Nieuwe kandidaat?

De gouverneur van Mississippi, Haley Barbour, had het afgelopen week druk. Hij reisde voor politieke doeleinden naar drie staten en er wordt gesuggereerd dat hij daar heen ging om steun en vooral geld op te halen voor een eventuele deelname aan de presidentiële verkiezingen in 2012. Barbour, wordt binnen de GOP door prominente Republikeinen zeer gerespecteerd en zijn tweede termijn als gouverneur eindigt in 2011.

Barbour bezocht drie staten. Allereerst was hij in Virginia om campagne te voeren voor de Republikeinse kandidaat voor het gouverneurschap, Bob McDonnell. Vervolgens ging Barbour naar Bedford, New Hamsphire voor een fundraiser voor de Republikeinse partij van de staat. Daarnaast bezocht Barbour ook nog een andere fundraiser voor de Republikeinen in de staat Iowa. Iowa is de staat waar de eerste voorverkiezing wordt gehouden en is dus van essentieel belang. Matt Strawn, de voorzitter van de Republikeinse partij in Iowa, zei dat de gouverneur van Mississippi was uitgenodigd om te spreken op de “Night of the Rising Stars” in Des Moines, omdat Barbour er voor zorgde dat het gouverneurschap in 2003 naar een Republikein ging en de zittende Democraat niet werd herkozen. De Republikeinen in Iowa hopen op weer zo’n resultaat als ze het volgend jaar opnemen tegen de Democraat Chet Culver. “Haley has a message that will resonate with Iowa Republicans, capturing a governorship and providing competent and common sense conservative leadership”, aldus Strawn.

Barbour (61) komt oorspronkelijk ook uit de staat die hij bestuurd. Hij komt uit Yazoo City, Mississippi en is een voormalige lobbyist en was de voorzitter van de Republican National Committee (RNC) en won de gouverneursverkiezingen in Mississippi in 2003 en werd vrij gemakkelijk in 2007 herkozen. Zelfs met een Congres dat Democratisch is, is het hem gelukt om een streng fiscaal en sociaal conservatief beleid te voeren, al tekende hij wel een wet die zorgt voor een hogere belasting op sigaretten.

Volgens een politieke vertrouweling van Barbour is het mogelijk dat hij meedoet aan de race om het Witte Huis in 2012. Maar de adviseur liet ook weten dat de gouverneur een politieke junkie is, die als voormalige partijvoorzitter, graag de partijen van verschillende staten en nieuwe kandidaten bezoekt en ontmoet en praat over de komende verkiezingen. “I think Haley is probably like a lot of other governors and senators who think, ‘I could be that guy or gal who could lead the party,’ and it may be that Haley is the person”, aldus de vertrouweling en adviseur, die graag anoniem wilde blijven, zodat hij openlijk over de ambities van Barbour kon spreken. “But first-things-first. This year, and 2010, is first-things. Let’s tend to those and then we’ll see about 2012.”

Barbour zelf denkt over een poging om president te worden heel anders. Op de vraag of hij mee zou doen aan de race om het presidentschap antwoordde hij afgelopen week afwijzend. “Probably never”, aldus de gouverneur. ”But, you know Gov. Sununu called me and said he’d like to have somebody come up to New Hampshire who wasn’t running for president to talk about party building and I told him I’m your man”, aldus Barbour over zijn bezoek aan New Hampshire. John Sununu was de voormalige gouverneur van New Hamsphire en is nu de voorzitter van de Republikeinse partij in de staat.

De reis van Barbour moet vooral worden gezien in het licht dat hij een prominente Republikein is en dat hij nu de vice-voorzitter is van de Republican Governors Association (RGA). Volgend jaar wordt hij de voorzitter van de RGA. Is Barbour naast Romney, Palin, Gingrich en anderen een nieuwe Republikeinse kandidaat voor het Witte Huis? Volgens hem zelf niet, maar het kan raar lopen in de politiek.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws/Amerika/VS en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.