Cult status

Alles is geoorloofd om macht te krijgen en te behouden. Als je daar de regels voor moet ombuigen, leugens, onwaarheden presenteert, mensen moet omkopen en de democratie moet ondermijnen is dat geoorloofd. Althans, dat is wat de Republikeinse partij en Republikeinse politici geloven. Het gebeurde niet alleen onder Donald Trump en zijn loyalisten, maar ook onder George W. Bush en daarvoor vond het al plaats.

Republikeinse politici zonder principes en ruggengraat hebben er voor gezorgd dat de Republikeinse partij zijn betrouwbare en eens gematigde positie heeft verlaten en zich heeft overgeleverd aan meer radicale anti-overheid personen en groepen. En het heeft daardoor alle legitimiteit verloren. En dat is niet begonnen bij of onder Donald Trump. Trump heeft het alleen steeds een stapje verder gebracht en alle extremen van de afgelopen decennia bij elkaar gebracht. Er is een cult status ontstaan. Zo heeft de partij onderdak geboden aan groepen die in samenzweringstheorieën geloven, zoals QAnon en extreme groepen als Proud Boys en Oath Keepers en andere dubieuze personen. Een partij waar het draait om één persoon en daar alles in dienst van wordt gesteld is ongezond. Wie niet in de pas loopt met wat de grote leider wil, wordt gecanceld. Alleen mensen die leugens, intimidatie, ondermijning van gezag en waar voor feiten geen rol spelen kunnen op goedkeuring rekenen.

Dat de Republikeinen het zover hebben laten komen hebben ze volkomen aan zichzelf te danken. Zelf de grootste critici die hem een leugenaar en bigot noemde, zoals Lindsey Graham en Ted Cruz, wisten niet hoe snel ze naar de verkiezing van keizer Trump zijn ring moesten kussen om zich maar niet van hun kiezers te vervreemden.

Maar er komt een dag dat de Republikeinen rekenschap moet afleggen voor alle schade die ze hebben aangericht. En de rekening die wordt vereffend zal hoog zijn. De grootste Trump-criticus Liz Cheney had tijdens de openbare verhoren van de 6 januari commissie die de bestorming van het Capitool onderzoekt een boodschap voor haar Republikeinse collega’s: There will come a day when Trump is gone, but your dishonor will remain.”

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump/President Trump, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.