Stelling: Donald Trump maakt de grootste kans om de Republikeinse nominatie in 2024 te winnen

Amerika-kenners Stan Bos (@StanSchrijft) en Marco van den Doel (@focusonamerica) nemen regelmatig op deze website een stelling in over de Amerikaanse politiek. De één is voor de stelling, de ander is tegen. Gezien de turbulente tijd waarin Amerika verkeert, levert Focus on America in deze opzet vanuit een ander perspectief analyse, duiding en commentaar op de Amerikaanse politiek.

Stelling: Donald Trump maakt de grootste kans om de Republikeinse nominatie in 2024 te winnen

Voor:

De uitslag van de tussentijdse verkiezingen was voor Donald Trump teleurstellend. De kandidaten die door hem werden gesteund verloren bijna allemaal. Deze gevoelige slag zou kunnen betekenen dat de Republikeinen zich van Trump afkeren. Maar Donald Trump is al vaker afgeschreven, maar hij tart keer op keer de wetten van de politieke zwaartekracht. Uitspraken of acties die voor andere politici het einde van hun carrière zouden betekenen, glijden van Trump af.

De aankondiging van Trump dat hij zich kandidaat stelt voor het presidentschap is vroeg. De meeste kandidaten maken dat meestal een jaar van te voren of later bekend. In 2015 was Trump één van de laatsten die zich kandidaat stelde. Dat hij nu een ruim twee jaar voor de verkiezingen verkiesbaar stelt zorgt dat hij genoeg tijd heeft om zijn campagne verder op te bouwen en de juiste mensen aan zich te binden. Hij kiest de vlucht naar voren zodat de media het weer over hem hebben.

Van het Republikeinse electoraat steunt ruim 30 procent de voormalige president. Deze harde kern van Republikeinse kiezers zal onvoorwaardelijk op Trump stemmen. Deze groep kiezers komt vaak tijdens de voorverkiezingen opdagen en dat is een groot voordeel. Daarnaast hebben in 2020 74 miljoen kiezers op Trump gestemd. Dit was het hoogste aantal stemmen dat een zittende president ooit heeft gehaald. Trump had alleen de pech dat Joe Biden nog meer stemmen kreeg.

Trump heeft sinds zijn vertrek uit het Witte Huis veel geld opgehaald met zijn Save America PAC. Dat geeft hem een voorsprong op potentiële andere Republikeinse kandidaten die nog met fondsenwerving moet beginnen.

Met veel geld en een fanatieke achterban maakt Trump een grote kans om de Republikeinse nominatie in 2024 te winnen. De greep van Trump op de Republikeinse partij is misschien iets afgenomen, maar hij is onvoorspelbaar en het dus veel te vroeg om Donald Trump af te schrijven.

Tegen:

Donald Trump is op weg naar de uitgang. De midterms lieten zien dat het Trumpisme binnen de Republikeinse partij op zijn retour is, een enkele uitslag daargelaten. Hoezeer enkele Nederlandse pundits – die zichzelf tot Amerika-kenner hebben verheven – ook proberen Trump in het zadel te houden is na deze midterms het besef ingedaald binnen de partij dat Trump allang geen garantie is voor verkiezingswinst.

Bovendien duiken er steeds meer andere kandidaten op voor het presidentschap. Denk bijvoorbeeld aan gouverneur Ron DeSantis van Florida, vaak gekarakteriseerd als de jonge versie van Trump, maar veel houteriger dan de voormalige president en een matig debater. Dat hij eerder deze maand zijn Democratische tegenstrever in Florida versloeg, had vooral te maken met het gebrek aan kwaliteit bij zijn opponent. En wat te denken van Nikki Haley, populair onder de achterban. En vlak de kansen van Liz Cheney niet uit, die het onder de gematigde achterban mogelijk verrassend goed doet.

Daarnaast heeft Donald Trump een paar andere grote problemen. De ergernis over The Big Lie, waarbij hij maar zonder enig bewijs blijft beweren dat de presidentsverkiezingen van 2020 zijn gestolen, roept bij een fors deel van het Republikeinse electoraat steeds meer weerstand op. De Trump-campagne verloor al meer dan tachtig rechtszaken over deze kwestie. Het FBI-onderzoek naar de ontvreemde vertrouwelijke documenten, later teruggevonden in Mar-a-Lago, doen hem ook geen goed. En het Hooggerechtshof besloot deze week dat de belastingaangiften van Trump openbaar mogen worden voor onderzoek door de commissie die de poging-tot-staatsgreep op 6 januari 2021 onderzoekt.

Kortom, te veel zaken spreken tegen Trump om nog eens de nominatie te winnen. Vlak echter één aspect niet uit. Mocht hij er toch in slagen, dan draaien machtige Republikeinen zoals Mitch McConnell – die een bloedhekel heeft aan Trump – om als een blad aan een boom. Voor de minderheidsleider in de Senaat geldt maar één aspect: macht. En als mocht hij die kunnen vergaren vanwege Trump, dan zet hij zijn principes (voor zover hij die heeft) zo weer overboord.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump/President Trump, Mitch McConnell, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.