Kort Nieuws

Help Every Child Get Ahead

Als leerlingen en studenten na de zomervakantie weer naar school en de universiteit gaan wil president Obama dat het Congres de Elementary and Secondary Education Act, beter bekend als No Child Left Behind opnieuw autoriseert en nieuw leven inblaast. Tijdens een toespraak op een middelbare school in Virginia, zei Obama dat het Congres al veel heeft gedaan, maar roept hen op de zaken die nog gedaan moeten worden te doen voor augustus. Obama had het niet over No Child Left Behind, maar spreekt liever over Help Every Child Get Ahead (zie video Obama: Onderwijs is eerste prioriteit).

Palin uit spotlight

Sarah Palin verdwijnt uit de spotlight, althans voor nu. Dat ligt niet aan Palijn zelf, maar aan één van haar potentiële rivalen als het gaat om de Republikeinse presidentiële nominatie. Michele Bachmann, afgevaardigde van Minnesota, net als Palin lieveling van de Tea Party beweging, lijkt nu de plaats van Palin in de spotlight over te nemen. Bachmann was afgelopen week in New Hamsphire, waar de eerste voorverkiezing plaats vindt, en gedraagt zich meer en meer als een presidentiële kandidaat. Een bron zei tegen CNN dat de Bachmann zeer binnenkort aankondigt dat ze mee gaat doen om de nominatie. Onlangs was Bachmann ook al in South Carolina om geld in te zamelen voor haar campagne.

Drie weken verlengd

Het Huis van Afgevaardigden stemde afgelopen week voor een wet dat de overheid nog eens 3 weken draaiende houdt, tot 8 april. Het voorstel werd door Senaat goedgekeurd. Op 1 maart stemde slechts 6 Republikeinen in het Huis tegen de wet om de overheid draaiende te houden. Afgelopen week stemde 54 Republikeinen tegen de wet.

Tweedeling

Republikeinse afgevaardigden hebben gestemd om nieuwe regels van communicatietoezichthouder, de FCC, met betrekking tot netneutraliteit terug te draaien, zo meldt de Huffington Post. Netneutraliteit is het principe dat op internet alle data, van kleine weblog tot video’s van megabedrijven, op dezelfde wijze wordt behandeld, aldus Villamedia. Kabel- en telefoonbedrijven willen voorrang kunnen bedingen. De FCC had juist regels opgesteld om die tweedeling te voorkomen.

NRA vs. Obama

De woordvoerder van de National Rifle Association (NRA) krijgt binnenkort een uitnodiging van het ministerie van Justitie om te komen praten om een consensus te bereiken over nieuwe regels voor wapenbezit. Maar het is niet zeker of de vice-directeur van NRA, Wayne LaPierre, ook in gaat op de uitnodiging. Lees meer hier.

Planned Parents

De senator van Massachusetts, John Kerry, schreef samen met 18 andere Democratische senatoren, afgelopen week een brief om de poging van vice-president Joe Biden te steunen om te zorgen dat de overheid subsidie blijft geven aan Planned Parenthood en dit opneemt in de onderhandelingen voor de begroting van 2011. Democraten zeggen dat het Republikeinse voorstel om de subsidies voor de organisaties af te schaffen de economie schade toe brengt. “This ideological agenda cloaked in a budget document isn’t even good fiscal policy…As a matter of creating jobs and bolstering the economy, this rider would have the opposite effect: not only will health centers be forced to close but many uninsured women and their families also may go without care, become more ill, and be kept away from their jobs”, zo schreven de senatoren. Republikeinen, waar onder de voorzitter van het Huis, John Boehner en de afgevaardigde van Indiana, Mike Pence, hebben voorgesteld om de subsidies van 75 miljoen dollar te schrappen omdat Planned Parenthood volgens hen ook procedures rondom abortus behandelt (zie bericht Boehner tegen vrouwen). Lees meer hier.

Niet weg

Het Huis van Afgevaardigden stemde afgelopen week tegen een resolutie dat president Obama de Amerikaanse troepen dit jaar moet terugtrekken uit Afghanistan. Maar de stemming liet wel zien dat er een grote verdeeldheid heerst onder de Democraten. De oorlog is zeer impopulair. De wet kreeg 321 stemmen voor en 93 tegen en 85 Democraten steunde het voorstel. De resolutie om alle troepen terug te trekken aan het eind van 2011, was ingediend door de Democratische afgevaardigde van Ohio, Dennis Kucinich. Verschillende Democraten hebben de afgelopen weken kritiek op de bezuinigingen van de Republikeinen geuit en zeggen nu dat niemand heeft gekeken naar Afghanistan. Kucinich riep de Republikeinen op om op fiscale gronden naar het onderwerp te kijken. “If Congress is serious about being fiscally responsible and about cutting the federal budget by three figures, then cutting spending on the out-of-control, $100-billion-a-year war in Afghanistan must be a serious consideration”, aldus Kucinich. “When you guys say ‘deficit’ and ‘debt’, we’re going to say ‘Afghanistan”, aldus de Democratische afgevaardigde van Californië, Bob Filner, als een signaal naar zijn Republikeinse collega’s. De Republikeinse afgevaardigde van Texas, John Duncan, was het eens en steunde het voorstel. “There’s nothing fiscally conservative about this war, and I think conservatives should be the people most horrified by this war. We turned the Department of Defense into the department of foreign aid”, aldus Duncan. Lees meer hier.

Advertenties

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Twitter (@focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in (Nieuwe) Media/Sociale media, Afghanistan, Begroting, Democraten/Democratische partij/DNC, Huis van Afgevaardigden, Michele Bachmann, Mike Pence, Nieuws/Amerika/VS, Onderwijs, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Sarah Palin, Senaat en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.