Nominatie Hooggerechtshof

President Obama maakte bekend dat hij rechter Sonia Sotomayor gaat voordragen als nieuwe rechter voor het hooggerechtshof. Als de nominatie van Sotomayor door de Senaat wordt goed gekeurd volgt ze rechter David Souter op die met pensioen gaat en is Sotomayor de eerste Hispanic die lid wordt van het hoogste rechtsorgaan in de Verenigde Staten en de derde vrouw die rechter wordt van het U.S. Supreme Court.

Sotomayor is een 54 jarige rechter van het U.S. Circuit Court of Appeals, het op een na hoogste rechtsorgaan in de VS en werd als districtsrechter benoemd door president George H.W. Bush in 1992, en hield deze belangrijke positie onder president Clinton. Sotomayor is van Puertoricaanse afkomst, ze emigreerde met haar ouders na eerste Wereldoorlog naar de VS. Soyomayor groeide op in de Bronx en is het levende voorbeeld van de American Dream. Ze werkte hard. Ze ging naar de universiteit, werd jurist en later rechter.

Supporters zeggen dat gezien het feit dat ze werd benoemd door George Bush senior, tesamen met haar gematigde liberale ideeën en standpunten, ze zowel steun kan krijgen van Democraten en Republikeinen in de Senaat. Toen Sotomayor in 1998 door de Senaat werd goed gekeurd als rechter van het U.S. Court of Appeals, waren alle 29 stemmen die ze tegen kreeg van Republikeinen. De kans dat dit nu ook gebeurd als de Senaat moet stemmen over haar benoeming is groot. Maar omdat de Democraten een grote meerderheid hebben in de Senaat en het feit dat Sotomayor een Hispanic is en een vrouw is, is de benoeming eigenlijk een formaliteit.

Een medewerker van het Witte Huis zei tegenover CNN dat Sotomayor “was nominated by George Bush — then Bill Clinton — (and has) more judicial experience than anyone sitting on the court had at the time they were nominated.” De kritiek en de verschillen tussen de Democraten en de Republikeinen over de nominatie was meteen merkbaar. De Democratische senator Patrick Leahy van Vermont, voorzitter van Judiciary Committee van de Senaat, die zich eerst buigt over de nominatie van Sotomayor, noemde haar met haar staat van dienst erg geschikt om David Souter, die ook liberale ideeën heeft, op te volgen. “I believe that Judge Sotomayor will be in the mold of Justice Souter, who understands the real-world impact of the court’s decisions, rather than the mold of the conservative activists who second-guess Congress, and who through judicial extremism undercut laws meant to protect Americans from discrimination in their jobs, their access to health care and education, and their privacy from an overreaching government”, aldus Leahy in een verklaring. “I believe Judge Sotomayor understands that the courthouse doors must be as open to ordinary Americans as they are to government and big corporations.” De National Organization for Woman zei dat Sotomayor “brings a lifelong commitment to equality, justice and opportunity, as well as the respect of her peers, unassailable integrity, and a keen intellect informed by experience.”

President Obama wil graag dat Sotomayor wordt benoemd voordat de Senaat in augustus met reces gaat, zodat Sotomayor meteen kan beginnen als het hooggerechtshof weer in sessie is in oktober. Leahy was het met deze beslissing van Obama eens. “We are committed to ensuring that the next justice is seated before the court’s term begins in October.”

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws/Amerika/VS en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.