Amerikaanse media mijden Verenigd Koninkrijk?

Sommige Amerikaanse kranten overwegen de verspreiding van hun bladen in Groot-Brittannië te staken, zo meldt de Telegraaf. Ook denken ze erover de toegang via internet vanuit het Verenigd Koninkrijk te blokkeren. Volgens de kranten is het risico dat ze aangeklaagd worden te groot en te kostbaar en bevoordeeld de Britse wetgeving klagers die stellen in hun goede naam te zijn aangetast, aldus The New York Times.

Een aantal staten in de VS heeft al wetgeving ingevoerd die de tenuitvoerlegging van Britse vonnissen over smaad of laster uiterst moeilijk maakt. De staat New York bijvoorbeeld beargumenteerde extra wetgeving om zich te verweren tegen het oordeel van Britse rechters over de aantasting van iemands goede naam, door erop te wijzen dat de wettelijke regels over smaad en laster “in een aantal landen niet in overeenstemming zijn met de Amerikaanse vrijheid van meningsuiting.” New York kwam vorig jaar in actie naar aanleiding een boek over de financiering van Al Qaeda van de Amerikaanse Rachel Ehrenfeld. Zij werd voor een Britse rechter gedaagd wegens laster nadat er slechts 23 exemplaren waren verkocht in het Verenigd Koninkrijk, aldus de Telegraaf. De rijke Saudische klager Khalid bin Mahfouz kreeg in Londen gelijk in zijn stelling dat zijn goede naam was aangetast. Ehrenfeld weigerde de Britse justitie medewerking. Ze moest Mahfouz meer dan 150.000 euro betalen.

Buitenlanders komen kennelijk graag in Londen klagen over smaad en laster. De Britse regels verplichten de gedaagde aan te tonen dat de klager ongelijk heeft. Dat kan een lieve duit kosten, zoals een IJslandse professor, Hannes Gissurarsoner, heeft ervaren. Een landgenoot, zakenman Jon Olafsson, beschuldigde hem in Londen ervan op de website van de universiteit in Reykjavik iets onwaars over hem te hebben verspreid. Na een proces dat de professor meer dan 100.000 euro kostte, moest hij van de rechter de zakenman 60.000 euro schadevergoeding betalen. De zaak liep tenslotte stuk op een vormfout, maar de professor had zijn huis al verkocht, aldus de Telegraaf. De kosten die deze zaken met zich mee brengen, zijn voor velen niet op te brengen. Ook in de Britse media heerst angst. De roddelpers zou zich steeds meer op kleine sterretjes en hun verwanten storten, omdat rijke beroemdheden genoeg geld voor rechtszaken hebben.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in (Nieuwe) Media/Sociale media, Nieuws/Amerika/VS en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.