Toekomst en invloed indianen

President Barack Obama heeft afgelopen week tijdens een bijeenkomst met indianenleiders betere relaties met de indianen beloofd, zo meldt het Algemeen Dagblad. Hij zei ook dat Washington hen niet langer zal vergeten. Obama zei dat de indianenstammen tot op de dag van vandaag worden miskend. “’Weinigen werden meer gemarginaliseerd en genegeerd door Washington dan de indianen, de eerste Amerikanen”, aldus de president. ”Het is een geschiedenis die is getekend door geweld, ziekte en beroving”, aldus Obama. Obama beloofde te helpen om de armoede aan te pakken waarmee de meeste van de overgebleven indianengemeenschappen in de Verenigde Staten te kampen hebben.

De bijeenkomst, die door de leiders van 564 erkende stammen werd bijgewoond, was bedoeld om naar hun problemen te luisteren. Veel indianenleiders waren al in Washington D.C. om de opening van de eerste indiaanse ambassade bij te wonen. De leiders van de indianenstammen opende na hun ontmoeting met Obama hun eigen ambassade. De eerste oorspronkelijke bewoners van het land hadden geen eigen ambassade. Op verschillende fronten proberen indianen hun betrekkingen met de overheid te verbeteren, zo meldt de Telegraaf. Volgens de grondwet zijn de zogenoemde native Americans soeverein: ze hebben hun eigen land en regels, en besturen zichzelf, aldus de Telegraaf. En daar past ook een eigen, diplomatieke vertegenwoordiging bij, vindt Jefferson Keel, president van de National Congress of American Indians. Hij wordt de eerste indiaanse ambassadeur in de Verenigde Staten. “We verenigen 564 stemmen tot één duidelijk geluid naar de politiek”, aldus Keel. “Dit is onze thuisbasis”, zei Ron Allen, voorman van de Jamestown S’Klallam Tribe, tijdens de openingsceremonie. “Hier zetten we onze vlaggen neer en herinneren de overheid aan haar toezeggingen”, aldus Allen.

Nora David van de Mentasta-stam in Alaska merkt met een lach op dat het eigenlijk andersom zou moeten zijn: “de Amerikaanse regering zou een ambassade moeten openen in het land van de indianen. Eigenlijk is het Capitool ons huis, het huis van de oorspronkelijke bewoners”, aldus David. David realiseert ze zich dat “change” voor de indianen tijd zal kosten. “Verandering komt niet van de regering, niet van de staat, maar van ons: de mensen in het dorp.” Geldgebrek, gezondheidszorg, werkloosheid en huisvesting zijn onderwerpen die tijdens de ontmoeting met Obama aan de orde kwamen, aldus de Telegraaf.

President Obama lost met de ontmoeting met de indianen een campagnebelofte in. “Weinig Amerikanen zijn zo lang genegeerd door Washington als de Indianen”, zei Obama tijdens een campagnebijeenkomst in 2008 en herhaalde dit afgelopen week tijdens de ontmoeting. “Dat zal veranderen als ik president ben”, aldus Obama tijdens zijn campagne. En belofte maakt schuld dus maakte Obama bekend dat de regering binnen drie maanden een plan moet opstellen om de relaties met de verschillende stammen te verbeteren.

Obama is vorig jaar formeel opgenomen in de Zwarte adelaarfamilie, geadopteerd door de Crow-stam. Zijn indiaanse naam luidt: “Hij die mensen in het hele land helpt.”

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws/Amerika/VS en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.