De democratie staat op het stembiljet

Inflatie, criminaliteit, immigratie, abortus en vuurwapenwetten. Het zijn onderwerpen die tijdens de tussentijdse verkiezingen voor het Congres, de midterms, een rol spelen hoe de kiezers gaan stemmen. Het zijn onderwerpen waar de Amerikaanse burgers een mening over hebben en dat zal hun stemgedrag beïnvloeden. Republikeinen en Democraten denken anders over deze onderwerpen en de problemen en de oplossingen daar voor. En in een hevig gepolariseerd land zorgt dat voor een keiharde en felle campagne.

Maar naast economische en sociale onderwerpen gaan de tussentijdse verkiezingen ook over iets anders: de democratie. Veel Amerikanen zijn er niet mee bezig omdat de hoge benzine prijzen en de boodschappen die duurder worden nu eenmaal belangrijker zijn. Voor sommige Amerikanen stelde de bestorming van het Capitool op 6 januari niet zo veel voor en was het een protest dat over het algemeen rustig verliep (er vielen vijf doden). De democratie staat op 8 november op het stembiljet.

Donald Trump bemoeit zich actief met de tussentijdse verkiezingen, want voor hem is het belangrijk dat als hij bekend maakt dat hij mee wil doen aan de verkiezingen van 2024 hij mensen op belangrijke posities heeft in belangrijke staten, zoals Pennsylvania, Arizona en Nevada. En als hij die staten dreigt te verliezen kunnen de officials in die staten het legitieme verkiezingsproces negeren en hem toch tot winnaar uitroepen. Zonder de democratie te ondermijnen kan Trump simpelweg niet winnen. Maar om de kans te krijgen om 2024 de verkiezingen te stelen is 2022 cruciaal. De Trumpisten die The Big Lie omarmen (dat de verkiezingen van 2020 zijn gestolen door grootschalige fraude) moeten op 8 november in de cruciale staten worden gekozen. Maar als ze niet winnen dan zullen deze kandidaten, opgestookt door Trump, de uitslag waarschijnlijk niet accepteren. De Republikeinse kandidaat voor het gouverneurschap in Arizona, Kari Lake, weigerde bij CNN de vraag te beantwoorden of ze de uitslag zou accepteren als ze zou verliezen. Ze zei vervolgens dit:

Het laat zien dat de kandidaten die door Trump worden gesteund, ook wel MAGA Republikeinen of Trumpisten genoemd, twijfel zwaaien over een eerlijk verloop van de verkiezingen. En dit gebeurt op staatsniveau, maar er zijn ook MAGA Republikeinen die voor een zetel in het Huis van Afgevaardigden gaan of een Senaatszetel. Marjorie Taylor Greene uit Georgia wordt herkozen en datzelfde geldt voor Lauren Boebert uit Colorado die een impeachment procedure tegen president Biden en vicepresident Harris wil starten.

Een meerderheid van de Republikeinen in het Congres en de winst van het gouverneurschap, de minister van binnenlandse zaken en mensen op cruciale posities die gaan over verloop en ratificatie van de verkiezingsuitslag zal ervoor zorgen dat de democratie in Amerika weer op de proef wordt gesteld. De Capitoolbestorming was amateuristisch en slecht georganiseerd, maar de MAGA Republikeinen en andere extreemrechtse groepen zullen dat een tweede keer anders en professioneler aanpakken. Misschien gebeurt dat niet met fysiek geweld in de vorm van een bestorming, maar via een politieke weg om een eerlijk verlopen verkiezingsproces te corrumperen en twijfel te zaaien over de uitslag van de verkiezingen. En door het verspreiden van desinformatie.

En dus staat ook op 8 november het geloof in eerlijke verkiezingen en het respecteren van de uitslag op het spel. Het feit dat Donald Trump als een donkere schaduw boven deze verkiezingen hangt zorgt mede voor een klimaat waar een eerlijk verloop van verkiezingen in twijfel wordt getrokken.

Maar het is allemaal een voorbode voor 2024. De midterms zijn de opmaat naar 2024. En als de verkiezingen van 2022 uitlopen op chaos en een succesvolle ondermijning van de democratie dan kan 2024 zorgen voor een orkaan en dan zal blijken dat Capitoolbestorming van 6 januari 2021 slechts een briesje was.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Democraten/Democratische partij/DNC, Donald Trump/President Trump, Immigratie, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De democratie staat op het stembiljet

  1. Pingback: Rampzalig | Focus on America

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.