Rematch?

Joe Biden heeft aangekondigd dat hij voor een tweede termijn gaat. De 80-jarige president wil de klus afmaken. Volgens hem staat de democratie op het spel en bedreigen MAGA Republikeinen fundamentele vrijheden, zoals het recht op abortus en het homohuwelijk. Biden maakte al eerder duidelijk dat hij de extreme Republikeinen als een gevaar voor de democratie ziet.

In een video gaf Biden officieel het startschot voor zijn herverkiezingscampagne. In de video sprak hij over de vrijheid dat hij de klus waaraan hij is begonnen wil afmaken.

Dat Joe Biden voor een tweede termijn gaat, is niet verrassend. Al meerdere maanden gingen geruchten dat Biden met adviseurs en zijn vrouw had overlegd om voor een tweede termijn te gaan.  En daarbij laat Biden zich niet tegenhouden door zijn hoge leeftijd. Het is ook gebruikelijk dat presidenten na hun eerste termijn voor herverkiezing gaan. 

De start van de herverkiezingscampagne begint exact op de dag vier jaar geleden. Toen kondigde Biden aan dat hij zich kandidaat stelde voor het presidentschap in 2020. Zijn belangrijkste  overweging om mee te doen was wat president Donald Trump zei na de mars van witte nationalisten  en neo-nazi’s in Charlottesville, Trump zei dat “there very fine people on both sides.” Die uitspraak was voor Joe Biden de reden om mee te doen, omdat de ziel van de natie op het spel stond.

Biden beloofde dat hij het land weer zou verenigen. Maar na de bestorming van het Capitool op 6 januari en de vervolging van Donald Trump is de polarisatie alleen maar groter geworden. Het land is nog nooit zo verdeel geweest en Biden heeft ondanks zijn inzet en zijn jarenlange ervaring er niet voor kunnen zorgen dat de verdeeldheid is afgenomen.

Biden zal in het in zijn campagne vooral hebben wat hij allemaal heeft bereikt. En dat is best veel in een tijd waar de politieke verdeeldheid zo groot is. Biden zorgde voor een infrastructuur wet die voor het eerst sinds jaren miljarden investeert in de Amerikaanse infrastructuur, zoals wegen, bruggen, haven en vliegvelden. Ook zorgde hij ervoor dat steeds meer mensen een goede gezondheidszorg kregen, kwamen er miljoenen banen bij en benoemde hij de eerste vrouwelijke rechter voor het Hooggerechtshof.

In de peilingen doet Biden het niet goed. Zijn populariteit percentage schommelt al geruime rond de 40 procent. De lage waarderingscijfers komen vooral door de economische situatie waarin Amerika verkeerd. Kiezers willen dat er wat wordt gedaan aan de inflatie en de problemen aan de Amerikaanse-Mexicaanse grens. 

Maar ondanks dat Biden veel heeft bereikt zien veel Amerikanen liever niet dat Biden voor een tweede termijn zou gaan. Uit verschillende peilingen blijkt een meerderheid liever niet wil dat Biden weer meedoet, Voor veel kiezers speelt daar zijn hoge leeftijd een belangrijke rol. De percentages verschillen per peiling, maar een duidelijke meerderheid ziet liever niet dat Biden meedoet.

De kans bestaat dat nu Biden heeft bekendgemaakt dat hij voor een tweede termijn gaat, dat hij het weer tegen Donald Trump op moet opnemen. Donald Trump ligt in alle peilingen van Republikeinse presidentskandidaten ruim op kop. De kans op een rematch is dus aanwezig. De reden waarom toch Democraten toch Biden steunen is omdat hij eerder Donald Trump heeft verslagen. Zij denken dat Biden de beste troef is, mocht hij het weer tegen Trump om moeten nemen, en hij Trump weer zal verslaan. 

Maar kiezers zitten niet op een rematch tussen Biden en Trump te wachten. Uit een CNBC All-America Economy peiling zegt 61 procent dat ze vinden dat Trump niet mee moet doen. Daarnaast blijkt dat maar liefst 70 procent vindt dat Biden niet mee moet doen en slechts 19 procent wel. De kiezer ziet dus niets in opnieuw een strijd tussen twee oude mannen. 

Maar de race is nog lang en er kan nog veel veranderen, vooral aan de Republikeinse kant. Tot nu toe hebben zich twee uitdagers voor Joe BIden gemeld. Zelfhulpgoeroe Marianne Williamson, die ook in 2020 meedeed, en de neef van wijlen president John F. Kennedy, Robert F. Kennedy Jr., een milieuactivist en anti-vaxxer. Maar Biden hoeft zich daar niet druk om te maken. Nu zelfs Bernie Sanders Biden voor een tweede termijn steunt en progressieven oproept om Biden te steunen, is Biden de enige serieuze Democraat voor de presidentiële nominatie in 2024. En krijgt hij de kans om zijn klus af te maken. Oftewel: “let’s finish the job.” 

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Democraten/Democratische partij/DNC, Donald Trump/President Trump, Nieuws/Amerika/VS, Peilingen, President Biden/Joe Biden, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.