Grootste Trump-criticus Liz Cheney verliest, maar begint pas

Luis in de pels van Donald Trump, Liz Cheney, heeft zoals verwacht de voorverkiezing in Wyoming verloren. De enige zetel in het Huis van Afgevaardigden in de conservatieve staat met 600.000 inwoners gaat in november hoogstwaarschijnlijk naar de door Trump gesteunde Harriet Hageman.

Het verlies van Cheney is niet verrassend. Ze lag al maanden achter in de peilingen. En Trump had Cheney tot zijn voornaamste doelwit gemaakt. Cheney stemde voor zijn impeachment en nam zitting in de commissie die onderzoek doet naar de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Cheney houdt Trump daar verantwoordelijk voor.

Cheney zei dat ze grondwet en de idealen en de waarden waar Amerika voor staat belangrijker vindt dan haar zetel. Ze weigerde om de leugens dat verkiezingen zouden zijn gestolen (waar nul bewijs voor is) te omarmen. De inwoners van Wyoming denken daar anders over. En stemde op een persoon die de leugens en het Trumpisme wel omarmt. De winst van Hageman, die met een verschil van 40 procent won, laat zien dat Trump nog altijd de Republikeinse partij in zijn greep heeft. En door de winst van Hageman die verstevigt.

Het verlies zorgt er niet voor dat Cheney nu stopt. In haar speech waar ze haar verlies toegaf zei ze dat het werk nu pas begint.

Cheney zit niet stil. Ze gaat er alles aan doen om te voorkomen dat Donald Trump ooit nog in de buurt van het Witte Huis komt. Cheney richt een anti-Trump organisatie op. “In coming weeks, Liz will be launching an organization to educate the American people about the ongoing threat to our Republic, and to mobilize a unified effort to oppose any Donald Trump campaign for president”, aldus een woordvoerder van Cheney.

De oprichting van de organisatie kan ook worden gezien als een opstapje naar een presidentiële campagne. Cheney denkt na of ze in 2024 een gooi wil doen naar de Republikeinse presidentiële nominatie.

“I believe that Donald Trump continues to pose a very great threat and risk to our Republic”, aldus Cheney. “And I think that defeating him is going to require a broad and united front of Republicans, Democrats and independents, and that’s what I intend to be part of.”

Liz Cheney gaat er dus alles aan doen om te zorgen dat een eventuele campagne van Donald Trump mislukt. Of de kansen van Trump worden vergroot of verkleiner worden als Cheney besluit zelf een gooi te doen na de Republikeinse nominatie is moeilijk te voorspellen. De kans dat ze die nominatie wint is nul. Maar dat is waarschijnlijk ook niet haar doel. Zo lang ze gematigde Republikeinen aan zich kan binden en die zich net als haar durven uit te spreken tegen de MAGA kandidaten dan kan dat wel voor een splijtzwam in de Republikeinse partij zorgen. En dan bestaat de kans dat Joe Biden nog vier jaar in het Witte Huis mag blijven. Of Cheney dat wil is de vraag, maar haar doel om Trump bij de Oval Office weg te houden is belangrijker. In dat geval heiligt het doel alle middelen.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump/President Trump, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Wyoming en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.