Senaat keurt ‘oorlogsbegroting’ goed

De Amerikaanse Senaat keurde afgelopen week een wet van 106 miljard dollar goed. In de wet is 80 miljard gereserveerd voor de oorlogen in Afghanistan en Irak. De wet is naar het Witte Huis gestuurd zodat president Obama zijn handtekening er onder kan zetten en de wet zo goed keurt. Het geld financiert de oorlogen tot oktober. De stemming was 91 stemmen voor en 5 stemmen tegen. De stemming volgde op een meer procedurele stemming dat nog eens 1 miljard dollar toevoegde aan een fonds voor het “Cash For Clunkers” programma, dat zorgt voor een herstart van de Amerikaanse auto industrie. Aan het geld voor zowel de oorlogen als voor de auto industrie hangt een prijskaartje van ongeveer 950 miljoen dollar, volgens de Congressional Research Service. De organisatie berekende dat meer dan driekwart van het geld al naar de oorlog in Irak is gegaan, waar de meeste Amerikaanse troepen zitten. Voor de wet, de zogenoemde ‘spending bill’ geeft het Internationale Monetaire Fonds (IMF) de Amerikaanse regering een lening van 100 miljard dollar, waarvan de Republikeinen zeggen dat het een “global bailout” is. Het IMF geeft leningen aan landen die getroffen zijn door de financiële en economische crisis en heeft al veel geld uitgegeven. De wet die door de Senaat werd aangenomen werd maar nipt aangenomen door het Huis. De “Cash for Clunkers” programma houdt in dat mensen 4,500 dollar terug kunnen krijgen als ze hun benzineverslindende auto inruilen voor een meer efficiënter model, haalde het in het Huis maar net. De Democraten hadden vier Republikeinse stemmen nodig om de meerderheid van 60 stemmen te halen om de wet aan te nemen en om de extra 1 miljard dollar toe te voegen om het programma te kunnen starten. De Democratische Maria Cantwell van Washington switchte op het laatste moment van een “nee” naar een “ja”, zodat de wet werd aangenomen.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Huis van Afgevaardigden, Nieuws/Amerika/VS, Senaat en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.