Toch succes

Het leek erop dat het presidentschap van Joe Biden zou uitdraaien op een mislukking. De dramatische verlopen terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan, de grote inflatie met als gevolg de lage populariteitscijfers spraken niet in het voordeel van Biden. Maar de conclusie dat het presidentschap van Biden is mislukt is voorbarig. Biden boekte de afgelopen tijd belangrijke successen.

Amerika schakelde allereerst de Al-Qaeda leider Ayman al-Zawahiri uit. Het brein achter de terroristische aanslagen van 11 september 2001 werd in Kabul gedood bij een drone aanval. Biden noemde het gerechtigheid.

Amerika wil minder afhankelijk worden van China en daarom tekende Biden de CHIPS and Science wet die ervoor zorgt dat microchips en semiconductoren weer Amerika worden gemaakt. De wet werd door beide partijen gesteund.

Biden tekende ook een wet die zorgt voor betere zorg voor veteranen. De PACT wet zorgt dat veteranen betere zorg krijgen die als zijn blootgesteld aan gevaarlijke giftige brandkuilen. De wet werd door zowel Democraten en Republikeinen gesteund.

Het belangrijkste succes van Biden is de Inflation Reduction Act. De wet is en flink uitgeklede versie van de Build Back Better wet, maar zorgt bij progressieve Democraten toch voor enige opluchting. De senatoren Joe Manchin van West Virginia en Kyrsten Sinema van Arizona lagen dwars bij Build Back Better, maar gaven nu toch een steun aan deze wet. Geen enkele Republikein stemde voor de wet.

In de wet is vastgelegd dat de prijzen van medicijnen worden verlaagd. Grote corporate bedrijven, zoals Amazon, gaan minimaal 15 procent inkomstenbelasting betalen. Ook zit er een belangrijke klimaatcomponent in de wet. Zo is er subsidie voor mensen die een elektrische auto kopen. Er is een belastingvoordeel als bedrijven gebruik gaan maken van wind- en zonenergie. Ook is er een belastingvoordeel als mensen zonnepanelen of een warmtepomp laten installeren. De klimaatmaatregelen zorgen ervoor dat Amerika in 2030 40 procent minder CO2 uitstoot. Zo gaat er dus veel geld naar schone energie. Ook wordt de staatschuld teruggedrongen.

Zo heeft president Biden in een relatieve korte tijd wat succes weten te boeken. En dat konden hij en de Democraten goed gebruiken. De benzineprijzen dalen ook langzaam en de populariteitscijfers van Biden lijken iets op te krabbelen. Of deze successen de Democraten ook gaat helpen bij de tussentijdse verkiezingen voor het Congres in november is de vraag.

Maar ondanks dat Biden niet populair is en sommige Democraten vinden dat hij niet voor een tweede termijn moet gaan is het presidentschap van Biden geen mislukking, zoals sommige commentatoren beweerde. Het is een voorbarige conclusie. Biden heeft nu succes.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Belastingen, Energie, Klimaat, Nieuws/Amerika/VS, President Biden/Joe Biden, Staatsschuld, Veteranen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.