De spagaat van Biden

De tussentijdse verkiezingen voor het Congres in november lijken nog ver weg, maar schijn bedriegt. De (voor)verkiezingen en de campagnes zijn al in volle gang. En naast dat er een heel nieuw van Huis van Afgevaardigden en een derde van de Senaat wordt gekozen, vinden er ook verkiezingen plaats voor gouverneurschappen en lokale parlementen en overheidsinstanties.

De tussentijdse verkiezingen gaan vooral over binnenlandse onderwerpen, maar de oorlog in Oekraïne zal toch een schaduw werpen over de verkiezingen. Hoewel president Biden, door zowel Democraten en Republikeinen, wordt geprezen over zijn aanpak van de crisis en de harde sancties tegen president Poetin en Rusland, zal de gemiddelde Amerikaan toch kijken hoe hoog de benzineprijzen zijn en hoe duur de dagelijkse boodschappen zijn.

President Biden zit dus in een spagaat. Zijn tijd wordt voor het grootste gedeelte opgeslokt door de oorlog in Oekraïne, terwijl hij ook wat moet doen aan de hoge inflatie en andere binnenlandse problemen. Als het Biden niet lukt om deze problemen adequaat aan te pakken dan dreigt een bloedbad voor de Democraten in het stemhokje.

De Republikeinen, die Biden steunen in zijn aanpak tegen Poetin en de oorlog in Oekraïne, proberen nu met de verkiezingen in aantocht wat afstand te nemen. Ze vinden dat Biden meer moet doen en vinden dat hij zwak is. Hij had meer moeten en kunnen doen, maar de Republikeinen weten ook dat als Amerika zich (nog) actiever met de oorlog gaat bemoeien het conflict alleen maar groter wordt. De Republikeinen zeggen dat het onder een Republikeinse president nooit zo ver was gekomen, maar enig bewijs daar voor is er niet.

Joe Biden moet dus zijn aandacht verdelen. En dat is lastig. Een president die eenheid predikte en het land weer zou verenigen, ambitieuze plannen had in de vorm van een groot infrastructuur plan en een gigantisch sociaal vangnet ziet zich geconfronteerd met de naweeën van een wereldwijde pandemie en een oorlog die grote wereldwijde gevolgen heeft. De wereldeconomie lijdt er onder en het heeft gezorgd voor een vluchtelingencrisis en de hoogste paraat van de NAVO sinds de Koude Oorlog.

Biden doet er nu alles aan om de Amerikaanse bevolking te overtuigen dat de binnenlandse problemen ook zijn te wijden aan de oorlog in Oekraïne. Zo noemde het Witte Huis de stijgende prijs van de benzine ‘Putins price hike.’ Met andere woorden, de hoge benzineprijs is de schuld van Poetin. Nu wil de Amerikaan best wel iets meer voor benzine betalen, maar de vraag is hoe lang het geduld van de gemiddelde Amerikaan is. Het kan wel eens zo zijn dat het geduld in november op is.

De Democraten hebben het Witte Huis, het Huis van Afgevaardigden en de Senaat in handen. De partij die de president levert verliest meestal tijdens de tussentijdse verkiezingen. De kans is dus groot dat de Democraten in november hun meerderheid in het Congres verliezen. Hoe groot dat verlies is hangt onder andere af van de inflatie en minder van de oorlog in Oekraïne.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Democraten/Democratische partij/DNC, Huis van Afgevaardigden, Nieuws/Amerika/VS, President Biden/Joe Biden, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Senaat en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.