Rode winst

De uitkomsten van de volkstelling die eerder dit jaar in de Verenigde Staten werd gehouden zijn bekend. De volkstelling van het Census bureau is belangrijk, omdat als er verschuivingen zijn in het aantal inwoners in de staten kan het zijn dat deze staten meer of minder kiesmannen krijgen.

Wat opvalt, is dat er een duidelijke verschuiving van noord naar zuid is. Er wonen meer mensen in de zuidelijke staten van de VS dan in het noorden. Dit is politiek gezien dus in het voordeel van de Republikeinen, want zuidelijke staten gaan meestal naar de Republikeinse presidentskandidaat.

Op basis van de populatie in de staten krijgen Arizona (+1), Florida (+2), Georgia (+1), Nevada (+1), South Carolina (+1), Texas (+4), Utah (+1) en Washington (+1) er electorale stemmen bij. Obama won 3 van deze staten in 2008, namelijk Florida, Washington en Nevada.

Staten die kiesmannen verliezen zijn: Illinois (-1), Iowa (-1), Louisiana (-1), Massachusetts (-1), Michigan (-1), Missouri (-1), New Jersey (-1), New York (-2), Ohio (-2) and Pennsylvania (-1). Obama won in 2008 acht van deze staten, namelijk Illinois, Iowa, Massachusetts. Michigan, New Jersey, New York, Ohio en Pennsylvania.

Dit betekent voor Obama dat hij in 2008 zes stemmen had verloren en John McCain er zes had gewonnen. Voor de uitslag had dat niets uitgemaakt want Obama kreeg 365 electorale stemmen en McCain 173. Maar in 2012 kunnen deze zes stemmen wel een verschil maken.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws/Amerika/VS en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.