Te liberaal?

Men is in de VS gek op peilingen over allerlei willekeurige onderwerpen. Zo kan men in mijn boek “Barack Obama: Hoop en Verandering” (overigens nog steeds verkrijgbaar via dit weblog) lezen dat er tijdens de verkiezingscampagne van 2008 werd gepeild waarom kiezers van Obama wijn drinken en waarom bierdrinkers over het algemeen op John McCain stemde. Ook nu heeft USA Today/Gallup een peiling gehouden die laat zien dat 49 procent van de ondervraagden vindt dat de Democratische partij te liberaal is. De vraag is altijd: Wie heeft men ondervraagd? Conservatieve en gematigde Republikeinen zullen al snel zeggen dat de Democraten te liberaal zijn, zeker met een president in het Witte Huis die tot de liberale vleugel van de Democratische partij wordt gerekend. De foutmarge is 4 procent en dat speelt ook een rol. Het percentage is 10 procent hoger dan twee jaar gelden en het hoogste sinds 1994 toen de Republikeinen de controle kregen over het Congres in de tussentijdse verkiezingen. Achtendertig procent van de ondervraagden zegt dat het beleid van de Democratische partij goed is, 12 procent lager dan in 2008 en 1 op de 10 zegt dat de ideeën en beleid van de Democraten te conservatief is.

Volgens de peiling zegt 41 procent dat de politieke ideeën van de Republikeinse partij goed zijn, terwijl 4 op 10 ondervraagden de ideeën te conservatief vindt en 15 procent vindt het beleid van de GOP te liberaal. Het beeld van de GOP is nauwelijks veranderd in vergelijking met 2 jaar geleden. “In many respects, 2010 is shaping up to be another 1994 for the Democrats, including the results of this poll”, aldus directeur peilingen van CNN, Keating Holland. “The question is whether the GOP is positioned to capitalize on the Democrats’ weakness. The number who think the Republican party is too conservative is six points higher than it was in 1994. Few political junkies believe that the Democrats can avoid big losses in this midterm election, but it’s less clear whether those losses will be big enough to flip either the House or the Senate”, aldus Holland.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws/Amerika/VS, Peilingen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.