Rechter Hooggerechtshof met pensioen

Na meer dan 18 jaar rechter te zijn geweest van het hooggerechtshof (Supreme Court) van de VS, gaat rechter David Souter met pensioen. De rechters worden aangesteld door de president en worden voor het leven benoemd en kunnen dus in principe tot hun dood blijven zitten. In de praktijk gebeurt dit niet, maar de leeftijd waarmee de rechters met pensioen gaan ligt hoog. Souter gaat met pensioen als het gerechtshof in juni met reces gaat. President Obama mag dus een nieuwe rechter benoemen en toen bekend werd dat Souter gaat vetrekken kwamen de speculaties op gang over potentiële kandidaten. De gouverneur van Massachusetts, Deval Patrick, rechter Diane Wood en rechter Jose Cabranes worden als kandidaten genoemd. De onlangs naar de Democratische partij overgestapte senator Arlen Specter vindt dat Obama een vrouw, een Latino of een African American moet benoemen om zo meer diversiteit in het gerechtshof te krijgen. “I have never had a litmus test”, aldus Specter. “I have supported very conservative nominees like Justice Scalia and very liberal nominees like Justice Ruth Bader Ginsburg, I think that’s the way it ought to be handled.” Als Obama een vrouw benoemd wordt dat de tweede vrouw in het hooggerechtshof.

Voormalig president George W. Bush benoemde in zijn acht jaar twee (conservatieve) rechters. In 2006 benoemde hij Samuel Alito en in 2005 opperrechter John Roberts. Souter, die nu 69 is, werd benoemd door president George H.W. Bush in 1990, maar was voor veel conservatieve Republikeinen een teleurstelling, want volgens hen bleek hij een typische old-fashioned Yankee Republikein te zijn. Met andere woorden, te gematigd en een onafhankelijk iemand met een eigenzinnige zin. Obama zal waarschijnlijk een minder conservatieve rechter aanstellen om een balans te creëren binnen het negen koppige tellende hooggerechtshof.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws/Amerika/VS en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.