Overspelen Republikeinen hun hand?

Zijn de Republikeinen de weg kwijt? Gaan de Republikeinen te ver? Daar lijkt het wel op. Althans als je kijkt naar de koers die lokale en regionale Republikeinen lijken te varen.

Allereerst is daar een uitspraak van een rechter in Texas die een verbod op de abortuspil, die is goedgekeurd door de Food and Drug Administration (FDA) in 2000, in de ban deed. Volgens deze rechter had de pil nooit door de FDA mogen worden goedgekeurd. Duizenden Amerikaanse vrouwen maken gebruik van de pil. De uitspraak werd door een andere rechter teruggedraaid, zodat Amerikaanse vrouwen niet weten waar ze aan toe zijn. De kans bestaat dat zogenoemde rode (Republikeinse) staten de uitspraak van de rechter in Texas volgen en zogenoemde blauwe (Democratische) staten de uitspraak naast zich leggen. En dat kan betekenen dat de zaak weleens  kan worden uitgevochten voor het Hooggerechtshof. En met een conservatieve meerderheid die eerder het federale recht op abortus afschafte (Roe v. Wade) zou dit kunnen leiden dat ook de abortuspil wordt verboden.

In Florida tekende gouverneur Ron DeSantis een strenge abortuswet waarbij het strafbaar is om na zes weken een zwangerschap af te breken. Dat komt erop neer dat abortus nagenoeg onmogelijk is. Veel vrouwen weten pas na 6 weken of ze zwanger zijn.

In Wisconsin werd in de strijd om een zetel voor het Hooggerechtshof een Democraat gekozen, die pro-choice is en waar vrouwen in Wisconsin waarschijnlijk wel het recht op abortus houden.

De Republikeinen lijken niet te begrijpen dat ze met steeds extremere wetten hun hand overspelen. De Republikeinen lijken het debat over abortus te verliezen. Een meerderheid van de Amerikanen is voor het recht op abortus. Uit een peiling van Gallup blijkt dat 85 procent van de Amerikanen voor het recht op abortus is. Een peiling van Pew Research Center laat zien dat 62 procent van de volwassenen vindt dat abortus legaal moet zijn. Na de beslissing van het Hooggerechtshof om Roe v. Wade af te schaffen zijn nog steeds Amerikanen voor het recht op abortus. De uitspraak van het Hooggerechtshof om het federale recht op abortus af te schaffen wordt door 57 procent van de Amerikanen afgekeurd. Ook laat een peiling van Gallup zien dat 69 procent ontevreden is met de strenge abortuswetten, waarbij 46 procent wil dat er minder strenge abortuswetten moeten zijn. De steun voor het recht op abortus loopt overigens geheel langs partij lijnen. Bij Democraten vindt 86 procent dat abortus legaal moet zijn, terwijl dat bij Republikeinen slechts 36 procent is.

Dat is de reden waarom Republikeinen zo streng zijn op het recht op abortus. Het ligt goed bij de basis van het Republikeinse electoraat. Maar aangezien de meerderheid van de Amerikanen vindt dat abortus legaal moet zijn dreigen de Republikeinen hun hand te overspelen met strenge abortuswetten.

De tussentijdse verkiezingen van 2022 lieten al zien dat de Republikeins kandidaten die fel tegen abortus waren verloren. Nadat het Hooggerechtshof het recht op abortus terug draaide, registreerden veel vrouwen in de Amerikaanse voorsteden zich als kiezer en stemden tijdens de midterms op Democratische kandidaten die tegen het afschaffen van Roe v. Wade waren. Het lijkt dat de Republikeinen die boodschap (nog) niet hebben begrepen.

Ook de verbanning van twee zwarte Congresleden in Tennessee leidde tot een storm van kritiek. Omdat twee zwarte mannen en een witte vrouw zich iets te luidruchtig hadden uitgesproken voor strengere wapenwetgeving na een schietpartij in Nashville werden ze uit het parlement gezet. De grote meerderheid van de Republikeinen vond dat ze het decorum hadden geschonden. Nadat er veel kritiek kwam en de zwarte afgevaardigden werden weggestemd en de de witte vrouw niet, sprak men zelf openlijk over racisme. Maar de gemeenteraden uit de gebieden waar de zwarte afgevaardigden afkomstig van waren stemden unaniem voor hun (her)benoeming, waarna ze weer hun plaats konden innemen in het parlement. 

Ook lijken de Republikeinen hier de plank mis te slaan. Een ruime meerderheid van de Amerikanen is voor strengere wapenwetgeving. Een peiling van de Universiteit van Chicago Harris School of Public Policy en de Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research laat zien dat 71 procent van de Amerikanen vindt dat er strengere wapenwetten moeten komen, waaronder ook de helft van de Republikeinse ondervraagden. Onder Democraten is de steun voor strengere wapenwetgeving altijd hoger.

Maar gouverneur Ron DeSantis besloot een wet te ondertekenen waarbij het dragen van een wapen in Florida juist makkelijker wordt. Er is nu geen vergunning meer nodig om wapens in het openbaar te dragen.

Maar onder de achterban van DeSantis doet hij het door dit soort wetten te tekenen goed. Hij is de voorvechter van strengere abortuswetten, soepelere wapenwetten, anti-woke en anti-transgender. Dit doet het goed onder de Republikeinse achterban die DeSantis nodig heeft en van Donald Trump moet zien los te weken. Maar het landelijke sentiment is anders. Men wint er misschien de Republikeinse voorverkiezingen mee, maar de landelijke verkiezingen niet.

Peiling na peiling laat zien dat Amerikanen geen nationaal verbod op abortus willen of soepelere wapenwetgeving. Maar de Republikeinse partij, die toch nog voor een groot deel uit oude witte mannen bestaat, lijkt dat niet te begrijpen.

Maar in de tijd van grote polarisatie lijkt er geen plaats voor een gematigde middenweg. De Republikeinen zijn zo ver naar rechts opgeschoven dat ze gematigde kiezers wegjagen. Ze overspelen hun hand met extreme standpunten en hun oneindige culture wars voor alles wat afwijkt van de extreem conservatieve enorm.

Daarom is er ook geen plaats meer in de Republikeinse partij voor gematigde Republikeinse presidentskandidaten. Hoe extremer en rechtser, hoe beter. Angst voor alles wat links is en anders is wat de ultra conservatieve Republikeinse MAGA kiezers willen. Dat houdt in dat kandidaten als Nikki Haley, Asa Hutchinson en Tim Scott het niet zullen redden in de voorverkiezingen.

Het politieke midden in Amerika is volledig weggevaagd. En dat zorgt voor nog meer extreme uitingen. De Republikeinen geloven dat dit een pad is dat ervoor zorgt dat de kiezer weer op ze gaat stemmen. Maar het lijkt er sterk op dat de Republikeinen hun hand overspelen en de sentimenten en ontwikkelingen in de Amerikaanse samenleving niet onder ogen willen zien en de veranderingen liever ontkennen.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Abortus, Nieuws/Amerika/VS, Peilingen, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Tennessee, Vuurwapens, Wapenwetgeving en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.