Rampzalig

De Republikeinen zijn diep teleurgesteld en krabben zich achter hun oren. Ze vragen zich af waarom ze het zo slecht deden tijdens de midterms. Al weken werd er een grote rode golf voorspeld. De Republikeinen zouden de Democraten afstraffen en zo met een grote meerderheid winnen. Maar het liep anders. De uitslag is rampzalig.

Hoge inflatie, hoge benzine prijzen en steeds duurdere boodschappen, stijgende criminaliteit en een impopulaire president zouden de ingrediënten zijn voor een grote overwinning van de Republikeinen. Maar deze onderwerpen zorgden niet voor het gewenste resultaat. Waarom was het succes voor de Republikeinen dan niet zo groot? Dat komt door een aantal redenen.

Early voting

De opkomst bij de midterms was hoog. Al voor de verkiezingsdag hadden al meer dan 40 miljoen Amerikanen hun stem uitgebracht. En een hoge opkomst is meestal in het voordeel van de Democraten.

Generatie Z

Er gingen veel jongeren stemmen. De zogenoemde Generatie Z (geboren tussen 1996 en 2015) mochten voor het eerst stemmen en kwamen massaal opdagen. In Florida werd zelfs een kandidaat (Maxwell Frost) van de generatie Z gekozen tot het Huis van Afgevaardigden.

Abortus

Abortus speelde toch voor veel kiezers een belangrijke rol bij het bepalen van hun stem. Vooral jonge vrouwen, die vooral wonen in de buitenwijken van de grote steden, zijn boos dat het Hooggerechtshof het federale recht op abortus heeft afgeschaft. Zij stemden ook op Democratische kandidaten die wel het recht op abortus in stand willen houden.

In sommige staten stond ook de vraag op het stembiljet of het recht op abortus moet worden opgenomen in de wet van de staat. In de Republikeinse staat Kentucky stemde een meerderheid van de kiezers voor het recht op abortus. En ook in Michigan stemde een grote meerderheid voor het recht op abortus. De Republikeinen hadden juist campagne gevoerd tegen het recht op abortus. Maar dit kwam als een boemerang terug.

Hoewel hij het zelf ontkend en de uitslag als een grote overwinning ziet, is Donald Trump de verliezer van de tussentijdse verkiezingen. Veel van de kandidaten die hij steunde verloren hun verkiezing. De door Trump gesteunde verloren ook met grote cijfers. Eigenlijk was er voor Trump maar één succes. In Ohio won JD Vance. Maar Mehmet Oz verloor In Pennsylvania en ook de door Trump gesteunde Tudor Dixon die het in Michigan opnam tegen de zittende gouverneur Gretchen Whitmer werd eenvoudig door haar verslagen.

Veel Republikeinen geven Trump nu de schuld van de slechte uitslag bij de midterms. Trump heeft zich in hun ogen te veel met de verkiezingscampagne bemoeit en te extreme kandidaten aangedragen. Het lijkt erop dat steeds meer Republikeinen zien dat ze met Trump geen verkiezingen winnen. Ze verloren in 2018 de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en in 2020 het Witte Huis en de Senaat. Met de greep van Trump op de partij hebben de Republikeinen slecht gepresteerd.

Veel Republikeinse en rechtse media, zoals de krant New York Post en Fox News gaan op zoek naar een nieuwe vaandeldrager van het conservatieve Republikeinse gedachtegoed. En die lijken ze te gevonden te hebben in de gouverneur van Florida, Ron DeSantis. DeSantis won met overtuiging zijn herverkiezing in de Sunshine State. Hij is eigenlijk een soort Trump 2.0. Een populist, maar zonder de schandalen. Steeds meer Republikeinen zien in hem de toekomst van de Republikeinse partij. Dat zal Donald Trump er overigens niet van weerhouden om weer een rol voor zich op te eisen.

De tussentijdse verkiezingen verliepen dus rampzalig voor de Republikeinen. Hoewel ze wel de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden krijgen, is de marge heel klein. En ze pakken niet de meerderheid in de Senaat. De Democraten behouden de Senaatzetels in Arizona en Nevada en komen daarmee op 50 zetels tegenover 49 zetels voor de Republikeinen. Als de Democraten de runoff in Georgia winnen is dat een bonus. De Democraten kunnen daarom heel tevreden zijn over de uitslag.

De democratie stond ook op het stembiljet. Voor veel kiezers was dat belangrijk. Hoewel Donald Trump roept dat er in Arizona en Nevada fraude is gepleegd, is daar geen enkel bewijs voor. Deze midterms zijn zonder enige onregelmatigheden verlopen. Ook zijn kiezers moe van al ongefundeerde claims van fraude.

De Amerikaanse kiezer heeft gesproken en heeft laten zien dat de Amerikaanse democratie nog steeds werkt.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Abortus, Arizona, Democraten/Democratische partij/DNC, Donald Trump/President Trump, Georgia, Huis van Afgevaardigden, Nevada, Nieuws/Amerika/VS, President Biden/Joe Biden, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Senaat en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.