bijna onmogelijk om constructief om te gaan met de uitdagingen van het land.”

En dit werd geschreven in 2012, dus lang voordat mensen als Donald Trump, senator Josh Hawley en afgevaardigde Marjorie Taylor Greene ten tonele verschenen.

Het gehele Congres heeft een ruk naar rechts gemaakt als dat wordt vergeleken met het Congres van 1971-1972. Het onderzoek laat bovendien zien dat niet alleen de Republikeinen verder zijn opgeschoven naar ideologisch rechts, maar dat de Democraten verder naar links zijn opgeschoven, maar dat ze ook in de afgelopen vijftig jaar het Congres toch conservatiever hebben gemaakt.

De opkomst van de Tea Party als reactie op het presidentschap van Barack Obama was al een signaal dat de Republikeinen verder naar rechts opschoven. Het begon al met New Gingrich die in 1994 zijn Contract with America presenteerde. Maar het begon dus al in de jaren ’70.

Democraten zijn dus gemiddeld linkser geworden en Republikeinen veel rechtser en daarmee is het hele Congres rechtser geworden.

Het Congres zou een afspiegeling moeten zijn van de Amerikaanse maatschappij. Als we kijken naar de beide partijen zijn de Republikeinen in het Congres, waar vooral oudere blanke mannen de dienst uitmaken, niet echt een afspiegeling van de Amerikaanse maatschappij, waar mensen met een etnische achtergrond een steeds groter deel van de maatschappij uitmaken. De Democraten in het Congres zijn ook niet geheel representatief, maar komen in tegenstelling tot Republikeinen dichter in de buurt.

De polarisatie is de afgelopen jaren, mede door het presidentschap van Donald Trump, alleen maar erger geworden. Het politieke klimaat is verhard. Een derde van de Amerikanen gelooft dat de presidentsverkiezingen van 2020 zijn gestolen van Donald Trump. En het vertrouwen in het Congres is tot een absoluut dieptepunt gedaald. De opkomst bij de tussentijdse verkiezingen is historisch laag.

De grote verdeeldheid en het lage vertrouwen in de politici op Capitol Hill zorgt ervoor dat verkiezingen en de uitslag steeds vaker in twijfel worden getrokken. Als men ziet dat een deel van het electoraat de uitslag niet accepteert en de democratie ondermijnt en desnoods met geweld dreigt, dan wordt Amerika steeds (extreem) rechtser.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Democraten/Democratische partij/DNC, Huis van Afgevaardigden, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Senaat en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.