Slim, ambitieus en gedreven

Nikki Haley, de voormalige gouverneur van South Carolina en ambassadeur bij de Verenigde Naties, heeft bekend gemaakt dat ze een gooi gaat doen naar het presidentschap in 2024. Daarmee is Haley, na Donald Trump, de tweede Republikeinse presidentskandidaat die in de race stapt.

Aan de ene kant is het opmerkelijk dat Haley meedoet. In 2021 zei ze namelijk nog dat als haar oude baas Donald Trump mee zou doen in 2024 ze dan zelf geen gooi zou doen naar de Republikeinse nominatie. Trump was er dan ook snel bij om op zijn sociale media platform Truth Social een filmpje van Haley te delen waar ze dat zei. Maar verder viel hij haar niet hard aan.

Maar aan de andere kant is het ook niet opmerkelijk dat Haley zelf een gooi gaat doen om in het Witte Huis te komen. Haley is zeer ambitieus en gedreven. Ze heeft haar politieke carrière zorgvuldig uitgestippeld en haar doel was altijd om voor het hoogste politieke ambt te gaan.

Haley (51) heeft een Indiase achtergrond. Haar ouders emigreerde uit India. Haley was gouverneur van South Carolina van 2011 tot 2017 en VN-ambassadeur van 2107 tot met 2018.

De vraag is of Haley een kans maakt op de nominatie. Haley is een vrouw van kleur en een conservatieve politica die meer de traditionele vleugel van de Republikeinse partij vertegenwoordigt, waar er op dit moment niet zo veel van zijn binnen de partij. Haley kan een interessante kandidaat zijn aangezien veel Republikeinen op zoek zijn naar een alternatief voor Donald Trump en andere MAGA Republikeinen. Haley kan de persoon voor de Republikeinen zijn om een groter deel van het electoraat aan te spreken. Haley heeft als voordeel dat ze afkomstig is uit een zuidelijke staat die tijdens de voorverkiezingen een belangrijke rol speelt.

Nikki Haley zou als vrouw vrouwelijke kiezers en gematigde Republikeinse kiezers voor zich kunnen winnen. En ook haar buitenlandse ervaring als VN-ambassadeur zou kiezers kunnen aantrekken.

“Het is tijd voor een nieuwe generatie. Het is tijd voor meer leiderschap…We moeten ook niet vergreten dat we in de laatste zeven van de acht presidentsverkiezingen de populair vote hebben verloren”, aldus Haley in een interview met Fox News. “Het wordt tijd dat we een Republikein krijgen die kan leiden en algemene verkiezingen kan winnen.” En ze voegde daar aan toe: “Ik denk niet dat je 80 jaar oud moet zijn om een leider in D.C. te zijn.” Met andere woorden, Haley wil verder kijken en gelooft niet dat Trump geschikt is en niet de algemene verkiezingen kan winnen. En met de hoge leeftijd doelt ze op president Biden,

Maar de belangrijkste vraag is of Haley de Republikeinse kiezers, die zich hebben bezig gehouden met cultuuroorlogen, extreme MAGA retoriek en gelooft in complottheorieën over gestolen verkiezingen, kan overtuigen op haar te stemmen.

Haar overtuiging en ideeën zijn misschien prima, maar is dat ook waar de huidige Republikeinse partij naar op zoek is? Is er ruimte voor een meer verenigde, multiculturele en minder verdeelde bezorger van het ‘America Frist’-credo? Trump geeft juist af op de liberale elite en de media en dat zorgt ervoor dat hij een ideologische en emotionele band met zijn fans heeft. Haley zou best kansen kunnen hebben, maar dan zal ze eerst Trump moeten verslaan.

En dat wordt best lastig, omdat ze nog al eens van standpunt wisselt als het over haar voormalige baas gaat. Toen ze in 2018 vertrok als VN-ambassadeur stond ze op goede voet met Trump. Maar ze zei na dat Trump de uitslag van de verkiezingen van 2020 ontkende dat hij “een pad volgde dat hij niet had moeten volgen” wat uitmondde in de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.

Maar in oktober 2021 herzag ze haar standpunt over Trump omdat ze zag dat Trump de Republikeinse partij nog steeds in zijn greep heeft. “We hebben hem nodig in de Republikeinse partij. Ik wil niet dat we teruggaan naar de dagen voor Trump”, aldus Haley in een interview met de Wall Street Journal.

Sommige politieke watchers vragen zich af of Haley ver kan komen. “Ik denk dat er maar plaats is voor drie kandidaten in deze race. De meer anti-Trumper, niet een never-Trumper, de Trump-light, wat Ron DeSantis is en Nikki Haley en dan Trump zelf”, aldus voormalige Republikeinse afgevaardigde Adam Kinzinger, die tegenwoordig politiek commentator is bij CNN. “Nikki Haley is pro-Trump geweest, dan weer anti-Trump. En eerst zou niet meedoen en nu doet ze wel mee. Dat getuigt niet echt van standvastigheid. Maar Haley is slim, dus we gaan zien hoe ze het gaat doen”, aldus Kinzinger.

De vraag is of Haley genoeg Republikeinse kiezers aan haar kan binden. Voor Haley en voor alle andere kandidaten die nog mee gaan doen geldt dat ze misschien niet bang zijn voor Donald Trump, maar dat wil nog niet zeggen dat ze hem ook kunnen verslaan.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump/President Trump, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.